Balearització i altres termes relacionats amb la geografia i la demografia
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,62 KB
Balearització
Balearització: terme utilitzat en tractats de turisme i sostenibilitat que fa referència a un model de desenvolupament urbanístic basat en la construcció desmesurada en primera línia de mar. La balearització defineix l'abús d'urbanització del litoral –per exemple, sobre la pròpia platja–, intensiva i desordenada per a l'ús turístic de masses. Té el seu origen en el desenvolupament urbà que va Marratxí durant els anys 80 i 90 del segle XX.
Economia submergida
Conjunt d’activitats il·legals que no es contemplen en les estadístiques oficials. Les empreses que practiquen l’economia submergida produeixen amb uns menors costos, ja que no declaren la situació dels seus treballadors ni el balanç econòmic de l’empresa.
Població activa
És el conjunt de persones majors de 16 anys i fins l’edat de jubilació, que fan feina o fan gestions per fer-ne, per tant comprèn tant la població ocupada com la que sol·licita treball. Queden excloses les persones que no treballen per malaltia o incapacitat física i les que realitzen treballs domèstics no remunerats. Actualment la població activa espanyola està voltant dels 18 milions de persones.
Població ocupada
Nombre de persones de 16 anys i més que treballen de manera remunerada, com a mínim una hora durant la setmana de referència, per compte propi o d’altres, incloent persones temporalment absents.
Privatització
Acció de transferir al sector privat una activitat o una empresa que pertanyia al sector públic. En els anys noranta es van privatitzar les principals empreses fins llavors públiques, com Aceralia, Repsol, Tabacalera, Telefónica, Argentaria, Iberia. Actualment es tendeix a privatitzar la gestió de determinats serveis públics que requereixen una gran inversió inicial, com la Sanitat.
Taxa d’atur
És la relació existent entre la població activa desocupada respecte al total d’aquesta. Degut a la crisi econòmica actual, l’atur s’ha incrementat molt, situant-se l'abril del 2015 al voltant del 22 % per cent de la població activa, la taxa més alta d’Europa.
Aquest fet és degut a la crisi econòmica i a l'elevada productivitat de molts sectors econòmics, que no precisan molta mà d'obra.
Taxa d’ocupació. Porcentage de la població activa que exerceix una feina remunerada. A Espanya , la crisi ha fet minvar la població ocupada, situant-se en el darrer trimestre del 2012 per sota dels 23 milions de persones, una taxa al voltant del 74 per cent de la població activa.
Treball a temps parcial
Aquell que ocupa menys de la jornada laboral reglamentària. Els treballadors tenen els mateixos drets que els que treballen la jornada completa, però un sou inferior, proporcional a les hores de feina. Alguns col·lectius com mestresses de casa o estudiants, recorren a aquest tipus de treball per compaginar-lo amb les seves altres activitats.
Creixement sostenible
Actuació que té per objectiu aconseguir el progrés econòmic i social mitjançant una gestió responsable dels recursos naturals i la protecció medioambiental, que pugui permetre satisfer les necessitats dels present sense comprometre les del futur. El creixement econòmic espanyol no ha estat, en general, sostenible, ja que el tipus de turisme i de construcció ha alterat greument el mediambient i per tant les necessitats futures de la població.
Recurs renovable
El que pot utilitzar-se de manera indefinida perquè no s’esgota (aigua, aire, sol, vent…). A més, no contaminen. Espanya disposa de moltes hores de sol anual, i zones de forts vents, de manera que pot invertir en les energies derivades.
Recurs no renovable
El que es troba en quantitat limitada i pot arribar a esgotar-se, com per exemple, els combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natural) i els minerals radioactius (urani). Espanya presenta escasses quantitats d’aquest recursos, i els que té són de baixa qualitat, com el carbó asturià.
Cens
Cens: Conjunt d'operacions que consisteixen en recopilar, resumir, valorar, analitzar i publicar les dades de caràcter demogràfic, cultural, econòmic i social de tots els habitants d'un territori determinat, de forma simultània i referides a un període concret. Es realitza cada 10 anys. És universal. Exemple: cens de la població espanyola de 1991.
Cicle Demogràfic Antic
És un model demogràfic que es caracteritza per una taxa de natalitat i mortalitat molt elevades, i com a conseqüència té un creixement vegetatiu baix. La taxa de natalitat era alta a causa de la primerenca incorporació de la dona al matrimoni (15-16 anys); la mortalitat a la falta d'higiene, aliments i escassos recursos sanitaris. És propi de les societats tradicionals, predominantment agrícoles. Es caracteritza per un equilibri inestable, on les altes taxes de natalitat (40 - 45%o) són un poc superiors a les de mortalitat (35- 45%o). A Europa va durar fins ben entrat el segle XVIII per la revolució industrial. A Espanya fins al segle 19.
Cicle Demogràfic Modern
Model demogràfic en el que s'aconsegueix un nou equilibri en el creixement natural: la mortalitat, en especial la infantil, ha estat dominada; la fecunditat - natalitat han estat també controlades. S’arriba així a un creixement de la població lent, però sense oscil·lacions brusques.
Mortalitat infantil
És la taxa que ens indica el nom de nens que moren en el termini d’un any, abans de complir el primer any de vida. Són els morts menors d'un any que es donen a un lloc, generalment relacionats amb el nombre de naixements. Exemple: la mortalitat infantil a l'Estat espanyol el 1901 era de 185 %o.
Moviment migratori de retorn
És la tornada de l'emigrant al seu país d'origen. A principis de segle XX molts espanyols residents a Amèrica així ho van fer, i se'ls va anomenar INDIANS. Amb la crisi energètica de 1973 molts espanyols establerts durant els anys 60 a Europa (Alemanya, Suïssa, França..) van retornar a Espanya.
Padró
Són els recomptes de la població a nivell municipal. El nom i llinatges de cada habitant i el seu domicili constitueixen la informació bàsica. També hi figuren el sexe, la data i el lloc de naixement, la nacionalitat, l'estat civil... És un document dinàmic, que constantment s'actualitza. S'utilitzen per confeccionar les llistes electorals i per a estudis demogràfics en els municipis i comarques. A Espanya es realitzen cada 5 anys i la seva informació és pública. Relació d'habitants d'un municipi.