Causes i vies del procés descolonitzador

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,67 KB

Factors favorables a la descolonització:

  • Moviments nacionalistes: el desenvolupament dels moviments nacionalistes en les colonies va tenir un gran impuls en el període d'entreguerres. Van denunciar l'opressió colonial i van defensar el dret a la independència.
  • Feblesa de les metròpolis: la ràpida derrota de les potències colonials a l'inici de la Segona Guerra Mundial i la feblesa del Regne Unit van reduir el prestigi de les metròpolis en els territoris colonials.
  • Context internacional favorable: EUA i Unió Soviètica es van mostrar favorables a la descolonització. Nacions Unides també va ser partidària de la descolonització.

Diferents vies d'accés a la descolonització:

  • Procesos negociats i pactats: utilitzats per Regne Unit per crear estructures de col·laboració entre les antigues colonies i el Regne Unit.
  • Lluita per la independència: la resistència de França, Holanda, Bèlgica o Portugal a concedir la independència a les seves colonies va donar lloc a guerres i enfrontaments que no van poder detenir l'imparable procés d'independència.

Per què no va ser possible mantenir la unitat de l'Índia després de la independència?

Abans de la independència, hi dominaven els hindús i els musulmans. Es va desenvolupar un moviment indi nacionalista, el Partit del Congrés Nacional, que va iniciar mobilitzacions per aconseguir la independència de l'Imperi Britànic. La minoria musulmana no es va sentir representada i la seva desconfiança va augmentar. Es va decidir crear dos estats: l'Índia i el Pakistan.

La creació de l'estat d'Israel i la qüestió palestina

Després de la Segona Guerra Mundial, els jueus van voler reagrupar-se i crear un estat jueu. La resolució de l'ONU va proposar la partició de Palestina en dos estats: un estat jueu i un estat palestí. En 1948, es va proclamar l'estat d'Israel. Aquesta decisió va generar un conflicte que continua vigent.

De l'immobilisme a les reformes de Gorbatxov

L'immobilisme polític: Leonid Brejnev va consolidar la centralització política i va perseguir la dissidència. Va abandonar la coexistència pacífica i va empobrir l'URSS.

Estancament econòmic i crisi política: l'estancament econòmic va provocar la caiguda de la productivitat i el desabastament. Va sorgir una crisi de lideratge i es van produir canvis importants en el sistema soviètic.

Les reformes de Gorbatxov: va impulsar la perestroika i la glasnost. Es van realitzar reformes polítiques, econòmiques i de cohesió entre les repúbliques de l'URSS.

L'enfonsament de l'imperi soviètic

La desaparició de les democràcies populars: la democratització del sistema comunista va estimular la voluntat de canvi polític i la desafecció cap a l'URSS.

La desintegració de l'URSS: les reformes de Gorbatxov van provocar l'esfondrament del poder soviètic a l'Europa de l'Est i a l'interior de l'URSS.

Macarthisme

Episodi de la història dels Estats Units en el qual el senador Joseph McCarthy va desencadenar un procés de delacions i denúncies contra persones sospitoses de ser comunistes.

Hippy

Protestes i manifestacions succeïdes a França el 1968, en contra del capitalisme, el consumisme i les institucions tradicionals.

Neoliberalisme

Filosofia políticoeconòmica que propugna la mínima intervenció de l'estat sobre l'economia i la política, i que es focalitza en els mètodes de lliure mercat i la disminució de les restriccions a les operacions de les empreses.

Entradas relacionadas: