➢ com definiries el concepte de llengua majoritària, llengua oficial, llengua pròpia. Són la mateixa llengua?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,97 KB

Tipus d’arguments:

  • Arguments de causa/conseqüència: es justifica una tesi o conclusió recurrent a les causes o als efectes.

  • Arguments pragmàtics: es justifica una acció determinada al·legant els beneficis o els perjudicis que se’n deriven.

  • Arguments d’inèrcia: es justifica un fet o una acció pel costum o la tradició.

  • Arguments d’autoritat: es justifica una tesi o una conclusió utilitzant l’opinió d’una persona de prestigi o referint-se a estudis científics.

  • Arguments basats en exemples: s’aporten proves o exemples que justifiquen la generalització expressada per la tesi o la conclusió.

  • Arguments emotius: es justifica una tesi o una conclusió apel·lant als sentiments i als estats d’ànim.


Estructura d’un text argumentatiu:

  1. Introducció

  2. Exposició del cas

  3. Exposició de la tesi

  4. Exposició dels arguments

  5. Conclusió

Els dos exilis:

Un dels objectius manifestos del règim franquista era la uniformització cultural i lingüística de tot el territori de l’estat mitjançant un programa d’espanyolització que prohibia qualsevol manifestació cultural o artística que no fos considerada pròpiament “espanyola”. Això va implicar la impossibilitat de publicar llibres, revistes o diaris en català; utilitzar la llengua catalana a l’escola, al teatre o en qualsevol acte públic, o tenir els retòls de les ciutats, els pobles i els carrers en català. En aquesta situació, els escriptors en llengua catalana van quedar totalment silenciats, ja que van perdre els mitjans de comunicació amb el seu públic. Un gran nombre d’escriptors vivien exiliats a l’estranger, i els que es van quedar al país vivien en una mena d’”exili interior”: la prohibició més absoluta de publicar. L’edició de llibres en català no va recuperar del tot la normalitat fins a l’acabament del franquisme.


Temes principals de la poesia de l’època franquista:

  • Mort: La mort, contemplada des de diferents perspectives, és un dels temes més freqüents: la mort dels familiars i els amics, la seva absència, la soledat del cementiri, la destrucció de la guerra, la reflexió de la vida i la pròpia mort…

  • Pàtria: El desenllaç de la Guerra Civil va representar, per a molts poetes, la destrucció de la pàtria:
    La cultura, la llengua, la llibertat...Alguns dels poetes més significatius alçaran la veu en contra d’aquesta injusta opressió.

  • Realitat social: El compromís amb la societat fa que alguns poetes descriguin i denunciïn la realitat que viu la gent: la vida familiar, el món del treball, les dificultats econòmiques, la resignació, l’esperit de revolta…

  • Sentiments: Les penalitats de la postguerra i de l’exili fan que la tristesa, l’enyorança, la por i la solitud fossin els sentiments més presents en la poesia.


Poema corrandes d’exili:

Pere Quart (pseudònim de Joan Oliver), va escriure aquest poema per expressar el dolor, la tristesa i l’enyorança que sentien els exiliats en passar, a principis de l’any 1939, la frontera cap a França.


Entradas relacionadas: