➢ com definiries el concepte de llengua majoritària, llengua oficial, llengua pròpia. Són la mateixa llengua?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,26 KB

El noucentisme:

El Modernisme va ser un moviment innovador, protagonitzat principalment per artistes rebels i molt creatius que, partint de la inspiració personal i del domini dels recursos tècnics, cercaven entre la modernitat superar la tradició. Però l’arrelament i la difusió del moviment van despertar un gran rebuig entre molts membres de la burgesia conservadora catalana, més partidària de l’ordre, l’autoritat, l’harmonia i les formes clàssiques. I així va ser com va nèixer el Noucentisme. Les diferències entre els dos moviments també es poden veure clarament en l’arquitectura.

El programa cultural del noucentisme:

Enric Prat i Eugeni d’Ors (intel·lectual més influent de principis de Segle XX), van ser els promotors del programa cultural del noucentisme, que es basava en aquests principis:

  • Classicisme: Enfront de l’esperit explorador i imaginatiu del Modernisme, el Noucentisme vol tornar a l’ordre clàssic.

  • Autoritat: Enfront de la llibertat i l’espontaneïtat de l’artista, el Noucentisme defensa l’autoritat pública i el dirigisme cultural.

  • Civilitat: Enfront de l’interès pel ruralisme i el primitivisme que caracteritzava els narradors modernistes, el Noucentisme reivindica els valors de la civilitat:
    Civisme, racionalitat, respecte, bones maneres,...

  • Acció política: Contra el poder centralitzat i uniformador de l’estat espanyol, el Noucentisme reclama l’autonomia de les institucions polítiques catalanes i una política cultural pròpia.

Actuacions culturals del Noucentisme:

  • La creació de la Mancomunitat de Catalunya va permetre dur a terme una política cultural autònoma dirigida a millorar la formació de la gent, la creació d’escoles universitàries i professionals i l’obertura de biblioteques populars i museus.

  • La creació de l’Institut d’Estudis Catalans va representar la instauració d’una autoritat lingüística i va fer possible l’aprovació de les normes ortogràfiques, gramaticals i lèxiques. Pompeu Fabra va ser l’autor de vàries obres normatives de la llengua catalana.

  • La fundació Bernat Metge i editorials com Editorial Catalana van fer una tasca important d’edició i divulgació d’autors clàssics i moderns.

  • Lactivitat períodistica es va consolidar amb l’edició de diaris i revistes.

Des del 1906 fins al 1920, Eugèni d’Or (Xènius), ideòleg del Neucentisme, va publicar al diari La veu de Catalunya una glosa diària. En aquests articles, de gènere assagístic i didàctic, l’autor expressava les seves reflexions sobre qüestions socials i culturals d’actualitat, i anava dibuixant així els principis generals del pensament noucentista.

Entradas relacionadas: