Catalunya humida

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,35 KB

depressions de l'Ebre i del Guadalquivir degut a la erosió dels relleus alpins principalment a l’acció dels rius i glaceres. L’erosió dels relleus alpins també van anar aportant materials que també van formar planes litorals. Els sediments van caure al mar i es van formar deltes i aiguamolls.

Les unitats principals del relleu de Catalunya són:
– Els Pirineus: formats per dues serralades paral·leles (Pirineu Axial i Prepirineu) i valls transversals. – Les serralades de la costa: són la Prelitoral, amb les altures més elevades (Montseny, Montserrat), i la Litoral (més baixa i curta), separades per una depressió prelitoral que ocupa la Selva, el Vallès i el Penedès. – La Depressió Central: presenta un cert pendent d'extenses planes cap a les terres de Lleida i de l'Ebre, i grans desnivells o altiplans a les zones d'Osona, del Bages i part de l'Anoia i la Segarra. – Entre les planes costaneres, les més importants són les de l'Empordà i la de l'Ebre.

Trets de l’espai geogràfic -Localitzable → Ha de ser un lloc concret sobre la superfície de la Terra en base a unes coordenades per exemple. - Representable →S’ha de poder representar i cartografiar mitjançant imatges. - Estableix conjunts homogenis → Simplifica la realitat per poder entendre-la millor.- La delimitació → El dibuix de límits ficticis que no són naturals per delimitar la realitat i per entendre-la millor encara que no sigui exactament veritat. - Canviant→L’espai geogràfic evoluciona constantment pels seus usos concretament. Els humans també avancem molt l’evolució de l’espai

Tipus de mapes: Topogràfics????Són una representació dels principals elements físics i humans d’un territorio concret.-Temàtics→són representacions on es vol destacar un fenomen o un aspecte concret d’un territori determinat.Dins dels temàtics trobem els anamòrfics???? deformació de regions i països en funció de la variable que es vol explicar.

Característiques del relleu peninsular.- La forma massissa, L’elevada altitud mitjana, La disposició perifèrica, La diversitat del relleu 

· TIPUS DE SÒLS: Sòls zonals:les característiques depenen dels factors climàtics i del tipus de vegetació. Sòls azonals: les característiques depenen de la roca mare que hi ha sota i són poc evolucionats.


Entradas relacionadas: