Catalunya humida

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,94 KB

19. Tipus d’agents urbans

— Els propietaris del sòl.
Intenten aconseguir que els nous espais urbans es creïn en finques de la seva propietat, per assolir així guanys econòmics.

— Els promotors, les empreses immobiliàries i les empreses financeres. Centren la seva activitat en la construcció, la venda i el lloguer d'habitatges, locals comercials i naus industrials, per tal d'obtenir rendiments del seu capital o del capital dels seus clients.

— Els propietaris d'empreses industrials. Influeixen en la transformació urbana quan prenen la decisió de portar les seves fàbriques des dels vells espais industrials de l'interior de la ciutat cap als nous polígons de la perifèria i alliberen terrenys que poden resultar molt útils a altres agents.

— Els ciutadans i ciutadanes i el seu teixit social. Influeixen en la formació d'espai urbà quan exerceixen pressió perquè els usos del sòl puguin satisfer necessitats col·lectives d'habitatge, però també d'educació, salut, transport o lleure.

-- Els organismes públics (ajuntaments, governs regionals o estatals etc.). Tenen la responsabilitat de decidir quins usos es donen al sòl i quina orientació ha de prendre el creixement urbà. Per això, aquests organismes tenen la potestat d'establir normatives d'edificació; concedir o denegar  permisos d'obres, qualificar els terrenys i prendre tot de decisions que afecten profundament l’espai urbà i la seva qualitat.


PLA Urbanístic
Planifica com s'ha d'organitzar una ciutat o un poble
Classificació del sòl: urbà (es pot construir, tenen aigua correntm electricitat). No urbanitzable (esta protegir per els pagesos o bé per riscos que es puguin produir). Urbanitzable: es considera necessari pel creixement de la població

21. Explicar els àmbits d’aplicació dels plans territorials parcials segons el Pla Territorial General de Catalunya.

— Els espais i els elements naturals que s'han de conservar per raó d’interès general del conjunt del territori.

— Les terres d'ús agrícola o forestal d'especial interès que cal conservar o ampliar per les característiques d'extensió, de situació i de fertilitat.

— Les àrees del territori en les quals és necessari promoure usos específics.

— Els nuclis de població que, per les seves característiques, han d'exercir una funció dinamitzadora i reequilibradora del territori.

— L'emplaçament de les grans infraestructures (de comunicació, de sanejament i energètiques) i els grans equipaments que són d'interès general.


- Pla d'espais d’interès natural (PEIN). Aquest pla delimita els espais naturals protegits de Catalunya i defineix el tipus de protecció i gestió de cada una de les diverses categories existents.

També és un instrument de planificació territorial que comprèn tot el territori de Catalunya i les seves normes són de compliment obligatori per part de les administracions i els particulars.

- Pla d'infraestructures del transport de Catalunya (PITC). Defineix de manera integrada la xarxa d'infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques necessàries per a Catalunya fins a l'any 2026 i promou un ús eficient dels transports públics.

- Pla de ports de Catalunya. Ordena i promou un ús portuari eficient, sostenible i racional de litoral català. El pla prioritza l'ampliació dels ports ja existents, en comptes de promoure'n la construcció de nous i potencia l'economia amb la captació de nous mercats i la dinamització dels sectors pesquer, comercial i turístic.


Entradas relacionadas: