Diversitat Cultural i Convivència: Reptes i Oportunitats

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,45 KB

Diversitat: Un Mosaïc de Característiques Úniques

La diversitat sorgeix quan una societat es forma amb individus de característiques diferents, com ara edat, sexe, raça, religió, nacionalitat, capacitat física, formació i altres atributs que fan que cada persona sigui única. La diversitat enriqueix la convivència, encara que a vegades sigui difícil acceptar les diferències. Per poder-la valorar, hem d'aprendre a respectar-nos i apreciar-nos mútuament.

Cultura: Formes de Vida i Expressions

Evolució del Concepte

La paraula cultura ve del llatí i significa cura del camp o del bestiar. A mitjan segle XVI, va adquirir un significat metafòric com el conreu de qualsevol facultat. Amb el pas del temps, va acabar referint-se a la formació de la ment i al desenvolupament intel·lectual.

Definició

La cultura és el conjunt de totes les formes de vida i expressions d'una societat determinada. Inclou, doncs, costums, llengües, pràctiques, normes de conducta i lleis, així com religió i sistemes de creences, rituals, indumentàries, hàbits alimentaris i expressions literàries i artístiques.

La Unió Europea: Pluralitat i Riquesa

La Unió Europea té una important pluralitat lingüística i religiosa. La formen una gran diversitat de nacions i regions amb múltiples creences i diferents tradicions culturals que li proporcionen una gran riquesa basada en el respecte als drets de tots els seus membres. L'arribada d'immigrants d'altres continents ha acostat els europeus a moltes altres tradicions culturals.

Estereotips i Convivència

Estem condicionats per estereotips desfasats que a vegades causen problemes en la convivència. La societat del futur és, sens dubte, intercultural, però per fer-la realitat resulta imprescindible construir un projecte comú de convivència democràtica on oportunitats, drets i deures siguin iguals per a tothom.

Globalització: Interdependència i Diversitat

La globalització implica pertànyer a un món intercomunicat on hi ha relacions d'interdependència.

Prejudicis i Discriminació

Exemples Històrics

Fa centenars d'anys, ser esquerrà es considerava un signe de bruixeria. Fins i tot es va arribar a torturar i matar persones per tenir aquesta característica.

Formes Actuals

La por d'altres cultures i els perjudicis pels que són diferents creen una barrera molts cops infranquejable. Alguns dels prejudicis més estesos i nocius són:

  • Xenofòbia: sentiment d'odi o rebuig envers els estrangers, es diferencia del racisme en el fet que defensa la segregació cultural.
  • Islamofòbia: por o aversió cap als musulmans i la seva religió.
  • Homofòbia: rebuig intens i irracional cap a les persones homosexuals.

Minories Culturals

Les minories culturals són grups que viuen dintre d'una població dominant, però conservant les seves característiques religioses o lingüístiques i els seus costums. La minoria ètnica de més llarga tradició a l'estat espanyol, a part dels jueus, són els gitanos, escampats per Europa des de l'Edat Mitjana.

Mobilitat i Oportunitats

El lloc de naixement influeix en el futur i oportunitats de les persones. Els qui neixen en països rics i democràtics tenen garantits drets com l'alimentació, l'educació i la llibertat. Al contrari, la vida al tercer món, o a les zones marginals (quart món), està condicionada per moltes limitacions.

Superant Barreres i Conflictes

La diversitat és una font de riquesa, però quan les diferències es perceben amb hostilitat poden provocar suspicàcies, barreres i conflictes. Per això, és important entendre que el coneixement i el respecte cap als altres i la participació en projectes comuns ens ajuden a construir una societat més pacífica i tolerant. La interculturalitat requereix la negació quotidiana de les diferències i la invitació a explorar la cultura dels altres, aprenent i ampliant les nostres experiències.

Conseqüències de l'Odi

La creença irracional en estereotips ha donat lloc a actituds molt negatives que al seu entorn han provocat terribles calamitats per a la humanitat. Una de les més perilloses és el racisme, en virtut del qual una ètnia o nacionalitat que es considera superior atribueix a un o més grups ètnics tota classe de vicis i defectes, fent-los objecte de menyspreu, persecució i fins i tot extermini. Una de les conseqüències més extremes i vergonyoses del racisme és el genocidi, que consisteix en fer matances per motius racials, nacionals o religiosos. L'Holocaust és la persecució i assassinat sistemàtic dels jueus i altres pobles i ètnies d'Europa i del Nord d'Àfrica dut a terme pel govern nacional socialista alemany presidit per Adolf Hitler durant la II Guerra Mundial.

Organitzacions de Suport

  • CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat): Treballa per la defensa del dret d'asil.
  • CÀRITAS: Organització catòlica amb reconeixement tant eclesiàstic com civil, ajuda a la promoció humana i al desenvolupament integral de la dignitat de totes les persones que es troben en situació de precarietat.
  • ASCIB (Associació Sociocultural Ibn Batuta): Integrada per joves marroquins i espanyols amb experiència en immigració i en les segones generacions.

Entradas relacionadas: