Bloqueig de Berlín

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,51 KB

 

La Guerra Freda:


L’any 1948 es considera l’inici de la Guerra Freda.
La Doctrina Truman al març del
47 i la posterior Doctrina Jdanov de Setembre del mateix any, van significar un punt de no retorn en les relacions internacionals a Europa.
D’aquesta manera, totes les nacions dominades per l’Exèrcit Roig es van constituir en “Democràcies Populars”, que es caracteritzaven pel partit únic, col.Lectivització de la terra, planificació econòmica centralitzada, prioritat a la indústria de base, persecució de la dissidència, etc. I la resta estaven sota la influència i el control dels EEUU mitjançant el Pla Marshall i l’exèrcit americà.
Els problemes sorgiren al voltant d’Alemanya i de la qüestió de Berlín. Tant el país com la capital estaven dividits en quatre zones d’ocupació.
A més, van crear una moneda per a les seves zones d’ocupació, el Deutschemark, que també van intentar introduir a la zona ocupada per la URSS. Aquest fet va ser considerat una provocació per part de Moscou i va desencadenar el famós “bloqueig de Berlín”, que va consistir en la interrupció de la URSS de tota comunicació terrestre entre les zones d’ocupació occidentals i Berlín occidental, amb l’objectiu d’apoderar-se finalment de tota la ciutat.
No obstant això, els EEUU, amb l’ajuda de la GB, van organitzar un pont aeri que va durar onze mesos i que, mitjançant més de 275.000 vols va aconseguir abastar a la població assetjada. Finalment, el 12 de maig de 1949, Stalin va aixecar el bloqueig.
Com a conseqüència de tota aquesta crisi, Alemanya es va dividir en la República Federal (RFA) sota el bloc occidental, i la República Democràtica (RDA), amb el bloc oriental, mentre que Berlín també quedaria dividit en dos i, a partir de 1961, mitjançant el mur
.

Segona República:


El 14 d'Abril de 1931 es proclamava la Segona República espanyola en un ambient d'eufòria. Alfons XIII havia abandonat el país i semblava arribat el moment per a que la república arreglés tot allò que la monarquia (amb la Dictadura de Primo de Rivera inclosa).
La República tampoc va poder resoldre els problemes pendents. 
Primer per les divisions entre dretes i esquerres, que s'anaren agreujant, i pels problemes derivats de la crisi econòmica i la ineficàcia d'algunes de les solucions aplicades.
En segon lloc, per les circumstàncies internacionals desfavorables que li va tocar viure a la República: la crisi econòmica dels anys 30 i l'ascensió dels règims totalitaris no ajudaren en res a la voluntat dels republicans, especialment els d'esquerra, de crear un règim democràtic estable.

En cada fase hi va haver oposició i problemes, raó per la qual la República mai va trobar l'estabilitat necessària
Entradas relacionadas: