Característiques dels humans

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,3 KB

 

L’origen de la vida


TeoriesFixisme; Creacionisme-
Model explicatiu mític.-Interpretació literal del 1r llibre de la Bíblia; Gènesis.-Creació separada i definitiva de totes les espècies vives i la creació de l’home per Déu i a imatge seva i semblant a ell.-Caràcter inamovible de les espècies al llarg del temps. Segons el fixisme, el cavall i l’ase no procedeixen d’un avantpassat comú; Nega l’evolució.

Evolucionisme; transformació i evolució de les espècies

Lamarckisme o teoria de l’adaptació al medi.a) Llei d’ús i desús dels òrgans.B) Llei de la transmissió dels caràcters adquirits.
Darwinismea)Les espècies deriven unes de les altres per selecció natural-b)L’ésser humà també és el resultat d’aquest procés evolutiu, que s’aplica a partir de dues idees; Lluita per l’existència i Supervivència del més apte.Teoria sintètica de l’evolució (Theodor Dobzhansky, Ernst Mayr, George Simpson)- Síntesi de tres teories de Darwin amb Genètica moderna + Les últimes aportacions de la paleontologia, biologia moderna, zoologia, botànica i geologia.- Explica el procés evolutiu a partir de 2 mecanismes:

1. Variabilitat genètica (modificació/mutació)2. Selecció natural

L’espècie humanaCaracterístiques biològiques dels primats


a)Predomini de la vista sobre els altres sentits, ja que es el que proporciona la informació. Permet avaluar la profunditat i les distàncies. Poden veure una gran gamma de colors. En canvi, l’olfacte no està gaire desenvolupat.B)Son animals pentadàctils, amb cinc dits a cada mà i a cada peu. Capaços d’agafar i subjectar objectes.C)Mateix nombre de dents, trenta-dues, setze a cada mandíbula. En els humans, varia. L’alliberació de les mans ha causat una disminució de la mida de la mandíbula, ja que no tenen funció d’atac o defensa.D)Reduït nombre de fills en cada embaràs. L’embaràs es llarg i hi ha una llarga dependència dels fills respecte la família, que comprèn l’educació i l’aprenentatge.E)Els primats son animals eminentment socials, viuen en grup. Una intensa vida social només és possible si hi ha mecanismes potents de comunicació.F)Sistema nerviós desenvolupat a nivell cerebral. Sense l’existència d’un òrgan central de coordinació no poden donar-se les complexes activitats dels primats.

Característiques biològiques de l’espècie humana

Hominitzacióà Procés d’evolució biològica que, a partir dels homínids, ha portat fins els éssers humans actuals(Homo Sapiens).La denominació sapiens fa referència al tret més característicament humà, la capacitat de pensar i parlar, de raonar i d’enraonar. L’evolució del cervell també va ser degut a una evolució cultural, a partir d’una educació.·
Bipedismeà Aguantar-se i desplaçar-se sobre les dues cames. Només els humans son permanentment bípedes. El bipedisme no es la causa de l’aparició de la intel·ligència. El bipedisme és una adquisició adaptativa sense la qual difícilment hauria aparegut l’ Homo Sapiens. Estalvi d’energia. Deixa l’exposició solar una part més petita del cos i facilita també la refrigeració produïda per l’aire. Alliberament mans.·

Cervell complexà

Els humans són una de les espècies que <<dedica>> més part del cervell al control del cos. Es va establir un índex de cefalització, en el nostre cas es de 7. Hem desenvolupat l’escorça cerebral i els lòbuls frontals. Som conscients però sobretot auto conscients.·

Naixement prematurà

L’ésser humà és l’animal que ha nascut sense haver <<madurat>> prou. El cervell creix més que el cos en el primer any de vida. Per això els nadons estan indefensos i necessiten la protecció paterna.·

Capacitat lingüísticaà

La capacitat de parlar es una altra característica humana, com crear i usar símbols. El llenguatge es el resultat del cervell complex. Sense el llenguatge no hi hauria ca mena de tasca col·lectiva no forma d’organització social.·

Ocupació planetàriaà

Els humans són els únics primats que ocupen tot el planeta, en els ambients ecològics més diversos. Els humans ens adaptem, fent que sigui el medi ambient el que s’adapti a nosaltres.·

Sexualitat no reproductoraà

En els animals la sexualitat té una funció no reproductora, que permet la continuïtat de l’espècie. Hi ha una funció eròtica en els humans, només per obtenir plaer, que propicia una funció relacional. La sexualitat té una funció de manteniment de l’estructura social.

La diversitat humana:

Especificacions morfològiques:a)Color de la pellà La melanina està present en les persones de pell fosca, i es degut a que serveix de protecció contra el rajos de sol.B)Forma del cosà Els habitants de les àrees càlides tenen la forma del cos “cilíndrica”, altes i primes, els de les àrees fredes el tenen de forma <<esfèrica>>, baixos i grassos.C)Trets facialsà Certes característiques de la cara són el resultat de l’adaptació a condicions climàtiques. Nas llarg, zones fredes, igual que els ulls ametllats, per el reflex del sol a la neu.Es massa difícil seleccionar un grup de característiques morfològiques pròpies de cada raça, i es encara mes assignar característiques psicològiquesEl racisme és el discurs ideològic, que proclama que les persones s’encabeixen de manera natural en grups racials diferents, i que son més superiors que els altres.

La humanització:

La humanitat ha experimentat uns canvis enormes en aquest temps, ha evolucionat ràpidament la cultura en l’espècie humana.

Evolució natural i evolució cultural;

La humanització és el procés de canvi i evolució dels ésser humans, des del punt de vista cultural i social. L’ésser humà és l’animal cultural que aprèn socialment el seus comportaments.La vida humana és una vida oberta no marcada genèticament per els instints.Cultura és tot allò que els humans creuen i fan perquè ho han après socialment d’altres humans, en canvi la definició antropològicament fa referència a les idees d’aprenentatge i societat.

Els estils de vida;

Els humans segueixen les pautes de la seva cultura. Els grups humans seleccionen un estil de vida si creuen que pot augmentar el seu grau de benestar.

Apunts


Actituds davant de la diversitat cultural:- Etnocentrisme

Actitud que tenen els que jutgen i valoren la cultura d’altres grups des de criteris i creences de la pròpia cultura. Ex: imperialisme, colonialisme. Nacisme, colonialisme africà, descobriment Amèrica.

- Racisme

Creença, actitud o conducte que es basa en la consideració que hi ha unes races superiors a unes altres, és a dir, defensa que hi ha races humanes i races subhumanes.
Bàrbars (grecs), apartheid.

- Xenofòbia:

Actitud de menyspreu i rebuig envers el que és estranger, diferent o estrany. Sovint és una actitud emocional causada per la por i la ignorància. Discriminació, Llei antimmigració de Berlusconi

- Relativisme cultural:

Considera que és impossible comparar o avaluar les característiques de les diferents cultures. Es basa en la creença que qualsevol cultura té un valor en ella mateixa. Aquesta posició acostuma a servir com a excusa per la passivitat davant actes injustos i inhumans. Vel al islam.

- Universalisme:

Proposa un rebuig envers les actituds etnocèntriques per tal d’evitar que unes cultures s’imposin a unes altres, basant-se en un diàleg real que faciliti la convergència d’aquells trets culturals que han demostrat eficàcia. Ex: la democratització de la societat, igualtat d’oportunitats. Per als defensors d’aquesta doctrina, aquests trets mereixen convertir-se en trets universals sense que desapareguin els propis de cada poble. Esperanto (idioma universal).

- Interculturalisme i diàleg

Aquesta posició neix del reconeixement de la pluralitat cultural com un fet enriquidor ja que ens pot ajudar a entendre millor al món i a nosaltres mateixos. Convivència pacífica i harmoniosa de diferents formes de vida. Estats Units, mexicans.

Entradas relacionadas: