Descarregar el llibre l'auca del senyor esteve

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,88 KB

 

Acte primer:
1- Quan l’obra comença el senyor
Pau ja és a la botiga i el Senyor Ramón està viu. L’Estevet ja treballa a la Puntual i ordena les estanteries, encara es diu
Estevet.
El pare li ensenya a ser botiguer li diu com amb bones paraules s’ha li pot fer comprar a una senyora el que vulguis (si s’ha t’ha acabat un producte que en compri un de semblant), està content del seu fill. En Martinet surt poc ja que sempre està lluny viatjant, ell s’encarrega dels viatges. Són gent d’anar a dormir d’hora i despertar-se aviat, l’Estevet té idees noves cosa que al pare li agrada. La Senyora és la senyora del primer pis, que sempre els hi diu (si necessiteu qualsevol cosa ja sabeu que sempre estic a dalt) per referir-se a la senyora Felícia, (Mare de l’Estevet) li diuen la pobre ja que sempre es troba malament, ella diu que el dia que es trobi bé morirà, sempre està filant una vànova i diu que quan l’acabi es morirà, tot i que li queda molta vida per davant, és molt grassa i sembla està assentada al mateix lloc, per l’avi (és pràctic) és una nosa que s’estima. L’avi li diu que per el negoci caldria que es cases, amb una dóna feinera i pràctica, no cal que s’enamori, però si que tingui descendència (donar fruit), ell accepta i li confessa que ja li ha buscat una pubilla filla del graner, ell abans la vol veure i a l’avi li sembla bé ja que haurà de viure amb ell. Les tres Maries queden amb la Tomaseta (pubilla) perquè vingui a comprar ruixa a la puntual i es conegui amb l’Estevet, ell està molt nerviós, però al final els dos es queden satisfets (la Tomasa te pressa i no pot prendre res) i les Maries els hi organitzen una cita al jardí del General on l’Estevet si vol declarar i dir-
Li el que fa el cas i els secrets que convinguin.
2- Les tres Maries, l’Estevet i la Tomasa van anar al jardí del General i allà (quan les Maries els van deixar sols) s’hi va declarar davant del cupido, li va dir el que feia el cas (que el primer és el negoci per formar una família i que estimaria a la seva dona igual que la feina, seria un home amb mida i la Tomaseta li va dir que pensaven igual. La María primera el veure l’enamorament que tenen sempre acaba plorant, ho troba molt bonic.
Acte segon:
1- Viuen el barri de Rivera, el senyor Pau fa les feines brutes les que ningú vol fer, però no se’n va ja que ningú al vol en lloc més. El Fondista i el Senyor Pau estaven preparant el casament i veien que els altres tardaven molt a arribar, el primer en arribar és el graner i els hi diu que ha agut de baixar del faetó ja que estaven parats a un lloc de transport comercial i no podien tirar.
Convidats: Senyora Felícia, Senyor Pau, el cotxer (el conviden mentre dinen), graner, avi, Ramón, Nacional, regidor, Martinet, les tres Maries
L’esteve no estava gens nerviós ja que ja s’ho esperava tot i estava tranquil, el graner i el nacional mentre dinen discuteixen (tenen dos perspectives diferents de l’honor), van parlar sobre el menjar que servien i en acabar Tomaseta es va trobar malament.
2- Els van acompanyar a casa i després d’una estona al estar sols a la seva habitació, després d’intimar pacten que com que no podrien fer el viatge a Montserrat ja que Tomasa no es trobava bé estalviarien els diners en una guardiola i així o anirien fen sempre, eren una parella molt estalviadora.


Acte tercer:
1- A l’acte tercer l’Estevet passa a dir-se Esteve. La mort de Ramón no s’explica però abans de morir va dir que s’havia de reformar la Puntual i així ho va fer, va encarregar a dos pintors, pintor primer (se’n anava tota l’estona a la taverna perquè no li venia la inspiració, només comprenia el seu art la senyora) i el pintor segon (sempre cantant), perquè pintessin el rètol de la botiga que posava: La Puntual casa fundada en 1830. L’Esteve no està satisfet ja que no treballen gaire. Ve l’avi i els hi recomana que surtin de la botiga i tinguin fills (al anar-se’n van veure que en lloc millor com a la botiga) i el pintor segon els hi va dir el lloc: Muntanya Pelada, el seu objectiu era clar, la successió de fills.
2- Surten treballadors i treballadores passant-s’ho bé a la muntanya, jugant cantant i bevent. Ells allò no ho han fet mai i per tant no entenen perquè es diverteixen. Intenten fer comptes, berenen, es pregunten perquè fan allò. Al final s’animen, l’Esteve beu molt poc ja que ell és aiguader i la Tomasa res i se’n van amb ells cantant, ja que un dia és un dia. En aquesta escena a diferència del llibre narratiu no se’n van amb la minyona.

Entradas relacionadas: