Característiques del Naturalismo en La Bogeria de Narcís Oller

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,86 KB


MAR I CEL

La història se situa en un vaixell corsari algeríà, comandat per Saïd, que ha apressat una nau cristiana que anava de Palma a Barcelona. Blanca és feta presonera quan anava a Barcelona a ingressar en un monestir. Ara seran dirigits cap a Alger, per tal de ser venuts com a esclaus. Blanca serà donada al sultà pel seu harem. No obstant això, Saïd i Blanca s’enamoren involuntàriament. Saïd havia promès a la seva mare venjança contra els cristians. Blanca, en canvi, té els musulmans per enemics.  El seu amor serà un contrasentit que propiciarà la tragèdia. Blanca pararà la bala que el seu pare havia engegat a Saïd, i els dos cauen al mar i s’ofeguen


TERRA BAIXA
 Sebastià i la Marta mantenen una relació amorosa en secret. En Sebastià, tot i tenir propietats, té molts deutes, i per això decideix casar-se amb una pubilla de bona família. Tanmateix tothom s'imagina que la Marta és la seva amant. Per evitar que la gent pensi que festegen, decideix casar la Marta amb un pastor anomenat Manelic. En Tomàs, que no sap res de tota aquesta trama, parla amb en Manelic, que s'enamora de la Marta amb un amor pur, sense haver-la vista. En Manelic baixa de la terra alta per casar-se amb la Marta, tanmateix ella no vol casar-s'hi perquè no l'estima. Aquest matrimoni per conveniència s'acaba duent a terme perquè en Sebastià li ordena que es casi, tot i fer-li fàstic en Manelic. Quan ja són casats i els dos són a casa, en Manelic s'adona que la Marta no l'estima. relació d'amistat fa que la Marta vegi amb uns altres ulls en Manelic. A mesura que transcorre l'acte, en Manelic s'adona del muntatge del seu casament i, tot enfadat, decideix tornar a la terra alta.veu que en Manelic vol deixar la Terra baixa i decideix anar-se'n amb ell perquè s'adona que l'estima. Els dos volen fugir d'aquella terra que, segons en Manelic, és plena de boira i falsedat. En Sebastià i el mossèn s'assabenten de les seves intencions, i decideixen interceptar-los, desterrant en Manelic de la Terra baixa

La Papallona(1882) la història d’un seductor i la seva

víctima; malgrat el pòsit costumista i ROMàntic,

aquesta és la primera novel·la catalana moderna.


L’Escanyapobres (1884), estudi acurat de l'arquetipus

de l'avar i de l'impacte de la revolució industrial

en la societat rural (arribada del ferrocarril, explotació minera).

Vilaniu (1885), descripció satírica de la vida i la política

de la Catalunya profunda inspirada en el seu Valls nadiu.


La Febre d’Or ( 1890-1892) l'obsessió pel diner, centrada en l'enriquiment fàcil que s'aconsegueix mitjançant l'especulació borsària. La figura del nou ric que genera aquesta economia especulativa és acuradament analitzada per Oller. Gil Foix és un nou ric de família pobra, s’enriqueix especulant [febre d’inversió a la Barcelona de 1880 i 1882] però aviat s’Arrúïna per la crisi financera europea.


La Bogeria (1898), plantejament d'un procés de bogeria provocada, segons el metge Giberga,  per les lleis de la genètica i pel medi ambient. És, per tant,un acostament a l’estètica naturalista.


Pilar Prim (1906), sintonitza amb l'evolució de la narrativa europea i és un intent d’acostar-se al nou moviment de l’escena literària catalana, el Modernisme. Es una novel·la psicològica on planteja el conflicte de la protagonista, de nom simbòlic, víctima de la clàusula testamentària del marit, que la priva de l’usdefruit dels béns si torna a casar-se.
Entradas relacionadas: