Cèl·lules Haploides i Diploides, Mitosi i Meiosi, i OMG
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,06 KB
Cèl·lules Haploides i Diploides
En el cicle de vida d'un organisme amb reproducció sexual, en un moment determinat es produeix la fecundació entre el gàmeta masculí i el gàmeta femení. El gàmeta és una cèl·lula haploide (n cromosomes) i es fusiona amb un altre gàmeta (n cromosomes) per donar lloc al zigot, que tindrà 2n cromosomes o cèl·lules diploides.
Els gàmetes haploides (n), que són les cèl·lules reproductores, només es produeixen en un moment molt específic del cicle de vida.
En les plantes superiors i en els animals, les cèl·lules que formen l'organisme adult són diploides (2n) i corresponen a les cèl·lules que formen els òrgans de l'ésser; són les anomenades cèl·lules somàtiques.
Les cèl·lules reproductores es produeixen en un moment molt específic de la vida dels éssers vius.
Mitosi
La mitosi és el procés de divisió cel·lular pel qual les cèl·lules dels éssers vius duen a terme les seves funcions vitals durant un període determinat de temps. Aquest període de temps s'anomena interfase. Per exemple, les neurones tenen una interfase indefinida, però la majoria de cèl·lules, en acabar la seva interfase, inicien una divisió o reproducció cel·lular. Per mitosi es reprodueixen els eucariotes unicel·lulars. També per mitosi els organismes pluricel·lulars duen a terme el seu desenvolupament i creixement a partir de la cèl·lula inicial o zigot.
Durant la mitosi es diferencien quatre fases:
- Profase: Desapareix la membrana del nucli de la cèl·lula i els centríols, situats en els dos extrems oposats de l'espai cel·lular, generen unes fibres microtubulars que formen el fus mitòtic. Els cromosomes queden associats a aquestes fibres del fus.
- Metafase: Els cromosomes es situen en el pla equatorial de la cèl·lula units a les fibres del fus mitòtic.
- Anafase: Es produeix la separació de les cromàtides germanes de cadascun dels cromosomes. Una cromàtide anirà cap a un extrem de la cèl·lula i l'altra cromàtide, cap a l'altre extrem. Durant l'anafase es produeix el repartiment de la informació genètica entre els dos extrems de la cèl·lula.
- Telofase: Es comença a formar la membrana que envoltarà les cromàtides i que constituirà finalment el nucli de les cèl·lules filles. Finalment, la cèl·lula es divideix en dues.
Quan les cèl·lules no es divideixen, estan en interfase.
Meiosi
La meiosi és un tipus de divisió cel·lular que té com a finalitat la generació de gàmetes haploides.
Consta de dos processos:
- Meiosi I (primera divisió meiòtica)
- Meiosi II (segona divisió meiòtica)
Durant la meiosi I es produeixen dues cèl·lules haploides (n) a partir de la cèl·lula germinal inicial diploide (2n). Generalment, cada una de les cèl·lules haploides que s'han format durant la meiosi I inicia una altra divisió cel·lular anomenada meiosi II, que finalitzarà amb la generació de dos gàmetes haploides.
La meiosi I presenta quatre fases:
- Profase I: Es formen els cromosomes. El cromosoma matern i el patern queden units. Desapareix la membrana cel·lular i es forma el fus meiòtic, les fibres del qual queden associades als parells de cromosomes homòlegs.
- Metafase I: Els cromosomes homòlegs es situen en el pla equatorial de la cèl·lula units a les fibres del fus.
- Anafase I: Es produeix la separació dels cromosomes homòlegs; és a dir, el patern es va cap a un extrem de l'espai cel·lular i el matern cap a l'altre costat.
- Telofase I: S'observa com en cada extrem de la cèl·lula s'agrupen els cromosomes que s'han separat. Es formen les membranes. Al final d'aquesta fase apareixen dues cèl·lules haploides.
Meiosi II: Les cèl·lules haploides producte de la meiosi I no poden ser encara considerades gàmetes perquè l'ADN que contenen està duplicat. Per eliminar aquesta duplicació de l'ADN hauran de fer una altra divisió anomenada meiosi II.
El procés de la meiosi II és el mateix que es produeix en la mitosi d'una cèl·lula haploide, donant lloc a dos gàmetes haploides. En conseqüència, de la cèl·lula germinal diploide (2n) que inicia el procés de meiosi, al final de la meiosi II apareixen quatre gàmetes haploides (n).
Organismes Modificats Genèticament (OMG)
Per obtenir un OMG es segueixen una sèrie de passos:
- Identificar un caràcter interessant en un cert organisme.
- Aïllar el gen responsable d'aquesta característica.
- Clonar el gen responsable d'aquesta característica. Això implica els següents passos:
- Extreure l'ADN de les cèl·lules.
- Buscar el gen d'interès entre la barreja de gens de l'ADN.
- Transferir el gen a l'organisme receptor.
- Comprovar que s'ha obtingut un OMG.