Canvis econòmics i revolucions després de la Primera Guerra Mundial

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,85 KB

després de la primera guerra mundial:

Canvis econòmics

L'economia nord americana tenia un problema greu, la dependencia excessiva de credits, ls empreses van demanar préstecs per augmentar la producció i els consumidors ho feien per comprar productes de consum, i per invertir en borsa. Les primeres baixades de les accions van provocar panic entre els inversors, q van perdre les accions k tenien per pagar els prestects. El 24 Octubre, dijous negre, van kedar fins i tot els bancs en blanca. Els Estats Units van repatriar les inversions exteriors i van exigir el pagament dels préstecs a l'estranger, aixo es va estendre des de 1931 a Europa i a la resta del món.

La revolució russa, causes

Completa miseria, gran malestar social, la participació de Rússia en la primera Guerra Mundial, la mobilització d'omes va fer que els camps i fabriques quedesin inactius fet k va proporcionar l'escassedat daliments i productes.

Soviets

Comites de ciutadans elegits en assamblees que inicien els primers moviments de protesta contra el regim del tsar i que culminaran en la revolució, en els soviets dues tendencies:
menxevics (socialistes mes moderats) i bolxevics (socialistes mes radicals dideologia marxista).
revolucions, febrer 1917, el tsar Nicolau ii dissol la duma amb una dura repressió, la revolució proboca l'abdicació del tsar Nicolau ii i la formació d'un govern provisional dirigit pel socialista kerenski, polítics de dreta moderada i socialistes, tenia el suport dels menxevics.

Octubre 1917

Gran manifestació obrera i camperola dirigida pels bolxevics, assalten el Palau d'Hivern de Sant Petersburg i instauren un nou govern presidit per Lenin, lider dels bolxevics.

Guerra Civil (1929-21)

creixent oposició als bolxevics dels antics partidaris del tsar i de diversos grups polítics moderats que van acabar en una dura Guerra Civil. La URSS va apareixer al 1922 Unió de Repúbliques socialistes sovietiques, el primer regim comunista q adopta una estructura federal.
Lenin va morir l'any 1924 i Stalin el va substituir amb un regim, una dictadura sense respectar les llibertats democratiques. La URSS gran potencia inustrial: va nacionalitzar les industries i les ecplotacions agrícoles, va impulsar el proces dindustrialitzacio.

Característiques feixisme

Una ideologia antidemocratica, l'estat intervenia en leconomia, lestat dominava la societat, el nacionalisme ferotge i expansionista, lanticomunisme, el lclte a la violencia i militarisme.

Causes de lascens feixista

Gran deute exterior va desencadenar una inflació creixent.

Alemanya en la postguerra

Alemanya en un profund sentiment dhumiliacio, la caotica situació economica després de la guerra va provocar greus revoltes socials. Gran part de les clases mitges van empobrir.

L'ascensió del nazisme al poder


La ideologia nazi es va articular políticament al voltant del partit obrer nacionalista alemany dels treballadors (nsdap) fundat el 1918. El 1923 va protagonitzar el putsch munic, un intent de cop destat q va fracasar.Les repercussions de 1929 van atorgar un suport creixent al partit nazi, va posar en mesura totes les practiques que havia promes: un regim totalitari, brutal persecució contra els jueus, el nou estat es va autonomenar III Reich.

Fauvisme

Colors forts i violents, colors vius, van gogh, cézanne i gauguin.

Cubisme

Geometrització de les formes, Picassó i braque.

Expressionisme

Trasllada als seus espectadors engoizes, strindberg, traki i toller.

Subrealisme

Imatges del subconscient, el mon dels somnis, salvador dalí.

Abstracció

L'eliminació de objectes, eduard arranz.

La segona Guerra Mundial causes

Als paisos europeus hi havia 3 tipus de govern: democratics (frança, gran bretanya) comunista (Unió sovietica) feixistes (almenya, Itàlia, Espanya...). Alemanya havia vist mutilat el seu territori amb el tractat de versalles, Hitler va refusar aquest tractat i va practicar una política de rearmament per tal d recupera rels territoris perduts.

Fases de la guerra


guerra llampec (1939-41) iniciativa Alemanya. Oct. 39. Alemanya ocupa Polònia en un mes. Abr. 40. Alemanya ocupa diamarca i Noruega. Maig 40. Alemanya ocupa frança. Juny 40. Itàlia declara la guerra a frança. Juny 41. Alemanya comença la invasió de la URSS.
guerra total (41-43) entren en escena els EEUU i la URSS. Des. 41. Japó ataca pearl harbour (hawai) la principal base naval de EE.UU. 42: Alemanya repren lofensiva sobre la URSS i es aturada definitivament a stalingrad, primera derrota Alemanya. 42. El general angles montgomery derrota els alemanys, (batalla d'El Alamein)
.
fase final (43-45) iniciativa aliada. Juny-juliol 43. Contraatac dels aliats. La URSS ho fa per l'est, la g.B. I els EEUU ho fan: pel sud (Itàlia i Sicília), pel nord oest (frança) on es produeiz el 6 de juny el desembarcament de normandia de tropes angleses, franceses i americanes. Des. 44. França recupera la seva dependencia. 30 abr. 45. Hitler es suicida. 7 maig. 45. Els alemanys capiutulen. 6-9 Agost 45. El president dels EEUU truman ordena el llançament de bombes atomiques contra les ciutats japoneses d'hiroshima i nagasaki. Japó es rendeix el 2 de Setembre de 1945. Acaba la guerra.

Conseqüències segona Guerra Mundial

Mort de 60 milions persones i molts ferits, destriuccio de moltes ciutats i pobles. El gran extermini de jueus. Es van produir canvis territorials: a la URSS, Polònia, estats balcanics, Japó i Alemanya.

Entradas relacionadas: