Avantguardes artístiques i literàries

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,81 KB

Avantguardes artístiques i literàries

Les avantguardes són un conjunt heterogeni de moviments artístics que es caracteritzen pel trencament amb les formes d’expressió tradicionals i per l’actitud de protesta, d’inconformisme social i de subversió contra la societat capitalista i la cultura burgesa. La defensa dels seus principis es va fer a partir de manifestos i les seues idees es difongueren a través de revistes i diaris.

Poesia d'avantguarda

En poesia, els moviments d’avantguarda busquen l’originalitat i la innovació, i ho fan a través de l’experimentació creativa i fent servir recursos com els següents:

  • L’alteració del significat habitual de les paraules.

  • La incorporació al llenguatge poètic de recursos visuals.

  • La vulneració de les normes gramaticals i de puntuació.

  • L’incorporació de temes relacionats amb el desenvolupament tecnològic i amb el progrés.

Futurisme

El futurisme és un moviment artístic que va sorgir arran de la publicació del Manifest del futurisme escrit per l’italià Filippo Tommaso Marinetti. Exalta els avenços tecnològics i l’enfrontament bèl·lic, pren com a font d’inspiració les màquines, la velocitat, l’electricitat, els invents, l’aviació; els herois o els combats.

Dadaisme

El dadaisme és un moviment artístic impulsat per l’escriptor francés d’origen romanés Tristan Tza·ra, que proposa una poesia on predomini l’instint sobre la racionalitat. Proclamen la llibertat de l’artista i la possibilitat de barrejar escultura, pintura i poesia en collages, poemes fonètics, poemes visuals, etc.

Surrealisme

El surrealisme és el moviment d’avantguarda més important i influent, sorgit de l’evolució del dadaisme i impulsat per l’escriptor francés André Breton. Els surrealistes es basen en la teoria psicoanalítica de Sigmund Freud per a obrir-se a l’experiència del somni, de l’inconscient i del desig. Per a aconseguir-ho fan servir l’escriptura automàtica, que consisteix a escriure seguint el dictat de les frases suggerides per l’inconscient sense passar pel filtre de la reflexió.

Entradas relacionadas: