Bens demanials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,71 KB

Federalisme fiscal: distribuir entre els diversos governs d’un país les funcions i els recursos d’una manera eficient.

La distribució dels diferents recursos economics d’un país entre els diversos nivells de governs d’aquest.

Tres grans objectius:

  1. Aconseguir una eficient  assignació de recursos.

  2. Aconseguir l’estabilitat econòmica.

  3. Aconseguir la distribució òptima de la renda i riquesa.

L’incompliment d’aquests objectius donava la fallada de mercat. La primera fallada fou la recessió o la inflació. La segona fou l’eficient assignació dels recursos en alguns casos, que era el problema de l’existència dels monopolis en el cas de la oferta, i en el cas de la demanda l’existència dels béns públics. La tercera fallada fou la distribució injusta de la riquesa. Això segons els diferents criteris. (Maxi- min...).

L’objectiu del federalisme fiscal consisteix: com hem de signar aquestes tres opcions per evitar les fallades de mercat en els diversos nivells governs.

Nivells de governs:

  • Supranacional (UE)

  • L’administració central ( administració de l’estat,  i la seguretat social)

  • Administració autonòmica (Comunitats Autònomes, dins de les CCAA tenim les de naturalesa foral i les de naturalesa comú).

  • Administració local (província governada per diputacions i municipis governada per ajuntaments).

S’ha d’assignar les funcions en els diferents nivells de governs.

Dins de la regulació:

  • L’assignació de recursos ho ha de decidir l’administració supranacional i l’estat. Si ens fixem en la prohibició de la majoria de béns públics  no ho ha de fer la que estigui més a prop dels ciutadans. Però la resta de béns públics ho ha de fer la que estigui més a prop dels ciutadans com la sanitat pública ja que coneixen les preferències del ciutadans, el mateix passa amb l’ensenyament.(administració local).

  • Si anem al tema de la distribució eficient de la renda i la riquesa, és el que es denomina “votar con los pies”, quan és vol fer una redistribució de manera local, a Catalunya no interessa una política així ja que no es tan pobra com Andalusia. La política que s’aplicaria a Catalunya és un fer impostos més baixos. Al final ens trobaríem en que hi hauria una estabilitat desigualitzada. Ja que a Catalunya trobaríem molts rics, però pocs treballadors. La distribució de la renda ho ha de fer la supranacional (UE), els fons de cohesions, que s’encarrega de legions de tipus 1 (regions més necessitades de cada estat, volen aconseguir que la renda per capita d’aquestes regions s’acosti a la mitjana europea, El problema que té

Entradas relacionadas: