Contaminación da Auga: Causas, Efectos e Solucións

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en gallego con un tamaño de 3,26 KB

Efectos Xerais da Contaminación da Auga

Contaminación de Ríos e Lagos

A eutrofización é un proceso de aumento da produtividade biolóxica por mor da introdución de bionutrientes (compostos con nitróxeno e fósforo, orgánicos e inorgánicos) a través de vertidos agrícolas e domésticos. Os ríos, polo seu poder erosivo, arrastran sales, materia orgánica e sólidos en suspensión. A acción humana engade residuos que superan a capacidade de autodepuración dos ríos, causando restricións no uso da auga, alteracións na flora e fauna, e a aparición de olores e aparencia desagradables.

Os aportes de fósforo e nitróxeno de deterxentes e fertilizantes provocan o crecemento descontrolado de algas, formando unha película na superficie que aumenta a turbidez e volve a auga verdosa. A eutrofización tamén afecta esteiros e mares pechados, causando a proliferación de algas tóxicas que danan a vida acuática. As mareas vermellas, ou floracións algais nocivas, son un caso especial onde o mar adquire tons avermellados pola presenza de organismos fitoplanctónicos.

Medidas para minimizar e corrixir a eutrofización:

  • Limitar ou prohibir vertidos en ecosistemas acuáticos reducidos con escasa dinámica.
  • Depurar as augas residuais antes da súa devolución ao receptor.
  • Diminuír o contido de polifosfatos nos deterxentes.
  • Inxectar osíxeno puro en lagos e encoros afectados.
  • Engadir nitróxeno para evitar o crecemento de algas cianofíceas.

O problema agravouse nos lagos españois e europeos debido, en parte, aos cambios nos sistemas de explotacións agrarios.

Contaminación das Augas Subterráneas

As augas subterráneas son un recurso hídrico esencial, cun valor ecolóxico importante como soporte de vida en zonas húmidas. O seu confinamento en acuíferos fainas aptas para o consumo. Non obstante, vense afectadas pola contaminación, a sobreexplotación e a salinización. A contaminación pode ser puntual ou difusa. Dada a súa escasa dinámica e baixa capacidade de autodepuración, é crucial aplicar medidas preventivas e correctivas, como limitar actividades en zonas próximas a acuíferos e controlar vertidos.

A sobreexplotación ocorre cando se extrae máis auga da que o acuífero pode recargar, provocando o descenso do nivel freático e a intrusión salina en acuíferos costeiros, onde a auga do mar invade o espazo da auga doce.

Contaminación da Auga do Mar

Os mares e océanos teñen unha maior capacidade de autodepuración. A contaminación natural é mínima, pero a causada por ríos contaminados, vertidos incontrolados, desperdicios flotantes e accidentes de barcos (mareas negras) é preocupante. As mareas negras causan a morte de organismos mariños por afundimento ou perda de calor debido á impregnación de cru.

Os vertidos de petróleo sofren procesos naturais de eliminación (evaporación, fotoxidación, dispersión). Para combater as mareas negras, aplícanse medidas preventivas (leis e regulamentos) e correctoras (barreiras flotantes, recollida por succión, axentes dispersantes e de afundimento, e biorremediación, un método ecolóxico en desenvolvemento que utiliza bacterias para degradar hidrocarburos).

Entradas relacionadas: