Colosseu o amfiteatre flavi

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,8 KB

 

COLOSSEU O AMFITEATRE FLAVI

-Autor Desconegut (encarregat per l’emperador Flavi Vespasià)

-Cronologia s. I (72-80)

-Tipologia Amfiteatre

-Materials Blocs de marbre travertí, maó, pedra i estuc.

-Estil ROMà Imperial

-Localització: Roma Júlia López Valera

CONTEXT :El Colosseu es va començar a construir l’any
72 d.C., durant el mandat de l’emperador Flavi Vespasià (69-79), i va ser inaugurat l’any 80 pel seu successor Tit (79-81), encara que no es va acabar completament fins a l’any 82 gràcies a la iniciativa de Domicià (81-96). Acabades les obres, el Colosseu es va convertir en l’amfiteatre més gran que s’havia construït mai.  Durant gairebé 500 anys, al seu interior s’hi celebraren nombrosos jocs fins i tot després de la caiguda de l’Imperi ROMà d’Occident el 476 d.C. L’abandonament i dos terratrèmols van provocar la ruïna parcial del monument, fet que el va convertir en una magnifica pedrera de marbre travertí per a la construcció d’altres edificis.


DESCRIPCIÓ FORMAL  La part de la façana conservada està articulada en quatre nivells aixecats sobre un estilòbat o podi, que no es corresponen amb els pisos interiors.  Els tres primers nivells estan formats per una successió de 80 arcs de mig punt, acompanyats per columnes adossades que suporten un entaulament purament decoratiu.  El quart nivell, o àtic, està format per un mur amb pilastres adossades i petites finestres rectangulars. De baix a dalt, se superposen aquests ordres: dòric-toscà, jònic i corinti.  L'últim pis, l’àtic, estava decorat amb lesenes d’estil corinti i 24 màstils de fusta que sostenien un tendal (velarium) que protegia els espectadors de la pluja i del sol. Planta el·lipsoidal vomitoria càvea arena primer nivell d’ordre dòric àtic o quart nivell (estructura massissa) Vuitanta accessos segon nivell d’ordre jònic tercer nivell d’ordre corinti La planta el·líptica defineix l’espai de manera concèntrica. Al centre hi ha l’arena, on tenia lloc l’espectacle, i al voltant hi ha la càvea, lloc on se situaven les graderies en les quals s’asseien els 50000 espectadors que podia arribar a acollir.L'accés al recinte es feia a través dels arcs del pis inferior. A partir d’aquí, una complexa organització de galeries anulars i radials coronades per voltes de canó i d’aresta permetien la circulació per tot el recinte.  Les comunicacions entre cada nivell es feien mitjançant escales i rampes que donaven accés a les grades a través d’unes portes anomenades vomitoris.

ENTORN I INTEGRACIÓ  El Colosseu es va construir sobre les ruïnes del gran parc creat per Neró al voltant del seu palau, la Domus Aurea, concretament al lloc que ocupava el llac artificial. Situat en un dels extrems dels antics fòrums de la ciutat de Roma i proper al circ Màxim, el paisatge urbà que envoltava aquest monument es veurà alterat l’any 1936 amb l’obertura de la Via dei Fori Imperiali.

Funció: Era un lloc per a espectacles destinats a la diversió de les masses (Panem et circenses). Aquests eren, bàsicament, lluites de gladiadors (munera), lluites d'homes amb feres (venationes) o batalles navals (naumachiae).

SIGNIFICAT: A més de ser un edifici públic destinat a la diversió dels romans durant l’Alt Imperi, també és una mostra propagandística del poder dels emperadors. A partir dels últims anys de la República, advertim que Roma fa un esforç per manifestar mitjançant construccions importants el poder que ha assolit amb la seva expansió territorial. Es tracta de desenvolupar una ambiciosa arquitectura utilitària que doni una imatge benefactora del poder, amb una significació propagandística.Entradas relacionadas: