El bienni conservador i les actuacions de la Generalitat (1933-1936)
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,7 KB
El bienni conservador (1933-1936):
L'obra del govern de la Generalitat va ser un gran repte, una gran fita. El ciutadà esperava una millora en les seves condicions de vida, cosa que amb alguns va arribar i amb altres no, donant lloc a que molta gent no veiés complertes les seves expectatives. (Depenia directament de Madrid, els diners no els podien gestionar).
El període de la Generalitat republicana va ser molt curt (dos anys). Va haver-hi una gran limitació per la constitució, pel propi estatut i per la dependència financera de Madrid.
Traspassos de serveis:
Una gran desconfiança mútua entre Madrid i Catalunya, donant lloc a que s'alentís aquest procés.
Certa rapidesa a partir del 1933.
Entre els traspassos destaquen: serveis d'ordre públic (se'ls hi cedeix fins el 37, fins que té lloc un conflicte a Barcelona i s'ha d'acudir a les guàrdies d'assalt) i de justícia. Al prohibir l'estatut i la Generalitat, moltes competències que també s'havien de traspassar no van ser així.
Les actuacions de la Generalitat:
Hem de saber que tot i que la Generalitat va durar poc, va fer coses molt interessants:
En àmbit econòmic: servei d'estadística, Institut d'Investigacions Econòmiques, foment de cooperatives i centres d'experimentació agrària.
En àmbit social: l'Institut contra l'atur forçós, el Consell del Treball i els serveis d'assistència i previsió social. Aquestes institucions van constituir el que seria l'Estat del Benestar, a diferència d'Espanya que no feia res d'això.
En àmbit sanitari, ensenyament i cultura. Campanyes de vacunació, nous hospitals, creació de l'escola mixta, millora de les condicions dels mestres, etc.
Normalització lingüística per part de Pompeu Fabra (creació del diccionari de la llengua catalana).
Legislació favorable per la dona, en la qual adquiria la mateixa equiparació dins del matrimoni que l'home.
La suspensió de l'autonomia del 34 i la guerra civil el 36 van ofegar la tasca de modernització realitzada durant més de 40 anys.
Eleccions del 1936:
Es desgasta molt el govern de les dretes i, com a conseqüència de l'escàndol de corrupció de l'estraperlo, Alejandro Lerroux va haver d'acabar dimetent.
ESTRAPERLO (Strauss i Perl, aquests dos senyors, van treure unes ruletes trucades als casinos, donant lloc a que la gent es veiés estafada i, el pitjor de tot, és que alguns polítics del partit de Lerroux hi van participar).
Un cop dimet, s'han de dissoldre les corts i es celebren unes noves eleccions. S'ha de tenir en compte que la campanya electoral va ser bastant renyida. Finalment, amb una dreta molt desgastada, va acabar guanyant l'esquerra.
pàg 199: resultat de les eleccions. (Els partits de les esquerres es presenten com un grup conjunt anomenat Front Popular, el qual va acabar guanyant el febrer de 1936). I, pel que fa a Catalunya, destaca Esquerra Republicana.
La dreta, un cop veu que guanyen les esquerres, té por que se'ls hi instauri un sistema semblant a Rússia. És per això, que el mateix mes de març, Franco ja comença a organitzar una sèrie de conspiracions per tal d'acabar amb el govern d'esquerres, que s'acabarà efectuant el 18 de juliol, juntament amb Mola, Moret i Sanjurjo.
Raons de la conspiració:
Resistència als canvis reformistes i a la descentralització autonòmica (ex: Catalunya).
Por que es produís una situació similar a la Revolució Russa, tenint en compte la revolució que proposaven obertament els sindicats i els partits d'esquerres.