Cultura, societat i socialització: conceptes clau en sociologia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,42 KB

Cultura i societat

La societat: sistema de interrelacions que vincula els individus que comparteixen una cultura comuna.

El concepte de cultura, juntament amb el de societat, és una de les nocions més utilitzades en sociologia. La cultura es refereix als valors que comparteixen els membres d'un mateix grup, a les normes que compleixen i als béns materials que produeixen. El concepte cultura es refereix a la manera de viure dels membres d'una societat. Cap cultura pot existir sense una societat, i cap societat pot estar mancada de cultura.
La cultura és el que ens fa humans, a diferència dels animals és el que s'oposa a natura, estan supeditats a la natura, en canvi, els humans podem alliberar-nos, de les imposicions naturals, mitjançant la cultura.
Com s'adquireix la cultura a través d'un procés d'integració cultural que pot ser modificat per influències externes com la difusió cultural i l'aculturació. En el primer cas, la difusió cultural, es reben influències d'una altra cultura (moda, menjar...) En el segon cas, l'aculturació, es produeix una reelaboració de la pròpia cultura (colonialisme) que pot ser material, només afecta a la vida pública, o formal provocant el naixement d'una nova cultura. També hem de tenir en compte que dins d'una mateixa cultura podem subsistir altres cultures, anomenades subcultures (joves).

Grups i categories socials

Un grup social és, simplement, un nombre de persones que interactuen unes amb les altres sobre una base regular. Podríem dir que entre els membres d'un grup hi ha una mútua integració.
Es pot distingir entre grups primaris o comunitats i grups secundaris o associacions.
Els grups primaris o comunitats són, el sociòleg C.H.Cooley: petits grups de persones vinculades per llaços de naturalesa emocional. Aquests grups es caracteritzen per :

  • tenir un grau elevat d'interacció entre els seus membres,
  • la manca de conflictes, i
  • la transmissió de generació en generació del seus propis codis socials.

En canvi els grups secundaris o associacions són aquells que estan formats per persones, que es coneixen regularment, però que les seves relacions són impersonals i que es reuneixen amb finalitats específicament pràctiques (comitè, club social.)

  • poca interacció entre els seus membres,
  • divisió del treball i competitivitat
  • diversitat de pensaments.

Una categoria social és una agrupació estadística, persones classificades juntes sobre la base d'una característica particular que comparteixen, tal com tenir el mateix nivell adquisitiu, edat, feina...
Les categories socials juntament amb els conglomerats (gent que està junta en un moment determinat, però sense vincles d'unió) són classificats com a quasigrups. Els quasigrups són formes d'agrupació molt poc organitzada, però que pot ser molt útil per formar nous grups.

  • grup de referència: grup aliè a nosaltres al qual orientem o allunyem, la nostra conducta, i
  • grup de pertinença: grup al qual estem integrats

Institucions socials

Les institucions socials són una combinació de pautes de comportament compartides per una col·lectivitat i centrades en la satisfacció d'alguna necessitat bàsica del grup. (ex: matrimoni, prometatge, família, estat...)
Les característiques principals de les institucions són les següents :

  • Externes als individus.
  • Objectives, en el sentit que no són creacions personals.
  • Autoritat moral.
  • Coactives, en tant que obliguen a comportar-se seguint unes pautes.
  • Històriques, normalment provenen d'èpoques anteriors.
  • Modificables, no són iguals sempre, varien amb el temps.
  • Relatives a cada comunitat o grup en el qual s'estableixen.

Les institucions, degut al seu caràcter coactiu, poden provocar efectes positius i negatius sobre els individus i els grups.
Efectes positius: simplifiquen el comportament social de la gent i ajuden a regular el comportament social, procurant una estabilització de la societat, que d'altra manera no seria possible.
Efectes negatius: obstaculitzen el progrés social, per la seva resistència als canvis i frustren la personalitat social, provocant conductes de disconformitat i de desviació social, com veurem més endavant.

El procés de socialització i els seus agents

Com bé defineix S.Giner

Entradas relacionadas: