Drames rurals

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 15,74 KB

 

“La vella”

Personatges:

Principals:

  • La padrina del Manyo: és una velleta que ha patit una paràlisis i queda hemiplègica.

Secundaris:

  • L'hereu, la jove, la mossa gran, el bordegassot, la nena, Baldiri....

Argument:

 Una vella pateix una paràlisis  i queda hemiplègica, un pagès la troba i la du a casa seva, allà es quasi abandonada, lamentant-se de que no s'hagués mort.

La vella és una nosa per a la família, concebuda com una unitat de producció econòmica; la seva existència està sotmesa a la solitud estulta i a la inutilitat. Queda clar que la vellesa és entesa com un problema del cos social.

Un dia es cala foc a la casa, la vella  ho nota y per culpa de la seva impossibilitat de demanar ajuda mor cremada. És remarcable que aquesta mort es produeixi amb el foc: sembla intuir-se una certa dimensió simbòlica de purificació.

Estructura interna:

Esdeveniment inicial: A l'avia la envesteix un carro que la deixa hemiplègica, sense capacitat per  moure’s ni comunicar-se.

Nus: La duen a casa seva i allà l'abandonen, ja que la veuen com un destorb.

Final: Per culpa de la seva incapacitat per comunicar-se i demanar ajuda, mor cremada pel foc.

Tema o idea central:

La situació de les persones grans envers aquella societat rural d'aquell temps. Son considerats una nosa per la societat i pateixen l’abandó i la solitud per part dels familiars i de l’altre gent.Parricidi”         «Parricidi  és una tragèdia focalitzada en l’àmbit familiar››

Personatges:

Principals:

  • Felet:  És el marit de la Lena, que és acusat injustament de l’assassinat de la seva dona.
  • Lena:  És la dona del Felet que cometia adulteris i que és morta pel seu amant.
  • Pau:   Assassí i amant de la Lena.
  • Titet:  Fill de la Lena, té part de la culpa en l'empresonament del seu pare.

Secundaris:

  • Metge, Rector, Guardia Civil, Tavernera i altres dones.

Argument:

La Lena està sola a casa, el seu marit se n'ha anat a la taverna i el seu fill dorm, rep la visita del seu amant, que a causa d’un  atac de gelosia, l’assassina. En Filet el seu marit arriba a casa begut i no se n’adona de que la Lena és morta i només arribar a casa es fica el llit juntament amb el cadàver de sa esposa i dorm. L’endemà, el Titet es desperta i pensant que la seva mare  i el seu pare dormen, surt a la porta de casa. Serà llavors quan les veïnes  pugen  a veure perquè la Lena no baixa, i es troben amb l’assassinat. Acusen a en Filet ja que es el més proper a l’acte, a més el petit  Titet sense voler va esborrant pistes de l’ innocència del seu pare. Aquest es atrapat i empresonat per la justícia, a més no pot dir res encontra ja que aquella nit va arribar begut i no se’n recorda de res.

Estructura interna:

Esdeveniment inicial: La Lena rep la visita d'un amant.

Nus:  En un atac de gelosia la mata. En arribar el seu marit no se n’adona que la seva esposa es morta, ja que va begut i com si res dorm al costat de la Lena.

Final: L’acusen del presumpte assassí. .

Tema o idea central:

L’ incompetència de la Justícia.“Enveja”

Personatges:

Principals:Forros: És un matrimoni xorc, és a dir, que no pot tenir nens, però que malgrat tot, s'estimen igual que el primer dia.

Argument:

Els Forros, és un matrimoni estèril, que fa deu anys anhelen  tenir un fill i no ho aconsegueixen. Finalment després de nombroses adversitats, acaben aconseguint l’objectiu.

Les seves ganes de menjar magranes es la clau que ens indica un nou món, ja que les magranes simbolitzen en el text la vida.

Estructura interna:

Esdeveniment inicial: Una parella es casa.

Nus: Durant deu anys han intentat tenir fills i no ho aconsegueixen.

Final: La dona té un desig de menjar magranes el qual obre les portes a un nou esser apunt de neixer.

Tema o idea central: L'ambient idíl·lic en un matrimoni xorc.Aquesta vida idíl·lica que tenen els protagonistes es veu truncada per la societat que veu en l’absència de fills una tara.

“ L'empelt”

Personatges:

Principals: El Noi: era un bon home que no tenia cap mala intenció. També era un bon tirador.

El Petit: era el germanastre del Noi, era l'extrem oposat a aquest, era un lladre i un bevedor irremeiable.

Secundaris: el sereno, l'avi Ordis.

Argument:

En Pau, el sereno, avisa al Noi Ordis que li roben, aquest no li fa cas. A l’endemà, es troba amb el seu germanastre, amb el que no es dirigia la paraula, i li demanà llenya, aquest no s’hi nega i li donà. Aquell mateix vespre revisa totes les portes i finestres pel que li havia dit el sereno i troba una finestra “arreglada” perquè s'obrís. Decideix fer guàrdia i descobreix que el lladre és el seu germà, el Noi li diu que se n’anés i  li perdona la vida.

Tema o idea central:

L'herència cleptòmana d'una persona.“ En Met de les Conques” Personatges:Principals:En Jaumet:  era un noi alt i prim  fill d'una Conca i a més  era fill bord.

Secundaris:Les Conques, predicador foraster, Metge….

Argument:El Met de les Conques,  ens mostra una família de personatges  marginats  per una maternitat il·legítima. El Jaumet és rebutjat per tot el poble per ser bord i fill del pecat.

 La vida d’en Met era solitària i monòtona , fins que un dia arribà al poble un predicador estranger que fa canviar la rutina d'en Met. La seva mare, considerada bruixa, no rep cap mena  d’auxili i mort d’una intoxicació produïda per uns bolets verinosos. Al quedar tot sol, el Met, només troba consol en la religió que descobreix de la mà d’un predicador i decideix anar-se’n del poble per a fer penitència. Malauradament, caurà en una cova d’on no podrà sortir-ne mai més i mor.

Estructura interna:Esdeveniment inicial: En Met neix en un hambit marginat.Nus: Arriba un predicador que canvia la rutina d'en Met.Final: Mor en l'intent de fer penitència.

Tema o idea central:El seguiment d'un ideal.

 Daltabaix Personatges:Principals:En Verí  : és un home esquerp, molt primitiu. Que actua de manera barroera. És el fill del Palau vell. La Doloreta és la dona del Verí, que com es sol dir s'ha guanyat el cel en vida. Ha d'aguantar a tota una família de porucs i primitius.Secundaris:Quim, vell Palau,l’ àvia Pastora, Llombric.

Argument: És una família formada per dos germans molt toscs i el pare, molt gandul. Un dia el Verí, el fill gran es casa amb la Doloreta, una forastera. Amb els anys, la noia acaba consumint-se dins aquella casa, ja que la maltracten. Un dia el Verí estava provant la mula nova i el vell i el fill de la Doloreta el miraven. El Verí, enfurismat , perquè la mula no li feia cas, pren foc davant d’ ella, la mula parteix a córrer, envestint a en Verí i el vell i trepitjant el nen, tots tres moren i el Quim treu de casa a la Doloreta, que es veu obligada a captar i viure de la caritat.

Estructura interna:Esdeveniment inicial: El Verí es casa amb Doloreta.

Nus: La vida en aquella casa la consumeix. Tenen un nen, en Llombric.

Final: En un intent desesperat perque la mula l'obeesqui, el Verí pren foc davall ella, parteix a correr i atropella al Verí, al vell i al nen. Ella es expulsada de casa.

Tema o idea central:Les accions agressives d'un membre de la família en son victimes les dones.

Entradas relacionadas: