Desigualtats globals: països desenvolupats vs. subdesenvolupats
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,95 KB
Diferències entre països desenvolupats i subdesenvolupats
Sovint es parla de països desenvolupats i països en desenvolupament (o subdesenvolupats), de Nord i Sud, de centre i perifèria, de països rics i països pobres, de Primer Món i Tercer Món.
Característiques dels països desenvolupats
Les poblacions d'aquests països es troben generalment en un procés d'estancament demogràfic, és a dir, es caracteritzen per tenir una natalitat i una mortalitat baixes i, com a conseqüència, un creixement natural escàs o fins i tot negatiu. D'altra banda, tenen una alta esperança de vida i pateixen un envelliment progressiu de la població.
Característiques dels països subdesenvolupats
Un país pertany al grup de països en subdesenvolupament ja que aquests països destaquen per les grans dimensions del sector primari. La població activa per sectors econòmics mostra un pes encara molt important de les activitats agràries, mentre que el sector industrial és generalment molt feble. La infraestructura educativa i sanitària d'aquests països és deficient, i hi falten professionals i equipaments bàsics.
Dependència econòmica
Les economies dels països en desenvolupament han mantingut fins als nostres dies una baixa productivitat. La industrialització hi ha estat mínima i s'hi mantenen elevades taxes d'atur o subocupació. Els productes destinats a l'exportació són sobretot primeres matèries i productes agraris, mentre que cal importar dels països rics productes industrials, a causa de la dependència tecnològica. Aquesta relació dóna lloc a un intercanvi desigual, ja que el preu de venda dels productes que s'exporten és baix i inestable, mentre que el preu dels béns importats, en general, ha augmentat progressivament. La manca de recursos propis ha provocat que molts governs del Tercer Món hagin hagut de recórrer a l'endeutament extern. En alguns casos, a més, aquestes dificultats econòmiques van acompanyades d'una situació alimentària difícil.
Creixement urbà descontrolat
La gent que se'n va a viure a les ciutats espera trobar-hi una vida millor, però la realitat sovint és molt diferent. Per això es dona un creixement accelerat de les ciutats. Aquest creixement ha anat acompanyat del deteriorament de la vida en moltes grans ciutats, amb l'aparició de barris superpoblats i mancats de condicions higièniques.
La situació als Estats Units
Als Estats Units hi ha més immigrants que a Europa, i molts són discriminats i no poden aconseguir feina per tal de tenir un habitatge decent, ja que venen enganyats pensant que si van a països més desenvolupats tindran una vida millor, i no és així.
Desnutrició i inseguretat alimentària
Els problemes provocats per la desnutrició i les insuficiències alimentàries es mantenen a causa del repartiment desigual dels aliments. Certament, més de 825 milions de persones al món estan desnodrides, i un percentatge molt alt són infants. La major part d'aquestes persones viuen en zones rurals i a les perifèries urbanes dels països del Tercer Món. Es donen situacions extremes quan conflueixen diversos factors, com per exemple, les guerres civils i els desastres naturals, les sequeres o les inundacions. Igualment greus són els estats de malnutrició crònica (per sota de les 2.400 calories diàries) que es pateixen a molts països del Tercer Món.
Explosió demogràfica al Tercer Món
La tendència demogràfica dels països subdesenvolupats és una explosió demogràfica. Tot i que hi ha països en desenvolupament que han entrat en una dinàmica de creixement demogràfic moderat gràcies a la millora de la seva situació econòmica, sanitària i educativa, en alguns països àrabs del Pròxim Orient i en alguns estats de l'Àfrica subsahariana la població creix a un ritme accelerat, superior al 3,2% anual. En aquests països, el ràpid creixement de la població dificulta el progrés econòmic.