Diferències entre Sócrates i els sofistes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,78 KB

Quina novetat van introduir en la filosofia
Sòcrates i els sofistes?
Va néixer una nova filosofia que s’ocupava de l’home i de la vida social. Va a passar a ocupar-se també dels temes humans (l’educació, la moral, la justícia, etc) i van formar-se noves preguntes: què és el bé?, què és la justícia?, etc. Parlar bé i desenvolupar els seus sabers.


Relaciona la filosofia sofista amb la situació social que hi va començar a viure a Grècia al S.V. 

Amb la filosofia sofista els ciutadans aprenien a argumentar i a parlar bé, que foren els factors claus per assolir el lideratge. Convèncer en l’àgora o defensar-se en els tribunals es van convertir en necessitats.

Quina mena de filòsofs van ser els sofistes? Quins foren?

Els sofistes eren filòsofs de l’antiga Grècia que van aparèixer al voltant del
S.V ac. Van començar a convertir els temes morals i polítics en temes filósòfics. Tots comparteixen una sèrie de trets, per exemple van ser grans viatgers, cobraven per ensenyar, ensenyaven a saber convèncer en discusions, etc.

Son considerats subjectivistes, relativistes i escèptics. 

Gòrgies, Pitàgores i Trasímac van ser sofistes.


Aspectes positius i negatius dels sofistes.

Els sofistes van popularitzar la cultura, van transmetre que la virtut és enseyable, van difoondre valors de tolerància i respecte i tenien una actitud crítica, però en canvi els sofistes intentaven seduir als seus oiients, és a dir, volien convèncer-los manipular-los, actuaven tramposament.


Punts en comú i diferències entre Sòcrates i els Sofistes.

 Sòcrates va ser considerat un sofista més tot i tenir algunes diferències. Sócrates també va ocupar-se en qüestions morals i en l’educació però a diferència dels sofistes, Sòcrates no cobrava per les seves ensenyances. A més a més Sòcrates s'oposa frontalment als Sofistes.


Explica la frase ‘només sé que no se res’.

Sòcrates no enseña una doctrina ni una filosofía, sinó una actitud de recerca, d’investigació, sobre temes morals i una vida de compromís moral, que el porta a l’acceptació de la mort.


Quina és l'herència de Sócrates? La saviesa socràtica va assolir una serie de coneixements morals, com per exemple es va recuperar el valor de la ciència, s’estengui la veritat com la recerca d’una essència immutable, s’introduí el mètode inductiu, s’establí la importància del diàleg racional i establí la creença en un saber de manera innat.


Que vol dir intel·lectualisme moral? Per Sòcrates l’home savi era l’home bo. Deia que qui actuava incorrectament era perquè no coneixia el bé moral i que per tant actuava amb ignorància.


Entradas relacionadas: