Clima oceànic precipitacions

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,81 KB

ELS VENTS A Catalunya: LA TRAMUNTANA: - Vent fred de component fort. Bufa de Novembre a març amb intensitat. - Escombra amb força a l’ Empordà. - Arriba fort a la costa nord de Menorca. - Arriba feble a la costa nord de Mallorca. - A la zona costanera de Catalunya i del país Valencíà és un vent sec. - A Menorca i a Mallorca pot originar molts ruixats. EL GREGAL: - Vent del nord-est. És un vent molt fred. És un company habitual de la tramuntana si aquesta ha estat intensa. - Provoca alteracions al mar i algun ruixat. - Pot ser molt fort a la tardor i a l’ hivern. EL LLEVANT: - És un vent plujós que bufa tot l’ any. Origina una notable alteració de la mar. - La tardor i la primavera són les estacions on el Llevant té més presència. - Els mesos d’ Octubre i març són els que enregistren una major conflictivitat. EL XALOC: - És un vent de sud-est. És un vent que provoca pluges i un mal estat de la mar. - Si el vent ens arriba d’ Àfrica i duu pols del desert en suspensió quan plou pot originar les anomenades pluges de fang o de sang segons la coloració de la sorra. EL MIGJORN: - És un vent del sud. És un vent càlid i sec. EL GARBÍ: - És un vent de sud-oest. - Pot provocar pluges a Mallorca i deixar a Eivissa sense aigua.
- Si es manté durant uns dies altera la força del mar. - Afavoreix la circulació vertical de l’ aigua, cosa que es tradueix en millors pesques. EL PONENT: - Una borrasca que creui França des de l’ Atlàntic, ens donarà a casa nostra un vent de ponent. - Pot alterar la força del mar. - No acostuma a donar gaire precipitacions. - S’ ha d’ estar alerta als cops de vent. EL MESTRAL: - Vent del nord-oest. És un vent fred i sec. - Provoca un bon nombre de temporals a la mar. Produeix també algun ruixat. El seu pas deixa el cel clar i net de núvols. Dona una sensació de calor durant el dia si hom està a redós del vent. 

LA NUVOLOSITAT:

La nuvolositat és l’ extensió del vent visible coberta per núvols. Des de 1949 la nuvolositat s’ expressa en vuitens del cel cobert o octes. 

TIPUS DE NÚVOLS: -

6000m => Alts: cirrus, cirrocúmuls, cirroestrats. - 2000m – 6000m => Mitjanes: altoestrats, altocúmuls. - 2000m => Baixes: estrats, estratocúmuls, cúmuls. - Núvols que produeixen precipitacions: numboestrats, cumulonimbus. CIRRUS: Aspecte de plomes delicades. Generalment amb formes blanques i allargades. Contenen cristalls de gel. CIRROCÚMULS: Aspecte de fines capes blanques. Semblen filades de cotó o rissos sense ombres. Contenen cristalls de gel i gotes d’ aigua molt freda. CIRROESTRATS: Aspecte de capa prima quasi transparent i blanquinosa. Poden crear un halo al voltant del sol i quasi el cel. Contenen cristalls de gel i gotes d’ aigua molt freda. ALTOESTRATS: Aspecte de cel blavós i grisenc. Cobreixen part del cel a tot ell. Es veu la llum del sol al seu través. ALTOCÚMULS: Aspecte d’ onades marines. Colors i ombres blanques i grises. Contenen gotes d’ aigua i, pot ser, cristalls de gel. ESTRATS: Semblen una fulla prima. Aspecte gris, molt baixes. No solen produir precipitacions. ESTRATOCÚMULS: Color blanquinós o grisenc. Bases més arrodonides que plans. Part superior més planes. Es poden formar des de estrats o cúmuls que es dispersin. CÚMULS: Núvols de base plana i cresta densa i arrodonida. Aspecte de coliflor. Si lis dona el sol, són blanques brillants. La base sol ser gris obscur. No soles produir precipitacions. NIMBOESTRATS: Capes de núvols molt obscures i grises. Bloquegen la llum del sol. Aspecte massiu. Caiguda continua de precipitació. CÚMULONIMBUS: Aspecte gran, pesat i dens. Base plana i obscura amb crestes molt altes i grans. Aspecte muntanya. Associades a turmentes elèctriques. 

APARELLS METEOROLÒGICS:

Pluviòmetre: és un instrument utilitzat per mesurar la quantitat de precipitació caiguda en un lloc concret, en un període determinat. Unitat de mesura = mm. Pluviògraf: és l’ aparell que mesura la quantitat d’ aigua caiguda en el temps en el que ha caigut. Termòmetre: serveix per mesurar la temperatura. Hi ha 2 tipus, de màxima i de mínima. La màxima registra la T més alta del dia i la mínima registra la T més baixa del dia. Heliògraf: aparell que registra la insolació en una localitat donada. Els seus resultats proporcionen informació sobre el temps atmosfèric i el clima d’ una zona geogràfica. Veleta: serveix per mesurar la direcció del vent. Va acompanyat d’ un anemòmetre. Baròmetre: serveix per mesurar la pressió atmosfèrica. Si el baròmetre puja és senyal de bon temps, del contrari, si baixa, serà senyal de mal temps. En cas de que baixi bruscament, significa que hi haurà una tempesta. Globus meteorològic: serveix per mesurar la pressió verticalment.

Entradas relacionadas: