Cant de Ramón comentari de text

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,54 KB

 

-Crònica de Ramón Muntaner

Ramón Muntaner va ser un personatge lluitador i viatger, que va deixar constància de la seva vida. Polític i militar, va néixer a Peralada el 1265. El 1301 va escriure la seva pròpia Crònica: aquell any hi va haver el setge de Messina (Sicília) i el 1302 sen va anar amb Roger de Flor cap a llevant (Constantinoble). Després va anar al nord d'Àfrica (illa de Gerba) on va ser governador. El 1315 es va establir a la seva possesió de Xirivella (Horta de València), on l'any següent va començar la redacció de la Crònica. Va morir a Eivissa el 1336


Crònica de Pere el Ceremoniós

El rei Pere III el Ceremoniós va néixer el 1309, va ser coronat el 1336 i va regnar fins que va morir, el 1387. Un intens moviment cultural que duia l'empremta: va ordenar larxiu reial i va crear un cos de copistes i un altre de traductors. La veritat històrica Pere III va voler evocar la història per mitjà de l'estricte testimoniatge dels documents oficials quan es tractava dels fets passats no presenciats personalment. Va promoure tres obres històriques , una de les quals, la Crònica, va se redactada en català explica els fets del seu regnat. Volia aconseguir dos propòsits: afermar la monarquia, osigui, prestigiar-la davant la burgesia i el poble, i deixar una obra que justifiqués la seva actuació com a rei. 
La crisi de l'Esglèsia i els escriptors dels segles XIII i XIV. Van sorgir diverses propostes, ja que l'esglèsia havia adquirit un poder polític i econòmic, unes reformes que criticaven la seva acumulació de riqueses i predicaven el retorn a les formes del cristianisme primitiu. Els problemes interns es van agreujar, fins al punt que la cristindat es va dividir en dos bàndols encapçats per dos papes: és l'anomenat Cisma d'Occident. Els escriptors del Segle XIV, van ser: Francesc Eiximenis i Vicent Ferrer, van intentar fer conèixer la doctrina de l'Esglèsia perquè la gent conservés el fervor religiós; Anselm Turmeda és l'exponent contrari, perquè va apostatar la religió cristiana i es va convertir a l'islam; i Isabel de Villena va intentar presentar un model de perfecció basat en la figura de Jesucrist per defensar les dones de la misogínia que imperava a l'època.
 

Ramón LLULL

Va néixer a Ciutat de Mallorca el 1232 o el 1233, tres anys després que Jaume I hagués conquerit l'illa. Durant aquesta època escrivia poemes a l'estil dels trobadors com el llibre Vida coetània, però no en conservem cap mostra. I va escriure l'esbós d'una obra immensa per convertir els infidels: Art abreujada datrobar veritat (1274).
Escrivia amb una finalitat didàctica i en defensa del cristianisme i tenia molt clar que calia conèixer bé la llengua i dominar-ne tots els recursos. Aquest és considerat el creador de la prosa en català, ja que va incorporar una gran quantitat de cultismes que va fer que el català es fés universal. 

-Obres en vers 
primer escriptor que va escriure en català en una època en què practicament tota la poesia culta s'escrivia en provençal. Va escriure Lo Concili (1311) i dos poemes molt humans escrits entre el 1295 i el 1305: Lo desconhort i Cant de Ramón.

-Obres en prosa

1. Libre de contemplació (1272-1275). 2. Libre de lordre de cavalleria (1275-1276). 3. Libre dEvast e Aloma e Blanquerna (1283-1286). 4. Libre dAmic e Amat (1286). 5. Libre de meravelles o Fèlix (1288-1289).

ALTRES ESCRIPTORS IMPORTANTS

Francesc Eiximenis:


Va néixer a Girona abans del 1327. Va viure a València del 1383 al 1408 i va morir com a bisbe d'Elna el 1409. En una època en què la crisi del món medieval ja era un fet, va intentar defensar en les seves obres els valors cristians i les tradicions populars. La seva gran obra és Lo Crestià. També va escriure Lo libre dels àngels, Lo libre de les dones, Vida de Jesucrist i Cercapou. 

Vicent Ferrer

:Va néixer a València lany 1350. Va dedicar tota la seva vida a predicar la doctrina de Déu per convertir els jueus i els sarraïns. Sempre predicava en català; els seus sermons seguien sempre la mateixa estructura: presentació del cas, dramatització i moralització. Va morir a Gwened (Bretanya francesa) el 1419. 

Anslem Turmeda:

Va néixer a Ciutat de Mallorca entre el 1352 i el 1355 i va morir a Tunis el 1423. Sen conserven dues obres en català: Llibre dels bons amonestaments i Cobles de la divisió del regne de Mallorques. La seva obra més coneguda és Llibre dels bons amonestaments; és un llibre que va tenir una gran difusió a les escoles de l'època i entre la pagesia final del Segle XIX.


Entradas relacionadas: