Característiques de la pintura renaixentista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,87 KB

 

Pintura al Quatrocentto


·Masaccio és considerat el primer pintor plenament renaixentista, especialment pel tractament que va fer de la perspectiva.

·No obstant,la figura més coneguda del
Quattrocento italià va ser
Botticelli, que va ser plasmat amb perfecció el dibuix i va saber transmetre la sensació de moviment de les figures amb molta mestria.

Pintura al Cinquecento

·Leonardo (1452-1519) humanista que va treballar molts camps de coneixement. Com a pintor no va fer moltes obres, però totes genials. Va destacar en la representació de la natura i les proporcions.

·Va ser un mestre del sfumato, la tècnica pictòrica que consisteix a difuminar els contorns per crear sensació de profunditat.

·Destaquen La Gioconda i la Santa Cena.

Miquel Àngel (1475-1564) extraordinari arquitecte, escultor i pintor.

·Destaquen principalment els frescos de la Capella Sixtina a Roma, amb escenes plenes de moviment i expressivitat.

Rafael (1483-1520)  considerat màxim exponent de la pintura renaixentista a causa de la perfecció que va assolir en el color, el dibuix i la composició.

·destaquen els frescos pintats per a la Stanza della Signatura del Vaticà, com ara L'Escola d'Atenes, i les seves madonne (verges).

Ticià (1490-1576) va ser el millor pintor venecià.

·Els pintors venecians estaven caracteritzays  pel colorisme i la riquesa de les seves representacions. Ticià és autor d'excel·lents retrats i quadres de temàtica religiosa i mitològica.

L’Escultura

·L'escultura també va seguir els models de l'antiguitat clàssica.

·es va prestar molta importància a les proporcions i als estudis anatòmics dels personatges, fet que es va reflectir en la proliferació de nus.

·Altres gèneres que van experimentar un gran canvi van ser el retrat i l'escultura eqüestre. En tots dos casos, les figures eren  representades  idealitzades, amb cossos i trets plens de bellesa, a més, també s'intentava plasmar la personalitat del retratat.

·Seguint el Patró de l’antiguitat les escultures eren fetes de bronze o marbre

·Ghiberti, va ser el primer escultor renaixentista. Les seves portes del baptisteri de la catedral de Florència estaven decorades amb relleus de bronze on  l'artista va aplicar les lleis de la perspectiva per donar profunditat a les escenes.

Escultura del Quatrocentto

·Donatello, gran escultor de l’època que va plasmar a la perfecció l'ideal de l'escultura d'aquest període en obres com ara el David.

·L'escultor més important del Cinquecento,
Miquel Àngel Buonarroti. Entre les seves obres destaquen la Pietat, el David i el Moisès.

L’expansió del Renaixement

L' estil renaixentista es va estendre des d'Itàlia cap a altres zones d'Europa, sobretot en el Segle XVI. No va tenir el mateix èxit ni en tots els llocs ni en les diferents branques de l'art. En molts països el gòtic va continuar dominant l'arquitectura fins al Segle XVII, mentre que la pintura sí que va rebre influències del nou estil. La gran figura del Renaixement fora d'Itàlia va ser el pintor Albrecht Dürer, que va introduir aquest estil a Alemanya després dels viatges que va fer a Itàlia. Dürer va ser un excel·lent dibuixant, gravador i retratista. Entre les seves obres destaquen Adam i Eva i l'Adoració dels mags.

Entradas relacionadas: