Diferència taxa i preu públic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,28 KB

12.Quins dels estats que formen part de l’ONU són membres permanents del
Consell de Seguretat amb dret de veto?
Xina, Estats Units, Rússia, França i Regne Unit.


6.13. Què són les aigües territorials?

espai marítim que els estats consideren com a propi i on exerceixen la seva sobirania jurisdiccional. Abasta 12 milles nàutiques a partir de la línia de base de la costa.


6.14. Amb quins estats fa frontera Espanya?

L’estat Espanyol té un total de 2.032km de fronteres, que el separen de cinc estats: França, Portugal, Andorra, Marroc i el Regne Unit.


6.15. Amb quins estats manté Espanya contenciosos fronteres?

Amb Portugal, El Marroc i el Regne Unit.


6.16. Per quina raó hi ha un municipi de sobirania espanyola dins l’Estat francès? El tractat dels Pirineus va ser signat l’any 1659 pels representants del rei Felip IV de Castella i del rei Lluís XIV de França, i va posar fi a la guerra dels Trenta Anys i els litigis que se’n derivaven. La monarquia hispànica va cedir al rei de França el comtat de Rosselló i part del de la Cerdanya, a canvi de mantenir les possessions de Flandes. Quan es van detallar els pobles que passaven a mans de França, Llívia no ho va acceptar i va al·legar el títol de vila que li havia donat Carles V al segle anterior per mantenir el seu estatus. Finalment al 1660 es va acceptar que Llívia quedés com un enclavament hispànic dins el nou territori francès, a condició de no tornar a ser fortificat mai més.


6.17. Quins són els punts de conflicte territorial entre Espanya i El Marroc?

Espanya i El Marroc tenen diversos punts de contacte que són causa de discrepàncies polítiques. Els indrets més coneguts són Ceuta i Melilla. Les altres possessions espanyoles són el penyal de Vélez de la Gomera, el penyal d’Alhucemas i les illes Chafarinas. El Marroc considera que aquests territoris li haurien de pertànyer pel fet d’estar ubicats en territori africà. Com que la majoria d’aquests enclavaments van ser conquerits pel Regne de Castella durant el S.XVI, Espanya mai ha volgut negociar la seva sobirania, ja que considera que n’és el propietari legítim des d’abans que es creés l’actual Regne del Marroc.


6.18. Què és l’espai Schengen?

Espai territorial europeu on són vigents, des del 1995, els acords de Schengen sobre supressió de controls fronterers per garantir la lliure circulació de béns, serveis, capitals, treballadors i viatgers. En formen part tots els estats de la UE(menys Regne Unit, Irlanda i Xipre),a més d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.


6.19. Quina diferència hi ha, a la UE, entre una frontera interior i una frontera exterior?

FRONTERA EXTERIOR: lliure circulació dels ciutadans dels estats membres(espai Schengen). Increment de la vigilància a les fronteres amb els estats per lluitar contra la immigració il·legal o el narcotràfic.

FRONTERA INTERIOR: Hi ha controls que només es porten a terme quan es creu convenient, per lluitar contra activitats delictives com, per exemple, el tràfic de drogues.


6.20. Per què es va crear l’agència Frontex?

La UE la va crear per coordinar les actuacions de control a totes les fronteres exteriors.


6.21. En quin document polític es basa l’actual organització territorial de l’Estat espanyol? Es basa en la Constitució de 1978.


6.22. Quins són els tres nivells d’organització territorial de l’Estat espanyol?

Municipis, províncies i comunitats autònomes.


6.23. Quines són les competències d’un ajuntament dins el municipi?

Tenen una sèrie de competències que els són pròpies i que estan reconegudes en la LLEI DE BASES DE RÈGIM LOCAL(1985). Algunes d’aquestes competències són la seguretat en llocs públics, el transport públic, la protecció de la salubritat pública, la protecció del medi ambient o la contractació d’obres i serveis.


6.24. QUina és la funció de la província?

és l’òrgan d’administració territorial i, per tant, totes les actuacions de l’Estat s’organitzen en l’àmbit provincial(recaptació d’impostos, organització del trànsit, educació,sanitat,etc..).


6.25. Quins organismes administratius tenen la facultat de canviar els límits d’un municipi o d’una província?

Tant la creació o la supressió de municipis com l’alteració de límits, ja sigui per fusió amb d’altres o per segregació d’alguna part del territori, han de ser aprovades pel govern de la comunitat autònoma corresponent.

L’alteració territorial d’una província és competència de l’Estat i ha de ser aprovada per les Corts Generals mitjançant una llei orgànica.



Entradas relacionadas: