Les branques de la filosofia
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,84 KB
La metafísica o teoria de l'existència
Planteja qüestions sobre l'existència en general i sobre la manera de com el que existeix ha arribat a existir. Preguntes sobre l'estructura de la realitat, sobre l'ànima, sobre Déu... La metafísica es pregunta sobre l'ésser.
L'epistemologia o teoria del coneixement
Estudia els problemes relacionats amb el coneixement, la creença i la veritat.
L'antropologia
Estudia l'ésser humà en totes les seves dimensions: biològica, cultural i social.
La filosofia de l'acció
Reflexiona sobre l'acció humana i els seus diversos tipus, en concret, l'acció racional i l'acció moral.
L'ètica
Estudia el fonament de la moral, és a dir, les raons del bé i el mal, del deure, d'allò que és correcte i del que és just.
Filosofia política
S'ocupa de qüestions relatives al govern, el ciutadà i l'organització de l'Estat.
La lògica
Estudia els raonaments i la correcció o validesa que tenen. La lògica ofereix un conjunt de regles generals que permeten comprovar la validesa d'una argumentació.
L'estètica
Disciplina filosòfica que tracta de la bellesa, especialment en l'art, i la sensibilitat, especialment artística.
La filosofia té un sentit i una utilitat en un doble sentit.
- Utilitat teòrica: dona respostes raonables a les preguntes que ens fem, i ens prevé contra els errors i els prejudicis.
- La filosofia respon a la necessitat humana de saber. Donar resposta a les nostres preguntes
- Conèixer la veritat, superar la ignorància, sortir de la confusió
- Prevenir-nos de l'error, els prejudicis i les actituds dogmàtiques, i ajudar-nos a avaluar la racionalitat de les nostres creences
- La filosofia és un model de racionalitat teòrica, en la mesura que justifica amb raons el que sabem i ignorem
- La filosofia ha funcionat com una antesala de la ciència
Utilitat pràctica: ens pot orientar en la vida, individual i col·lectiva.
La filosofia és un model de racionalitat pràctica: ajuda a formar-nos una concepció raonable del que pot ser una vida bona i a avaluar les situacions en què s'han de prendre decisions i actuar. La filosofia també ens ajuda a identificar els valors de la convivència i a donar-los una justificació racional. La filosofia ajuda a desenvolupar persones cíviques. La filosofia, en tant que ens proporciona eines intel·lectuals per entendre racionalment el món, també estimula la nostra capacitat d'emprenedoria.
Filosofia tipus de coneixement
La filosofia respon aquestes preguntes amb idees i arguments, la filosofia és un conjunt d'idees argumentades, també un coneixement racional i va començar a Grècia, al voltant del segle VI aC.
La reflexió filosòfica és crítica i no accepta idees confuses i sense justificar, aspira a la màxima claredat i els seus resultats es basen en raons i, si pot ser, en bones raons.
Modalitats de coneixement
La filosofia es distingeix pel seu enfocament (reflexiu i crític). El seu mètode de treball (anàlisi, raonament, discussió). Els seus resultats (aclariment de problemes, idees justificades amb raons).
Filosofia i coneixement ordinari
Coneixement ordinari, és un coneixement construït a partir de les dades dels sentits i de les opinions més comunes, no sempre és fals, però sovint sí que ho és. Per contra, la filosofia és una activitat de coneixement més rigorosa, fonamentada i racional que no pas el coneixement ordinari.
Filosofia i ciència
El coneixement científic pot ser provat o verificat, tracta de qüestions menys generals i abstractes, i genera més consens que no pas el coneixement filosòfic. Les qüestions científiques són més concretes i particulars, mentre que les filosòfiques són més abstractes i generals, a més ens obliguen a qüestionar-ho tot. En filosofia hi pot haver desacord no solament en els resultats, sinó també en el plantejament.
Filosofia i religió
Filosofia i religió coincideixen en l'interès per l'origen del món, la raó de l'existència humana, el sentit de la vida o l'explicació del dolor i la mort. La filosofia tracta de trobar una resposta al misteri per mitjà del raonament i la discussió i la religió en la fe.
Filosofia i art
Mitjans d'expressió a través dels quals es pot representar el món i interpretar-lo. Hi ha una diferència d'arrel entre filosofia i art: el missatge artístic es duu a terme amb l'objectiu de crear bellesa, mentre que la finalitat de la filosofia és principalment cognitiva.
La paraula filosofia procedeix del terme grec que significa "amor a la saviesa". La filosofia és el que fan els filòsofs quan reflexionen o escriuen. Les obres de Plató, Aristòtil, Descartes, Hume, Locke, Kant i Nietzsche.