Conceptes urbans: definicions i característiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,34 KB

1. Arc mediterrani

Macroregió europea formada pels territoris de la Mediterrània occidental situats entre l'est d'Andalusia i el nord d'Itàlia.

2. Àrea metropolitana

Es refereix a la regió urbana que envolta una ciutat principal i diverses ciutats satèl·lits.

3. Ciutat compacta

Tipus de ciutat en què hi ha poc espai entre les construccions, els edificis guanyen alçada per compensar l'escassetat de sòl i la densitat de població és força alta.

4. Ciutat difusa

Tipus de ciutat caracteritzat per un creixement extensiu, dispers i de baixa densitat d'edificació, per la segregació d'usos i per una elevada ocupació del territori.

5. Conurbació

Regió urbana on no hi ha un nucli clarament principal sinó diversos nuclis d'importància similar.

6. Equilibri territorial

Distribució de les activitats pel territori que ofereix a tots els ciutadans unes oportunitats i condicions de vida similars.

7. Espai rururbà

Espai rural però que es dedica a usos que abans eren més propis de zones industrials o urbanes.

8. Especulació

Augment artificiós i no justificat del preu del sòl.

9. Fluxos del sistema urbà

Intercanvis de tota mena que es produeixen entre els diferents nuclis que formen un sistema urbà.

10. Funció urbana

Cadascuna de les aplicacions de les activitats pròpies d'una ciutat i la seva àrea d'influència.

11. Gentrificació

La gentrificació és el procés pel qual a un centre històric amb degradació on viu gent de classe mitjana-baixa o baixa, pel fet de fer una operació urbana per millorar l'espai, les persones que hi visquin es vegin expulsades, fent que el problema es desplaci a altres llocs situats a la perifèria.

12. Megalòpolis

Gran regió urbana on es troba un conjunt d'àrees metropolitanes i conurbacions, que se succeeixen al llarg de centenars de quilòmetres i on viuen més de 20 milions de persones. Té múltiples nuclis centrals, de diversa importància entre els quals hi ha nombrosos fluxos.

13. Parc tecnològic

Àrea industrial creada per concentrar empreses dedicades a la recerca i el desenvolupament tecnològic. En la promoció d'aquests parcs solen participar-hi tant empreses privades com universitats i administracions públiques.

14. Planejament territorial

Procés d'establiment de condicions i de prioritats d'usos del territori per tal que aquest tingui un desenvolupament integrat i harmònic.

15. Poblament rural concentrat

Assentaments escassos i allunyats els uns dels altres, agrupats en un únic nucli. La concentració permet disposar de més serveis. És típic de terrenys plans amb pocs punts d'accés a l'aigua.

16. Poblament rural dispers

Format per població que viu en cases aïllades o en diversos nuclis molt petits escampats pel territori, típic de zones muntanyoses amb aigua abundant. Les famílies viuen a la seva casa i cultiven les terres del voltant.

17. Polígon industrial

És una àrea especialitzada on es localitzen les empreses i les indústries segons una planificació urbanística prèvia.

18. Regió urbana

Territori extens format per ciutats i altres nuclis urbans amb una elevada densitat mitjana de població, amb una gran concentració d'infraestructures vàries i productives i amb importants fluxos i intercanvis entre els diversos nuclis.

19. Segregació espacial

Distribució de la població urbana en àrees diferents segons les seves característiques econòmiques, socials, culturals o religioses.

20. Sostenibilitat

Satisfacció de les necessitats humanes del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer-ne les pròpies.

21. Urbanisme

Ciència encarregada d'estudiar les ciutats, el territori on s'ubiquen i la seva planificació.

22. Urbanització

Fenomen pel qual les ciutats creixen d'una manera accelerada (en nombre, població i superfície) i els modes de vida urbans es fan extensius a grans àrees.

23. Xarxa urbana

Conjunt de ciutats i altres nuclis de població que es diferencien per la seva mida i per les seves funcions, s'articulen jeràrquicament a través de les infraestructures de comunicació i es relacionen per nombroses interaccions.

Entradas relacionadas: