A Atenes, per impartir justícia cada any eren elegits per sorteig sis mil ciutadans de més de trenta anys que formaven els...

Enviado por Chuletator online y clasificado en Griego

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,35 KB

La Civilització grega va surgir a l’extrem oriental del Mar Mediterrani com el sou De la península dels Balcans. Des d’allà es va estendre per les Illes dels mars Egeu i jònic com a les costes de l’Àsia menor i El Mar Mediterrani occidental. Els grecs anomenaven aquest espai Hel•lade què significa Territori dels grecs.

Grècia No va constituir un estat unificat perquè la península balcànica estava formada Per estretes Valls aïllades l’una de l’altre per muntanyes.

Però Pertanyien a una mateixa civilització: Parlaven la mateixa llengua, el grec, i Adoraven els mateixos deus.

Les terres gregues eren poc productives.

L època arcaica : es va desenvolupar entre els segles IX i VI aC.

Època Clàssica : es va estendre durant el segle V aC i la primera meitat del segle IV AC.

L’època hel•lenistica : va transcorre des de mitja del segle IV aC fins al segle I aC.

Atenes : democràcia :

Ekklēsia O assemblea: tractaven totes les qüestions que afectaven la vida pública: votar Les lleis, decidir la guerra i la Pau i Elegir els governants.

Estava Formada per tots els ciutadans atenesos de més de 20 anys els únics amb dret de Vot i a ser llegits. Les votacions es feien a mà alçada. ( ekklēsia)

Bulé: S encarregava de preparar els assumptes que es discutien a la assemblea estava Formada per cinc-cents

ciutadans majors de 30 anys elegits per sorteig.

Magistrats: eren els funcionaris que executaven les Decisions de l’Assemblea. I destacaven els 10 estrategs, que dirigien l’exèrcit I l’armada, i els nou arconts, que presidien els tribunals i s’encarregaven Dels ritus religiosos.

Els Tribunals de justícia eren elegits per sorteig entre ciutadans quedar en cada Tribunal estava especialitat en una matèria determinada.

_____________________________________________

Esparta : aristocràcia :

Dos Reis: pertanyien A famílies diferents i exercien el poder militar i religiós.

La Gerússia o Consell ancians: estava format pels ancians de les famílies més Prestigioses i pels dos reis. Proposava i elaboraven les lleis i podia jutgar Als reis.

Els éfors: Eren cinc magistrats en plens poders per Executar les decisions de la gerúsia.

Apel·la o assemblea: estava formada per tot els els homes Lliures majors de 30 anys tenia un poder molt limitat perquè la gerúsia podia Vetar-ne les decisions i perquè els éfors en dirigien les assemblees. La seua funció Principal era elegir als éfors i els membres de la gerúsia

Les Guerres mèdiques

la Primera Guerra mèdica va acabar a l’any
490 aC en què insultats grecs anomenats Hoplites van vèncer els perses en la batalla de Marató

La Segona guerra mèdica a l’any 480 aC va envair Grècia pel nord i, encara que va Ser detingut pels espartans a les Termòpiles, va saquejar Atenes. No obstant Això, poc després va ser derrotat a les batalles de Salamina i platea.

l’esplendor De Atenes: Durant el segle V aC ,Atenes va viure a l’època de més esplendor. Els èxits militars o tinguts en les guerres mèdiques, si va afegir la pugueu Econòmic , cultural i políticQue va experimentar la polis durant aquest període.

Entre Els anys 460aC i 429 aC, Pericles va dir si la política atenesa: Va ser elegit Magistrat un total de 15 vegades. Va encarregar Els millors artistes grecs la Reconstrucció de la Cropolis, que havia sigut destruïda durant les guerres Contra els perses. La guerra de Peloponès: l’any 477 aC es va formar la lliga De Delos una uníó de polis que portaven una quantitat de diners per mantindre Una flota de guerra per a defensar-se i altres possibles atacs perses. L auge Polític ,econòmic i cultural d’ Atenes durant el segle V aC desús d’altres Polis, com ara despertar. Aquesta situació va provocar la divisió de les polis Gregues en dos bàndols Els partidaris de Atenes I els partidaris despertar. L’atenció per acabar provocant de la guerra del Peloponès, que va esclatar line Quatre centre I els partidaris despertar. L’atenció per acabar provocant de la Guerra del Peloponès, que va esclatar l’any 431aC Atenes I altres polis es van Revoltar. Les lluites internes de la crisi econòmica van debilitar les ciutats Estat gregues.

A Mitja del segle IV aC El Rei Felip segon de Macedònia va decidir aprofitar-se De la debilitat en que estaven immerses les polis gregues després de decades D’enfrentaments internes I l’any 336 aCQuan es disposava a conquistar l’Imperi Persa, Felip II va ser assassinat.

El Va suceir el Seu fill Alexandre el Gran que havia sigut preparar des de ben Menut per a governar. Va formar un gran exèrcit i es va llançar a conquerir L’Imperi persa. Des d’allà vam prendre una gran expedició fins a l’Orient. Entre ells ens 334 i 323 aCHi va formar un gran Imperi que es va estendre per Parecía com a Mesopotàmia, Síria i Egipte Alexandre va morir l’any 323 aC quan Projectava la conquesta de l’àrabia gran expansió de l’Imperi d’Alexandre el Gran va ser possible gràcies al Seu geni militar i el poder va ser exercit Macedoni com a nucli principal del qual era la falange. Ideada per Felip II, Era una formació de combat organitzada en 16 Fileres de 16homes per filera les 5 primeres atacaven i la resta alçaven les llances per a protegir als companys.

L’hel·lenisme: Els territoris conquistats per Alexandre gran com el grec es va convertir en la Llengua oficial i cultura, i es van posar de moda la cultura i l’art grecs. Anomenem hel·lenisme aquesta expansió de la cultura grega per Àsia i el nord de Fricker, i la fusió de la cultura grega amb l’oriental. El períodehelenistic Ser una etapa d’una gran esplendor cultural. Van florir l’art la poesia i el Teatre, i es van produir avanços científics. El món helenistic era un espai de Grans ciutats a les ciutats costaneres es van construir ports enormes. Les monarquies hel·lenístiques: És a morir sense haver Organitzat el Seu immens Imperi. Els seus generals se’n van repartir el Territori, van adoptar el títol deReis i van fundar diversos regnes , coneguts Com a monarquies hel·lenístiques.

Ciutadans I no ciutadans els ciutadans eren una minoria participaven en la vida política I en l’exèrcit gaudien de tots els drets i tenien obligació de pagar impostos Els no ciutadans eren la major part de la població no podia participar en la Política però la seua situació no era uniforme.:Els estrangers eren persones Lliures. Pagaven impostos ho podien formar part de l’exèrcit però no podíem Possibilita res ni cases. Els esclaus Marian persones lliures solien ser Presoners de guerra ho fills d’esclaus les dones podien ser lliures o esclaves Però en cap cas tenien drets no podien intervindré en política votar algú Assistir espectacles públics.

Les activitats econòmiques: blat,vinya i olivera.

Les Creences: la religió grega era politeista com els déus i les esses més Importants residien el món olímpic, seus Déu del cel era el déu principal. Governava per damunt de la resta de déus i la protectora de les persones. De la Uníó d’un Déu i un humà naixien herois com ara Aquil·les, ulisses o Orfeu.

Els Grecs també creiem l’existència de criatures fantàstiques comú els ciclops, que Eren mostres d’un sol ull, o els centaures, cavalls amb cap i tors humans.

Els Grecs inventaven mites, que eren històries fabuloses sobre les deus i els Herois .

El Culte religiós:

el Temple era la casa dels déus i els sacerdots i sacerdotesses no eren els Servents. Se encarregaven de dirigir el culte i dur ofrenes als déus:

Els Ritus religiosos es feien a les cases els temples i els santuaris: a les cases Com a cada família tenia una tarda dic has de l’adreça del llar i els seus Avantpassats. A més tot el ciutadans participaven en el culte els déus Protectors de la ciutat. Els santuaris es feien ritus comuns per a totes les Ciutats gregues: per exemple oferien als déus representacions teatrals i Competicions per Esportives , ara els jocs olímpics.

Els oracles eren missatges dels déus que podien ser Interpretats per endevins. L’Oracle més famós era el del Delfos , on anaven les Persones per consultar el Déu Apol•lo.

Pronaos: Era el vestíbul.

Naos O cel•la: era la sala principal, on es guardava l’estàtua de la divinitat.

L’Opistòdom: Era el lloc on es dipositaven les ofrenes. Era a la part posterior del temple.

Columna Dòrica: El fust és estriat amb arestes vives. No té base.El capitell Llis

Columna Jònica: el fust és estriat, amb arestes suaus. Recolza en una bassa. El Capitell està decorat amb volutes

Columna Caríntia: el fust és estriat amb artistes suaus. Recolzar en una bassa. El Capitell està decorat amb fulles d’Acant.

L àgora : plaça on es feia el mercat i el lloc on la població es reunia per Passejar, parlar i estar informada de tot el que passava a la ciutat. L’acropolis era un recinte murallat situat a la part més elevada de la ciutat, Fàcil de defensar en cas de atac.

Els Escultors grecs es van interessar per mostrar la bellesa ideal del cos humà nu. Consideraven que aquesta bellesa és ho saben les promocions harmonioses, i per Aquesta raó estabilitzen un Cànon, és a dir, una regla per a representar les Proporcions humanes.

Marbre I bronze

Colors Vius

L’època Arcaica: són rígides i estàtiques. Els trets humans si plasmen de manera Esquemàtica. Curós d’Anavyssos i cura del pepis .

L’època Clàssica: són més realistes i de carícia en un poc de moviment, encara que Equilibrat. S’abandona la frontalitat. És Querer són sirenes. Es representa la Bellesa ideal del cos. Discòbol de Mirò.

L’època Hel·lenística: si un pin de moviment. Les cares són molta expressives i moltes Vegades reflecteixen actituds turmentades. Són complexes; Les figures el Retorcen . Laoocont.

Entradas relacionadas: