Assaig Català: Autors Clau i el Llegat de Joan Fuster
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,93 KB
Aquest document explora l'evolució i els autors destacats del gènere de l'assaig català, posant èmfasi en la influència de Joan Fuster i la continuïtat del seu llegat.
Autors Clau en l'Assaig Català Contemporani
Maria Aurèlia Capmany i l'Assaig Modern
La influència del Maig del 68 francès va inaugurar nous temes assagístics. En aquest context, Maria Aurèlia Capmany va inaugurar la pràctica d'un assaig modern, homologable pel to i els temes al que s'estava fent en altres països. Capmany és una figura clàssica del pensament feminista català.
Josep Pla: El Mestre del Dietari
Josep Pla (1897-1981) és un dels escriptors més admirats per Fuster. Té una extensíssima bibliografia que abraça seixanta anys i cultiva diversos gèneres relacionats amb el periodisme, ja sigui com a corresponsal o com a periodista observador. El dietari és probablement el format planià més valorat per la crítica. Es tracta d'una forma literària poc conreada en la literatura catalana, constituïda per anotacions, observacions i reflexions diàries o periòdiques.
L'obra que el va consagrar és El quadern gris, un dietari que, tot i no ser un diari autèntic, es presenta com un diari de ficció. Els temes centrals d'aquest dietari són el paisatge i la geografia empordanesa.
Evolució de l'Assaig Post-Fuster: Noves Veus i Temàtiques
Com evoluciona el gènere de l'assaig amb posterioritat al context d'escriptura del Diccionari per a ociosos? Quines característiques presenta?
L'any 1972, dues editorials van crear el Premi d'Assaig Joan Fuster, un fet que reflecteix la creixent importància del gènere. Des de la fi dels seixanta, hi va haver una demanda social de gent amb inquietuds polítiques i culturals que va afavorir la lectura i la publicació d'antologies de textos assagístics. En destaquem els principals autors i les temàtiques que aborden:
- Josep Piera s'acosta al gènere assagístic amb dues obres que presenten reflexions personals en forma de dietari.
- Josep-Vicent Marqués, sociòleg i periodista, va publicar dos èxits de l'assaig, entre ells País perplex.
- Joan Francesc Mira, l'autor que des dels anys 80 fins a l'actualitat representa la continuïtat del llegat fusterià amb un estil, d'altra banda, diferenciat.
El Llegat de Fuster i les Noves Generacions d'Assagistes
Quins autors o autores destaquen en el gènere de l'assaig amb posterioritat al context d'escriptura d'aquesta obra? Quines semblances, novetats i diferències presenta l'escriptura d'aquests altres autors o autores respecte a Joan Fuster?
Joan Francesc Mira: Humanisme i Pensament Crític
Joan Francesc Mira (1939) és un dels intel·lectuals valencians vius més importants del nostre àmbit cultural. És un humanista que va estudiar llengües i cultura clàssica.
Temes que aborda als seus articles i assajos:
- El nacionalisme.
- La relació entre la cultura i el poder o la creació.
- L'evolució de les identitats i dels símbols que les conformen.
- La importància de les llengües per a la creació cultural.
Una de les seves obres principals d'assaig és Crítica de la nació pura.
Martí Domínguez i Romero: De la Narrativa a l'Assaig
Martí Domínguez i Romero (1966) és un autor especialitzat en narrativa i assaig. Va obtenir el 39è Premi Josep Pla l'any 2007 per la seva novel·la El retorn de Voltaire.
Va tenir la primera oportunitat de divulgació de la seva prosa a mitjans de la dècada dels vuitanta amb uns articles setmanals sobre animals per a la revista El Temps. Els seus articles ens condueixen a temes absolutament variats: literatura, rondalles, tradicions, amor, sexe, moda, subsistència i filosofia.