Ausiàs march recursos literaris

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,46 KB

 

3. AUSIÀS Març:

-Vinculat a Gandia, Beniarjó i València, era D’una fam de la petita noblesa valenciana: fill del poeta Pere Març I nebot de Jaume Març.

-Com a cavaller participà en la campanya Militar d’Alfons el Magnanim i fou recompensat amb territoris i Privilegis; fou nomenat falconer major del rei.

-Casat amb Isabel Martorell, grmana de l’autor De Tirant lo Blanc

-Després de la mort de la seva dona va Defensar els seus drets com a senyor feudal i es casà amb Joana Escorna, que també morí.

-Va tenir la voluntat de ruptura amb la poesia Trobadoresca:

-va abandonar la ll occitana i la seva poesia Abastà + profunditat i sinceritat, amb intesitat de comparacions i Metpàfores. La ruptura no és total, encara hi trobam tòpics Trobadorescos.

-també rep influència d’altres corrents Culturals: la tradició ecoclàsica, que es manifesta en les idees Sonre l’amor; i ressons de l’humanisme italià.

-La diferència entre la poesia d’ell, la Dels trobadors i la dels italians és l’actitud cap a la dona: la Dama dels trobadors era una senyora feudal, superior en jerarquia, a Qui el trobador retia vassatge amorós. La dona angelicata la virtud De la qual era la noblesa del vor, er per a Dante el camí a Déu i Laura a Petrarca l’inspirava un sentiments espiritual. En canvi, Ausiàs, Veíé a la dona una dimensió més humana amb virtuts, Defectes.. Això ens mostra un allunyament al pensament de l’edat Mitjana, ell continuà sent un poeta medieval.

OBRA D’AUSIÀS Març; 128 POEMES DIVIDITS EN CANTS:A→ C. D’AMOR: 76 POEMES

Ell teoritza sobre l’amor: sensual o Foll(dominat pel desig); el fi(intel·lectual i Espiritual); venal o conjugal (respon als interessos Quotidians). Ex: oh folla amor.


B→ C. DE MORT: la mort de l’estimada i Reflexiona sobre el destí de l’ànima, el dolor i l’existència De la mortC→ C. MORALS: anàlisi introspectiva sobre Els seus sentiments i contradiccions a partir d’idees de la Filosofia escolàstica.


D→ C. ESPIRITUAL: poema religiós que S’adreça a DéuEstil dels verós→ a- durs i intesos

B- difícil D’entendre

C- hipèrbatons i Elipsis freqüents

D- llengua poètica Culta i varietat de recursos literaris

E- gran vivesa i Realisme

F- invocacions i Interrogacions retòriques, personificaions…

4.Jaume ROIG

-Metge Valencíà que va ser conseller de la Ciutat, examinador de metges i administrador d’un hospital a València

-Casat amb Isabel Pellisser, 2 fills

-Va fugir de la peste (1460) i es refugià a Callosa d’en Sarrià, on començà la redacció de:

l’Espilll o Llibre de les dones→ narració En versos apariats de 4 sil.Labes partides. Llenguatge és popular i Molt ric, hi abuden expressions col.Loquials. Consta d’un prefaci, On anuncia la intemció de donar consells i exemples a joves i Vellspq desconfíïn de les dones i 4 capítols.

5.Joan ROÍS DE CORNELLA

-Nascut A Gandia, en una família noble molt relacionada amb la del poeta A.M

-Li Corresponia fer estudis militars però va seguir els religiosos; va Adquirir una formació humanísitca i va arribar a ser mestre de Teologia. Malgrat la vocació religiosa, visqué diverses relacions Amoroses que es reflecteixen en la seva obra.

- Fou autor de poesia religiosa. Ex→ l’Oració a la sacratíssma Verge María

-Estil: Culte, retòric i musical mostra la formació clàssica de Corella i Les seves aspiracions humanistes


Entradas relacionadas: