Azilglizeridoak: Esterifikazioa eta Hidrolisia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en vasco con un tamaño de 1,34 KB

Azilglizeridoak

Gantz azidoen karboxilo taldeak eta beste molekula baten alkohol taldeak erreakzionatu, ester konposatua. (esterifikazioa)

Itzulgarria da, ur molekula bat gehituta, ester lotura apurtu.

Azilglizeridoak: gantz azidoa eta glizerla kopuruaren arabera.

  • Monoazilglizerido

  • Diazilglizerido

  • Triazilglizerido (ez dago eremu polarrik, gantz neutroak)

Olioak landareetan ohikoenak eta gantz solidoak animalietan.

Gantzek energia gordetzeko funtzioa dute, gluzidoek ematendute energiaren bikoitza edo gehiago eman dezakete, H proportzio handia dutelako.

Isolatzaile termiko ona dira gantzak. Gantzek geruza bat sortzen dute larruazalaren azpian: gantz panikula. (klima hotzetan bizi diren animalietan garatuagoa). Baita ere leseio mekanikoetatik babesteko.

Esterifikazioaren kontrako prozesua HIDROLISIA

Bi mota:

  1. Entzimatikoa: Animalien digestio hodietan ematen denez. (digestio urinetan) Ester lotura apurtu eta GA+Glizerina molekula bat lortu.

  2. Kimikoa (saporifikazioa): NaOH edo KOH base sendoak erabilita egiten da non xaboiak lortzen diren.

Orokorrean R-COOH + NaOH → R-COOHNa + H2O

Entradas relacionadas: