Diferencies Realisme Naturalisme

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,32 KB

 

Naixement novel·lística catalana moderna


Al s. XIX els escriptors catalans van voler escriure en prosa però van trobar que no hi havia una herència narrativa en català des de Tirant lo Blanc (final Edat Mitjana). La llengua catalana no estava fixada literàriament i no tenia prestigi social i els escriptors catalans no es podien professionalitzar escrivint amb la seva llengua. Això va fer que la llengua principal de la novel·
La fos el castellà. Malgrat aquest problemes, va sorgir una novel·lística catalana que va creixent. I així, va sorgir també, al segle
XIX, la novel·la històrica seguint la tendència Europea. La novel·la històrica es va començar a escriure en castellà, però, finalment es va fer evident que calia fer servir el català per parlar de la història de Catalunya. Lany 1862 va ser un any important per a la història de la novel·la en català. Antoní de Bufarull, historiador, va publicar Lorfeneta de Menargues, novel·la històrica y ROMàntica escrita per reivindicar la nacionalitat i per impulsar el moviment literari autòcton.

Narrativa de costums

Alguns escriptors catalans es van sentir atrets per un corrent castellà, que practicava Larra, el costumbrismo. Van començar una producció darticles sobre els costums quotidians de la societat de la seva època amb una intenció descriptiva i testimonial dels canvis socials (industrialització). Es caracteritzava per un moralisme i un to humorístic anecdòtic. LAutor més important va ser Emili Vilanova.

Novel·la realista

Hi ha molt poques diferències entre el costumisme i el Realisme, van coexistir en el panorama literari i algunes obres costaven de classificar dins un o laltre. La nova visió del món realista, basat en la raó i lluny dels valors ROMàntics, a Catalunya, només la van adoptar el grup format per Yxart, Sardà i Narcís Oller, partint del costumisme. El primer novel·lista realista va ser Josep Pin i Soler, partint del costumisme, va tractar la realitat contemporània fent servir el llenguatge de lèpoca. (La família de les Garrigues). Carles Bosch de la Trinxeria encara també es un autor proper al costumisme rural i a l ideari ROMàntic. Escriu el que veu, excursionista (Lhereu Noradell). LAutor més important daquest grup és Maríà Vayreda. La seva obra es difícil de classificar com a realista. Novel·la més important: La punyalada (basada en un triangle amorós).

TEMA 8 Novel·la europea Segle XIX


Burgesia La novel·la com a gènere literari va paral·lelament amb la historia de la burgesia com a classe social. El Segle XV va ser un segle molt important per la novel·la gràcies a la novetat de la impremta i la conseqüent difusió de llibres. La burgesia reclamava les novel·les per poder omplir el seu tems doci. Llavors, la burgesia va prendre un protagonisme social i polític a tot Europa y la novel·la també va passar pel seu moment més brillant.

Novel·la realista

Durant la primera meitat del Segle XIX a Europa, laristocràcia va quedar definida amb el terme: burgesia mercantil i financera. En aquell moment, la literatura només tenia una classe social important: la burgesia, amb públic femení especialment. A Europa, als primers anys del Segle XIX, es va conèixer al escriptor escocès Walter Scott que acabava de posar en pràctica un model de novel·la històrica, basada en fets de la Edat Mitjana i amb personatges secundaris. El capdavanter de la novel·la com a expressió de mentalitat va ser lescriptor francès Honoré Balzac (La comèdia humana). Balzac considerava a Walter Scott com el seu mestre i va traslladar el seus principis en la societat francesa del moment. La novel·la realista explica la realitat tal com es. Sense ser veritat, pot semblar-ho. Versemblança literària. Van anar sorgint a tota Europa altres escriptors que practicaven la novel·la realista (Stendhal, Gustave Flaubert, Charles Dickens, Tolstoi).

El Naturalisme

Corrent liderat per Émile Zola a la segona meitat del Segle XIX que pretén dotar la novel·la dunes característiques gairebé científiques (estudi ment humana).

Rerefons científic

El Segle XIX va ser un segle dimportants avenços científics que van arribar a sorprendre a tota la societat. La teoria de levolució proposada per Darwin va desfer mites sobre lorigen de les espècies i va obrí el camí apassionant dels estudis moderns sobre lorigen de lésser humà.Filosofia dAuguste Comte, medicina de Claude Bernard... Tainé va formular la teoria determinista amb dues lleis: la llei de lherència (biològica) i la llei del medi (social i natural).
Model de novel·la Émile Zola va marcar el naixement del Naturalisme en la novel·la amb la publicació Thérèse Raquin. Zola va proposar un nou concepte de novel·la i va adoptar una disciplina científica. Al 1875 va publicar La novel·la experimental on va exposar la teoria sobre allò que havia de ser una novel·la; verbalització ben elaborada, hipòtesi, observació i anotació... El Realisme pretenia reflectir tota la realitat i, en canvi, el Naturalisme només agafava els fragments que mereixien un estudi en especial.

Entradas relacionadas: