L'Edat Mitjana i el Segle d'Or a la Literatura Catalana

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,25 KB

Edat Mitjana

1. Humanisme: Bernat Metge

Amb l'aparició de l'Humanisme, es va produir un canvi significatiu en la cultura medieval. Posteriorment, Ausiàs March va destacar amb les seves obres de poesia catalana. Finalment, les novel·les cavalleresques van marcar un gir important.

L'Humanisme és el moviment cultural que va sorgir a Europa a finals de l'Edat Mitjana i tenia les següents característiques:

  • Revaloració de l'antiguitat grecollatina.
  • Una nova actitud davant la vida: l'antropocentrisme, que porta a la valoració de l'ésser humà.

Les ciutats italianes van ser el bressol de l'Humanisme. Allà es va iniciar aquesta nova manera de veure el món i van sorgir autors com Dante (Divina Comèdia), Petrarca (Sonets a Laura) i Boccaccio (Decameró).

1.1. Bernat Metge: Vida i Obra

Bernat Metge (1340-1413), nascut a Barcelona, és l'autor més destacat de la prosa didàctica catalana. Va treballar com a notari a la Cancelleria Reial i, posteriorment, com a secretari de Joan I i Martí I. Va ser acusat de malversació de fons.

Les seves primeres obres tenien trets medievals, però més endavant va rebre la influència italiana. Lo Somni és el seu llibre més important, escrit després de sortir de la presó per defensar-se de les acusacions. Està escrit en forma de diàlegs, un per cada llibre:

  • 1r Llibre: Metge somnia que Joan I li apareix a la presó i debaten sobre la immortalitat de l'ànima.
  • 2n Llibre: Joan I, que va morir de mort natural, apareix al purgatori acompanyat de Tirèsies i Orfeu.
  • 3r Llibre: Destaca la sàtira de Tirèsies contra les dones.
  • 4t Llibre: Defensa les dones i critica els homes. El somni acaba.

El diàleg filosòfic, un recurs humanístic, permet debatre diversos temes amb esperit crític.

Segle d'Or: Ausiàs March

2.1. Context Històric del Segle XV

El segle XV va ser una època de canvis polítics i econòmics que van afectar la literatura catalana:

  • Martí l'Humà va morir sense descendència i la Corona d'Aragó va passar a la dinastia Trastàmara.
  • A Catalunya va tenir lloc una guerra civil a causa de la crisi pagesa.

Literàriament, es va posar fi a l'Edat Mitjana. Autors destacats d'aquest període són: Ausiàs March, Joan Roís de Corella i Joanot Martorell, tots valencians.

2.2. Ausiàs March: Vida i Obra

Ausiàs March (1400-1459), nascut a Gandia en una família de cavallers i poetes, va participar en diverses campanyes militars. Es va retirar a València i es va dedicar a la poesia. La seva obra es caracteritza per:

  • Sinceritat: es mostra tal com és, amb virtuts i defectes, i expressa les seves inquietuds.
  • Valoració de l'amor humà: presenta relacions amoroses físiques, sensuals i intel·lectuals, allunyant-se de la idealització trobadoresca.
  • Ús del català sense occitanismes: utilitza un lèxic quotidià i rebutja la llengua dels trobadors.
  • Ús de versos decasíl·labs: amb cesura a la quarta síl·laba (4+6), en estrofes de vuit versos. Utilitza amb freqüència la comparació.

Va utilitzar diversos pseudònims, com ara: Plena de Seny, Lliri entre Cards, i frases com "Oh, foll amor, amor, amor, mon darrer bé."

Novel·la Cavalleresca

3.1. Dels Llibres de Cavalleria a la Novel·la Cavalleresca

Els llibres de cavalleria van ser populars a Europa durant l'Edat Mitjana. Es caracteritzaven per:

  • Recollir la tradició oral i llegendes antigues dels joglars.
  • Formar cicles de personatges llegendaris, com el Rei Artús.
  • Contindre molts elements meravellosos.

La influència de l'Humanisme va fer que les històries fossin més versemblants, mostrant les virtuts i defectes dels cavallers, que lluitaven amb força física i intel·ligència. Les dones també eren valorades per la seva intel·ligència i es va introduir l'erotisme.

Diferències:

  • Cavalleries: inversemblants, heroi amb característiques sobrehumanes, temps indefinit, espai exòtic, estil solemne.
  • Cavalleresques: versemblants, heroi amb característiques humanes, temps real, espai concret, estil solemne amb humor i ironia.

3.2. Les Novel·les Cavalleresques Catalanes

Les característiques de la novel·la cavalleresca es troben a:

  • Curial e Güelfa: obra anònima (1435-1456) que narra la història d'una parella d'enamorats. Güelfa ajuda Curial, un home humil, a convertir-se en cavaller per poder-se casar. La novel·la relata la seva vida, batalles i ascens social i econòmic, amb un final feliç.
  • Tirant lo Blanc de Joanot Martorell: una de les novel·les cavalleresques catalanes més importants (1460-1468). Narra les aventures, viatges i batalles de Tirant, i la seva història d'amor amb Carmesina. L'obra és molt versemblant, sense elements fantàstics, i els personatges són realistes (Tirant mor d'un refredat). Destaquen dues temàtiques: la cortesana (amb tocs d'erotisme i personatges com Plaerdemavida, la Viuda Reposada i Hipòlit) i la bèl·lica (l'enginy és la principal virtut militar de Tirant).

Francesco Petrarca

Francesco Petrarca (1304-1374), poeta italià, va ser el més important del Trecento (segle XIV italià). Nascut a Arezzo, va viure molt de temps a Avinyó. La seva obra té molts trets de l'Humanisme (gust naturalista pel paisatge, preocupació per la glòria personal, record de la grandesa romana...).

El seu estil literari pertany al Dolce Stil Novo, una poesia sincera que idealitza la dona com un ésser angelical i superior, i la natura. Es caracteritza per l'ús de la llengua vernacla i el sonet.

A Catalunya, Petrarca era conegut per les seves obres llatines morals i filosòfiques, i per les seves innovacions poètiques. Bernat Metge va utilitzar l'obra Secretum com a referència per a Lo Somni.

Un dels seus llibres més famosos és El Cançoner, amb sonets dedicats a Laura.

Entradas relacionadas: