Crises i canvis polítics a Espanya: Restauració, Dictadura i Segona República

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,84 KB

Per què va entrar en crisi el sistema de la Restauració?

Alfons 13 va iniciar el seu regnat en 1902, quan va ser declarat major d'edat. Aquest fet va coincidir amb una forta crisi provocada pel desastre del 98.

A. Unes reformes insuficients:

Des del partit conservador, Antoni Maura va posar en marxa la revolució des de dalt amb tímides mesures de reforma fiscal i de regulació del dret de vaga. El partit liberal de José Canalejas va intentar reduir la influència de l'església en la vida pública i en l'educació, va introduir les primeres lleis de protecció social i va permetre la creació de la Mancomunitat de Catalunya.

B. L'enfrontament de l'oposició:

Els republicans: van crear la coalició Unió Republicana, que va aconseguir augmentar la seua força electoral. El socialisme: Es va consolidar al País Basc, Astúries i Madrid, i Pablo Iglesias va aconseguir l'acta de diputat. Els nacionalismes: van consolidar el seu ascens electoral.

C. La revolta del 1909; la setmana tràgica:

En 1909 la guerra del Marroc va desencadenar una revolta popular a Barcelona (setmana tràgica). L'alçament va comportar un esclat espontani, antimilitarista i anticlerical i va ser sufocat per l'exèrcit i la repressió va ser desproporcionada. El rei va encarregar la formació d'un nou govern del partit liberal.

D. La crisi del 1917:

Va esclatar en diferents àmbits: Les forces polítiques: Es mostraven disconformes amb la manera de fer del conservador Eduardo Dato que va exigir la dimissió del govern i la convocatòria de Corts constituents. Alguns sectors de l'exèrcit: van organitzar juntes de defensa i es van oposar a la política del govern. En vista de l'empitjorament de les condicions de vida: Van convocar una vaga general revolucionària. Finalment es va evidenciar una greu crisi del sistema de torn de partits i la necessitat d'una profunda renovació política.

La dictadura de Primo de Rivera:

En 1923 la incapacitat dels partits dinàstics per a reformar el sistema i la conflictivitat social es van afegir les derrotes militars al Marroc.

A. El problema del Marroc:

A principis del segle 20, de l'antic imperi colonial espanyol tan sols quedaven alguns enclavaments al nord d'Àfrica. En la Conferència d'Algesires en 1906 Espanya va obtenir el control de la franja nord. L'ocupació del Rif va topar amb l'oposició dels berbers i va originar una guerra permanent. En 1909 els espanyols van ser derrotats al barranc del Llop i en 1921 a Annual. Els resultats es van recollir en l'expedient Picasso.

B. La crisi social 1919-1923:

Unida a la crisi del Marroc, es vivia una greu crisi social. En les zones industrials els treballadors van convocar una sèrie de vagues. Les protestes es van estendre també al camp. El govern i les organitzacions patronals van donar suport a la creació de sindicats que exercien la violència contra dirigents obrers. Va arribar una guerra social.

C. El cop d'estat militar:

En vista de la crisi generalitzada i l'expedient de Picasso es debaté a les Corts, el general Primo de Rivera va dirigir un cop d'estat en 1923.

D. La dictadura de Primo de Rivera:

El règim de Primo de Rivera va suspendre la Constitució i va dissoldre les Corts. Es van prohibir els partits polítics i alguns sindicats i es va suprimir la Mancomunitat. Hi va haver un creixement econòmic.

E. La crisi de la dictadura 1930-31.

La Segona República Espanyola:

La proclamació de la República:

Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 van ser enteses per la població com un plebiscit entre monarquia i república. La participació fou molt elevada i els resultats electorals van assenyalar una clara voluntat de canvi polític. En vista d'aquests resultats electorals i la proliferació de manifestacions que sol·licitaven la proclamació de la República, Alfons 13 va suspendre la potestat reial. Al cap de dos dies es va proclamar la segona república espanyola.

El govern provisional i les Corts Constituents:

El nou govern va posar en marxa diverses reformes; legalitat de tots els partits, amnistia general per a presos polítics de la dictadura, etc... En 1931 es van convocar eleccions a Corts Constituents. La primera tasca va ser elaborar una constitució.

La constitució republicana 1931:

Aquesta constitució deia que Espanya es definia com un estat integral, que es va instaurar el sufragi universal masculí i femení, es va proclamar l'aconfessionalitat de l'estat, etc.

Vot Femení:

La dreta s'oposava al vot femení perquè considerava que el lloc de la dona en la societat era en la llar. I l'esquerra sonava suport a la igualtat legal d'homes i dones i defensava el dret de les dones.

Entradas relacionadas: