Decadència dels Habsburg: Crisi i Transformació de l'Imperi Espanyol
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,76 KB
1.1 Carles d'Habsburg: Una Gran Herència
Carles I d'Espanya i V d'Alemanya, fill de Joana de Castella i Felip d'Habsburg, va rebre una vasta herència:
- Materna: Castella, Navarra, Aragó, possessions americanes i territoris italians.
- Paterna: Països Baixos, Luxemburg, Franc Comtat i possessions alemanyes dels Habsburg.
Aquesta magnitud va originar nombrosos problemes.
1.2 Problemes Interns
Carles I, educat a Flandes, va arribar a la Península envoltat de consellers flamencs i sense parlar castellà. Les Corts li van reclamar atenció, però el monarca les convocava per demanar diners. El 1520, va anar a Alemanya, provocant revoltes com:
- La Revolta de les Comunitats: Gentilhomes, artesans i comerciants protesten per la política econòmica i la manca de respecte a les lleis.
- Les Germanies: Artesans i pagesos a Aragó, València i Mallorca, demanant accés als càrrecs municipals i millores en els arrendaments.
1.3 Conflictes Exteriors
Carles I va mantenir nombroses guerres:
- Contra França (Francesc I), guanyant a Pavia (1525).
- Contra els turcs, per defensar el Danubi i el Mediterrani.
- Contra els prínceps alemanys que donaven suport a Luter.
2.1 Govern de Felip II
Fill de Carles I, va regnar sobre un imperi immens. Va governar des de Madrid (1561), construint El Escorial. Va augmentar la centralització i el poder reial, amb les Corts gairebé sense convocar.
2.2 Defensa de l'Ortodòxia Catòlica
Va imposar la Contrareforma, prohibint llibres i estudiar a l'estranger. La Inquisició va perseguir els conversos i es va imposar la "neteja de sang". La persecució dels moriscos a Granada va provocar la insurrecció de Las Alpujarras.
2.3 Política Exterior
Va derrotar els francesos a Sant Quintí i els turcs a Lepant. L'Armada Invencible contra Anglaterra va ser destruïda. La rebel·lió de Flandes va dividir els Països Baixos. Va annexar Portugal.
3.1 Arribada de Plata i Or
El segle XVI va veure un gran creixement del comerç i l'arribada d'or i plata d'Amèrica, però això va provocar una pujada de preus i va disminuir el poder adquisitiu.
3.2 Economia
La demanda de productes agrícoles i artesanals va augmentar, però la política de la monarquia va afavorir l'exportació de llana. La indústria local va patir la competència estrangera. El comerç va tenir un gran desenvolupament.
3.3 Demografia
La població va augmentar de cinc a vuit milions, principalment a Castella. Les ciutats eren escasses, amb poques superant els 30,000 habitants.
3.4 Societat
La noblesa i el clero dominaven, acumulant riqueses i sense pagar impostos. El 80% de la població eren no privilegiats, majoritàriament pagesos amb condicions precàries. Hi havia marginació per motius ètnics o religiosos (moriscos i jueus conversos).
4.1 Felip III: El Govern dels Privats
Va deixar el govern en mans del duc de Lerma. Va mantenir la pau amb la Treva dels Dotze Anys amb Holanda i va expulsar els moriscos el 1609.
4.2 Felip IV: La Fi de l'Hegemonia a Europa
Amb el comte-duc d'Olivares, Espanya va entrar a la Guerra dels Trenta Anys. Derrotes com Rocroi i la Pau de Westfàlia van marcar el declivi. Aixecaments a Catalunya, Portugal i Andalusia van evidenciar la crisi.
4.3 Carles II: La Fi dels Habsburg
El regnat de l'últim Habsburg va ser crític, amb incapacitat del rei, corrupció i pèrdua de pes polític. La seva mort sense descendència va provocar la Guerra de Successió Espanyola.
5.1 Crisi Demogràfica
Al segle XVII, la població va disminuir de vuit a set milions.
5.2 Crisi Econòmica
L'agricultura va empitjorar, amb fam, guerres i epidèmies. La ramaderia i la indústria van declinar. La Hisenda Reial va declarar fallida diverses vegades.
5.3 Problemes Socials
La riquesa d'Amèrica no va estimular la producció, sinó que es va gastar en despeses imperials. Hi havia una gran població empobrida, amb pagesos, artesans i gentilhomes en situació precària.
Canvis Polítics i Religiosos
La Pau de Westfàlia va consolidar els estats nació i les monarquies absolutes, proclamant la llibertat religiosa.
Monarquia Absoluta
El monarca tenia poder absolut, exercint els poders legislatiu, executiu i judicial, amb un gran nombre de funcionaris.