El capitalisme i les ideologies del segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,05 KB

El procés d'industrialització va donar lloc al naixement i la consolidació d'un nou sistema econòmic, el capitalisme, i d'un nou tipus d'estructura social, la societat de classes.

Capitalisme (característiques)

  • Mitjans de producció: propietat privada i resten en mans d'una petita part de la població.
  • Objectiu: aconseguir el màxim benefici individual.
  • Competència entre les empreses dedicades al mateix negoci.
  • Es postula la no-intervenció de l'Estat en economia. No s'ha de regular la producció, els salaris ni els preus.
  • Esclaten crisis periòdiques, quan l'oferta no es correspon amb la demanda.

A mitjan segle XIX van sorgir dues ideologies que van inspirar la lluita de la classe obrera d'arreu del món durant la resta d'aquell segle i gran part del segle XX: el marxisme i l'anarquisme. Les dues ideologies criticaven el capitalisme i es proposaven substituir-lo per una organització més justa de la societat. El seu objectiu era assolir una societat en què no hi hagués ni rics ni pobres i en la qual totes les persones fossin iguals, tant en drets i deures com en riquesa.

Tant els marxistes com els anarquistes consideraven que la propietat privada era la principal causa de les desigualtats socials i que calia eliminar-la i reemplaçar-la per la propietat comuna o col·lectiva. Creien que la desaparició de la propietat privada comportaria el final de la societat capitalista i l'establiment d'una societat comunista, és a dir, sense classes socials i amb igualtat absoluta.

Segona Revolució Industrial

Entre el 1860 i el 1914 va tenir lloc a l'Europa occidental, als Estats Units i al Japó una etapa de creixement econòmic anomenada Segona Revolució Industrial. La població, els intercanvis comercials i la producció van augmentar a un ritme molt ràpid.

També hi va haver millores en els transports. Per primera vegada a la història, dos països no europeus, el Japó i els Estats Units, compartien amb estats d'Europa la condició de potències econòmiques.

Entradas relacionadas: