Dret financer

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,61 KB

Què és una institució social? Quines són les Seves característiques? Explica-ho a partir d’un exemple (família, educació, Treball, notaris, sacerdoci, prometatge...).

·Les institucions són una mena De coses que resulten de la necessitat humana d'orientar-se en el món i que ens Ajuden a fer que aquesta orientació sigui fàcil i reeixida, que ens solucionen Molts problemes i ens ajuden a organitzar la vida.

·Les institucions se'ns Presenten com a realitats objectives, independents de la nostra voluntat i, de Vegades, fins i tot amenaçadores.

·Podem Afirmar que la societat és un conglomerat d'institucions.

·Els Sociòlegs solen definir una institució social com un complex específic D'accions socials. Així, la llei, les classes socials, el matrimoni, etc., són Institucions socials. Aquesta definició, però, no ens diu quina relació S'estableix entre la institució i les accions dels individus que hi estan Implicats.

·ARNOLD GEHLEN, en canvi, considera que una institució social és com un òrgan Regulador, que canalitza les accions humanes de manera molt similar a com els Instints canalitzen la conducta animal. Per això, les institucions proporcionen Mecanismes i maneres de fer mitjançant les quals la conducta humana esdevé Modelada, pautada, i es veu obligada a anar pels canals o a seguir unes pautes Que la societat considera desitjables. És a dir, una institució és un patró De comportament, una mena de llibre de navegació que ens ofereix la Societat i que aquesta imposa sobre les conductes dels individus.

Per exemple, el Cas d'una parella enamorada que decideix casar-se: aquesta no és una conducta Innata, sinó que és la societat qui els l'ha inculcat a través de la família, L'educació, la religió, els mitjans de comunicació, la publicitat, etc. Per Tant, el matrimoni no és un instint, sinó una institució social. De fet, el Matrimoni no és l'única conducta possible.

·Les Institucions socials protegeixen dels dilemes i tanquen les portes a altres Opcions. És a dir, les Institucions socials ens subministren els models als quals s'han d'adequar les Nostres accions. El truc consisteix a fer veure que aquests canals o pautes Són els únics possibles.

·Per Definir una institució social també podem emprar el concepte de "rol". El rol o paper social és un conjunt de pautes socials de conducta que se suposa Que ha d'assumir cada individu en una situació determinada i que es Converteixen en expectatives per als altres. Per aquesta raó, els rols són Pautes de conducta que esperem que adoptin  Els diferents individus en una situació determinada.
Els rols són, doncs, elements de les Institucions, ja que són complexos de pautes de conducta. I una institució és, per tant, "el conjunt ordenat i coherent de rols que intervenen en el Camp de la vida social: família, educació, economia..."

·Per Tant, una institució, des d'un punt de vista sociològic, no és ni una persona Ni un grup, i que aquestes només existeixen si són emprades per persones.

·Una Altra manera de dir-ho, una institució és un conjunt de normes, morals, socials o jurídiques, que regulen un camp D’activitats col·lectives.

Les característiques Bàsiques d'una institució social


            Les característiques bàsiques d'una Institució, són les característiques pròpies de qualsevol fet social.

A)

Externalitat

. Les Institucions són experimentades com si tinguessin realitat externa. Tot i que No hi ha realitat social fora de l'ésser humà, la realitat de les institucions, Com ara el Barça o el matrimoni, se'ns presenta com quelcom extern i aliè a L'individu, com quelcom que existeix fora de nosaltres i que continuarà Existint quan nosaltres ja no hi serem. Ex. L'amor de la María de l'exemple Anterior, no l'ha creat ella, és una institució.

B)

Objectivitat

. Les Institucions són experimentades com si fossin coses. Una cosa és objectiva, Real quan tothom està d'acord que la <<cosa>> és allò i hi és d'una Determinada manera, amb independència, a més de si jo o algú altre en té Coneixement o no. Per exemple, tothom està d'acord que <<amor>>, <<parella>> i <<matrimoni>> són fets de realitat i Consistència indiscutibles.

C)

Coercíó

. Les Institucions tenen poder coercitiu. Obliguen a circular per uns canals o pautes Determinades, bé perquè es presenten com a únics possibles, bé perquè obliguen A circular-hi. És evident que aquest poder no és absolut i que les institucions Poden canviar. Ara bé, la societat ens exigeix ordre, estabilitat, continuïtat; Per això aplicarà poderosos mecanismes de control a tots aquells que volen Canviar d'imatge i els estigmatitzarà. Per exemple, l'Andreu i la María estaven Enamorats i no s'adonaven d'aquesta coacció; què hauria passat si s'haguessin Volgut casar al dia següent?

D)

Autoritat moral

. Les Institucions tenen autoritat moral.
Les institucions reclamen el dret a la Legitimitat, el dret de coaccionar els que es desvien i, també, el dret de Reprimir-los moralment. És a dir, l'estratagema consisteix en fer veure L'individu que la pauta és l'única possible i l'única bona, la que està bé que Es faci. Per exemple, els pares de la María no hauran de fer ús de tot el poder Que tenen per impedir el casament.

E)

Historicitat

. Les Institucions tenen la qualitat de ser històriques. Les institucions que Coneixem ja hi eren quan vam néixer i hi continuaran essent quan morim.


Quines són les funcions de les institucions Socials? Explica-ho a partir d’un exemple (família, educació, treball, notaris, Sacerdoci, prometatge...).

-Simplifiquen i uniformen el comportament social de la gent, ja que Les maneres de pensar i d'actuar han estat regularitzades molt abans que L'individu entrés a formar part de la societat.

-Proporcionen formes ja preparades de relacions i rols socials. D'aquesta manera, l'individu ja sap per endavant quina conducta ha de tenir amb Relació a d'altres persones i quina conducta ha de tenir a l'hora d'acomplir Els seus rols.

-Actuen com a agents de coordinació i d'estabilitat de la cultura Total, ja que les maneres de pensar i de comportar-se tenen sentit per a les Persones i els proporcionen seguretat. Les institucions principals es mantenen De forma estable.

-Constitueixen un mitjà de control social. Tendeixen a regular Comportament, perquè contenen les exigències sistemàtiques de la societat, a Les quals els individus i els grups es conformen. Reprimeixen les conductes Desviades.

-Satisfan necessitats bàsiques (per a la supervivència de L'individu o dels grups socials) o secundàries (complementen o concreten les Bàsiques).

-La seva estabilitat permet connectar el passat amb el futur.

-Exemple

Institucions primàries

Institucions Secundàries o subsidiàries

Família: regula i estabilitza les relacions sexuals i la procreació.    

Prometatge, matrimoni, parentiu...

Educació: s'encarrega del procés de socialització. Aquest procés té lloc Informalment a casa i formalment a les escoles

Cada nivell d'ensenyament, el tipus d'ensenyament, el sistema de títols, Els exàmens, les qualificacions, els deures...

Economia: vetlla per proporcionar béns materials i serveis a la societat, S'encarrega de la producció, la distribució, el canvi i el consum dels Articles.

Propietat, treball, banca, crèdit, publicitat, negocis...

Política: vetlla per satisfer la necessitat d'administració general i de L'ordre públic en el si de la societat.

Exèrcit, partits polítics, parlaments, policia...

Religió: s'encarrega de satisfer la necessitat de l'ésser humà a l'hora D'establir relacions amb la divinitat.

Sacerdoci, església, confessió, comuníó...

Temps lliure: satisfà l necessitat del descans físic i mental.     

Descans, jocs, esports, música, teatre, pintura...

Entradas relacionadas: