Construcció d'una urbs romana: Oppidium

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,89 KB

Construcció d'una urbs romana: Oppidium, una petita ciutat situada en una elevació que s'adapta al relleu i que normalment abans havia estat un poblat pre-roma. Una ciutat ex novo podia aparèixer a partir d'un quartet general o es podia planificar en un lloc on no hi havia res, però havia de tenir les següents característiques:

  • Era necessari que hi haguessin camps de cultiu.
  • Disposar d'un bon subministrament d'aigua.
  • Bon clima.

Com es construïa la ciutat?

Com es construïa la ciutat? El primer que es feia era consultar als reis. Un sacerdot anomenat August estudiava els misteris divins. Després es feia un ritual anomenat "inauguratio", que consistia en fer un forat al terra i dins es ficaven amulets i terra del lloc originari dels pobladors. El sacerdot acompanyava a una parella de bous d'una arada que marcaven el pomerium, els límits de les ciutats on després passaven les muralles. El següent que es feia era marcar carrers paral·lels, el cardo maximus i el decumanus maximus, de manera que es marcava una graella que s'anomenava planta hipodàmica. En un costat, l'encreuament entre el cardo maximus i el decumanus maximus es deixava una plaça que es diu "forum", que seria el centre de la ciutat. A les zones que quedaven entre l'encreuament dels carrers es construïen cases. Per les ciutats romanes és molt important l'abastiment de l'aigua, que es fa de llocs elevats on l'aigua tingui una puresa extrema.

Termes

Termes: En primer lloc, servien per a la higiene, però també per fer esport, massatges, relacionar-se amb la gent i fer negocis. S'obrien al migdia fins a la nit, però hi va haver un període de temps que estaven oberts tot el dia. Si la terma era gran, podia haver una zona per a homes i una altra per a dones. Si era petita, hi havia horaris diferenciats. Només van haver-hi moments concrets en els quals van conviure homes i dones, i deien que això no estava bé. Hi ha tres tipus de cambra d'aigua: aigua freda (frigidarium), aigua temperada (tepidarium), aigua calenta (calidarium), sauna humida (sudatorium) i sauna seca (coicum). Hi havia un sistema que permetia escalfar l'aigua mantenint el vapor, anomenat hipocaust. Aquest sistema estava sota les termes.

Teatre

Teatre: El teatre romà prové del grec. Els primers teatres eren de fusta i després de pedra. Tenia tres parts diferents: la cavea, que era la graderia; l'orchestra, on eren els músics i el cor; i l'scaena, que era l'escenari. La cavea era en forma de pendent, a la part més baixa de la cavea seien les persones amb més poder econòmic i social. L'orchestra era un semicercle on hi havia el cor i els músics. El teatre llatí tenia una part musical. L'scaena era l'escenari on estava col·locat el fons scaenae, un decorat que representava la façana de tres cases amb tres portes, que eren on entraven i sortien els actors. Era a l'aire lliure, encara de vegades es posava el velum, una mena de lona que servia per tapar el sol. Les representacions es feien de dia i les festes religioses es deien ludi scaenae. El teatre era gratuït i el més important va ser el de Pompeu. Entre l'escenari i l'orchestra hi havia un altar que feia referència a deu dominus greguis. Pagava a un escriptor per representar l'obra, aquest escriptor també actuava. L'obra era en vers i amb una part cantada. No hi havia dones, el paper de la dona era representat per adolescents. Les companyies només portaven 50-60 actors, això volia dir que un actor podia fer més d'un paper. Portaven màscares els actors que participaven eren esclaus i lliberts.

Circ

Circ: Es feien curses de carros. El circ romà prové de l'hipòdrom grec. Era allargat i rectangular, tenia diferents parts: cavea i l'arena. La cavea tenia el vomitorium i la tribuna anomenada pulvinar i podium. L'arena era per on corrien i estava separada per un mur (spina). En una banda de la spina hi havia un comptador de voltes i unes escultures de dofins, i cada vegada que es feia una volta es baixava set voltes. Les carceres eren les cocheres d'on sortien els carros triumfadors, on sortien els guanyadors, i porta pompae, on sortia la pompa triumfalis. Era un ritual, una desfilada on marxava el responsable dels ludi amb un carro, clients vestits de blanc, música, ballarins i la gent corria amb els carros. Si sortia malament, s'havia de tornar a fer. Hi havia 4 equips amb carros diferents, l'equip amb més seguidors era el blau perquè era l'equip del poble. L'enfrontament més important era contra els patricis. Els corredors es deien aurigues. El carro de dos cavalls es deia bigues i els de quatre quadrigues. L'auriga estava amarrat al carro per no caure.

Amfiteatre

Amfiteatre: Dos teatres units pel fons scaenae. És originari de Roma i és part dels ludi gladiatori. És on es feien els espectacles violents. L'edifici tenia diferents parts: la cavea o graderia, que era una pendent; el vomitorium, que eren les portes d'entrada a la cavea; i el velum, la lona per tapar el sol. També hi havia una pista, que era on es feien els enfrontaments. Hi havia la fosae, un soterrani sota l'arena que tenia rampes per pujar a la pista. Entre la cavea i l'arena hi havia un mur que es deia podium, era per evitar que els animals poguessin agredir als espectadors. A la cavea hi havia tribunes. Els jocs que es feien a l'amfiteatre eren els ludi gladiatori. El responsable donava senyal a l'inici dels jocs. Un cop ple l'amfiteatre, primer sortien els participants i feien una volta per l'arena saludant. Després es posaven davant de la tribuna i es feia una salutació. Més tard es revisava que les armes fossin correctes. L'entrada era gratuïta i era tot el dia. Es feien naumàquies, que són batalles navales.

Entradas relacionadas: