Completa al quadern partits i grups catalanistes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,7 KB

DICTATOVA

Després de l’elecció desacertada de Berenguer i l’opció fallida de retornar enrere que no funciona, en aquest contexte els republicans, socialistes, catalanistes d’esquerres, van agafant cada vegada més força. L’Agost de 1930, quan es reuneixen una serie de polítics republicans i firmen un pacte “el pacte de San Sebastián”, el qual es parla de portar la república. En aquest pacte que  porten a terme els republicans encara que després s’afegeixen els socialistes,destaca que no hi ha vascos però si 3 catalans degut a que els nacionalistes bascos estan molt a la dreta. Els representats de partís catalans representavan el catalanisme d'esquerra i eren:

  • Estat català

  • Acció catalana

  • Acció Republicana

Llavors en aquest pacte emana pomposament “el comitè revolucionari” , que serà el futur govern de la república. Està presidit per Niceto Alcalá Zamora, que havia sigut un dirigent important del partit liberal i havia sigut ministre amb Alfons XIII i que forma part d’aquest grups de monàrquics que s’han passat als republicans un fill de maura, que serà ministre de policia. Aquest dirigents són republicans, democràtics, volen canviar Espanya i preparen un cop d’estat, que porti a la república. El cop d’estat “JACA” es produeix el 12 de Desembre de 1930.

El cop es un desastre perquè està proclamat pel dia 12 pero el cambia de dia i les tropes de Jaca no s’asaventen del canvi, de tal manera que el cop d’estat fracassa. Un dels líders important del republicanisme que es rebel·la és Ramón Franco. Malgrat que el cop fracassa acaba tenint un efecte bumerant contra el govern de Berenguer, perquè aquest utilitza una estrategia molt repetida per parts de governs que tenen oposició, volent-se mostrar forts quan no ho son, utilitzen la violència. El govern de Berenguer queda tocat, malgrat que el cop fracassa, perquè agafa els dos capitans que manaven les tropes de Jacar: Fermín Galán i García Hernández i els afusella després d’un consell de guerra sumaríssim, i això es converteix en un instrument a favor dels republicans, perquè llavors la república si ja era un sentiment popular a sobre té dos màrtirs i serveix per a què el republicanisme agafi més força i desprestigeixi més al govern Berenguer. D’aquesta manera, Berenguer acaba plegant sense cumplir la promesa que havia fet quan va agafar el govern, que era realitzar eleccions i Berenguer no convoca eleccions i llavors plega i el substitueix un altre militar de la marina, Bautista Aznar i llavors aquest serà l’últim govern de la monarquia. Aquest vol convocar eleccions i per tal de guanyar-les, planteja una doble convocatòria electoral: 

  • eleccions municipals per el 12 de Abril

  • eleccions generals per juny

L’oposició es presenta a les eleccions municipals i es presenta amb la “Conjunción Republicano Socialista”, és a dir, els diversos partits republicans que hi havien més el PSOE.

Llavors les candidatures van ser, per un costat les candidatures monarquiques i per l’altre les candidatures de la conjunción.

A caatalunya, poc abans de les eleccions es crea un nou partit polític, que serà la suma de Estat Català (Macià - independentistes), + El Partit Republicà Català ( Lluís Companys -  republicans,catalanistes), + un grup d'intel·lectuals catalanistes d'esquerra, El Grup del Diari, (diari l’opinió- Tarradellas), el partit que creen és Esquerra Republicana de Catalunya. Llavors a Catalunya les candidatures eren per una banda  ERC (Macià) i per l’altre la Lliga (Francesc Cambó).


Entradas relacionadas: