Conceptes introductoris del dret públic i privat a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB

Conceptes introductoris

Contingut dual del dret: Públic i privat

Conjunt de normes imperatives (s'han de complir)

  • Dret públic:

    Conjunt de normes que regulen relacions entre ciutadans i administracions públiques. (És aquest el tipus de dret que tractarem).

  • Dret privat:

    Conjunt de normes que regulen relacions entre els ciutadans (o particulars).

Entre dos particulars existeix situació d'igualtat però l'administració pública té més dificultat. Cada vegada està perdent més força aquesta dualitat perquè les administracions públiques es posen en assumptes de dret privat o al revés (a més s'usen normatives pròpies d'un tipus de dret a l'altre...)

Exemple: La promoció de la ciutat de Barcelona (per turisme) és un organisme de l'ajuntament però el conformen tots els hotels de Barcelona (òrgan públic representat per privades).

La constitució espanyola

Espanya és una monarquia parlamentària però la constitució la defineix com una democràcia. 1965 - Mor Franco. 1976 - Convulsió social (hi ha condemna de mort). 1977 - Primeres eleccions democràtiques. Neix un parlament. Referèndum per fer una constitució (s'aprova per majoria).

La constitució estableix els principis bàsics del nostre sistema polític.

  • Solidaritat entre comunitats autònomes. Molt problemàtic.
  • Madrid és la capital d'Espanya.
  • Principi de legalitat - Tots han de complir la llei (governs, ONG...), no només els ciutadans.
  • Principi de jerarquia normativa: Constitució espanyola > Lleis > Reglaments. Els reglaments i les lleis han de respectar la constitució.
  • Els drets i llibertats dels ciutadans: drets que els ciutadans poden reclamar - Dret d'admissió, Dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge, No violar el domicili, Llibertat d'expressió, Dret i llibertat que garanteix la llibertat de l'empresa en el mercat de l'economia de mercat. Qualsevol persona té dret a ser empresari.

Però perquè un país sigui democràtic fa falta més que una constitució. Un país és democràtic quan hi ha l'existència d'una sobirania popular i quan existeix una divisió de poders.

Divisió de poders:

  • Executiu: Govern.
  • Legislatiu: Parlament, senat.
  • Judicial: Jutges i magistrats. Interpreten la llei dictant sentències.

Sobirania popular: Els nostres representats són escollits per ciutadans mitjançant el sufragi universal, lliure i directe.

Entradas relacionadas: