Chulecata

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,96 KB

 
Panorama de la narrativa: el 1947 va ser convocat el premi de novel·la Joanot martorell, que a partir del 1959 es va anomenar premi sant jordi. El va guanyar autors ja consagrats abans del 1939, com Josep Pla i Miquel Llor, i també autors desconeguts aleshores com Josep Maria Espinás, Manuel de Pedrolo i Blai Bonet.
Mercè Rodoreda 1908-1983: Mercè rodoredaés la més universal dels novel·listes catalans. Les seves obres han estat traduïdes a les llengües més diverses. Autora de poesia i teatre i en el vessant de contista.
Obres: La plaça del diamant, mirall trencat, viatges i flors, quanta, quanta guerra, la mort i la primavera..
Pere Calders: 1912-1994 va publicar el seu primer recull de contes ( el primer arlequí 1936) Va alternar la seva dedicació a la literatura amb l'ofici de ninotaire i el de periodista.
obres: croniques de la veritat oculta, gent de l'alta vall, antaviana, demà a les tres de la matinada l'honor a la deriva, la glòria del doctor làren, l'ombra de l'atzavara, ronda naval sota la boira.
La democracia:
a partir del 1075, despres de la mort de Franco, es va posar en marxa els macanismes que van fer possibles la transició cap a la democracia. Al juny del 1977 es va convocar les primeres eleccions democratiques posteriors al 1939 i més tard es va redactar la constitució del 1978.
L'11 de setembre de 1977 els catalans es van manifestar a favor de la llibertat, l'amnistia i l'estatut d'autonomia per a catalunya. Mes tard retorna Josep Tarradellas, president de la generalitat a l'exili. L'estatut d'autonima va ser aprovat al 1979.
Mes tard la guardia civil va intentar fer un cop d'estat pero la rapida intervenció de la corona i de les forces democratiques van imedir el retorn de una situació antidemocratica.

Entradas relacionadas: