Com va arribar al poder Mussolini?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,93 KB

 

DEMOCRÀCIA TOTALITÀRIES:


El període entre guerres es una època de molta inestabilitat (Segle XX Europa) la primera Guerra Mundial va crear rancors polítics entre guanyadors i Perdedors. També va crear problemes econòmics → Crac del
29.
Quan la revolució Russa va guanyar va crear molta desestabilització a causa De l’increment dels revolucionaris del proletariat i la por de que s’expandís El comunisme entre els conservadors. Això va fer que moltes vegades hi Haguessin règims autoritaris i la reculada dels règims democràtics. Això va fer Sorgeixin els moviments feixista i nazi que van aconseguir el poder.
Van Consolidar com a dictadura totalitàries on l’estat controlava tots els aspectes De la vida pública o privada.

FEIXISME (1922-1939)

Nacionalista: Comportament racista, la seva raça es la millor per garantir la unitat Nacional. Conquerir territoris per expandir-se. Exalçament de l’Estat: Per Damunt dels drets i de la llibertat de la població. Rebuig del liberalisme i de La democràcia (anti-democràtic): No hi ha igualtat entre tots els ciutadans, no Tolera la separació de poders. Culte al líder (Duce, Führer): Exalça la figura D’un líder. Violents (moviments feixistes). 

Itàlia de postguerra:

Crisis:

Econòmica

: Disminució dels salaris i del poder adquisitiu (obrer i classes mitjanes).

Social

: Hi havien molts conflictes, vagues, ocupacions de Terres i fàbriques ( influencia de la revolució Russa, bolxevics).

Política

: Hi havia molta inestabilitat els presidents del govern variaven sovint. Van haver 5 governs en 3 anys (1919 - 1922)
.
Frustració nacionalista:
Els italians estaven descontents perquè no van obtindré tots els territoris que Els hi havien promès. 

El partit feixista:

Benito Mussolini:
Estava a favor de la 2GM defensava la classe obrera però Aquesta idea li va durar molt poc (origínàriament era socialista).
1921 refundació del Partit: Nacionalisme, Partit únic es a dir, no accepta a altres, militarisme, aliança Amb grans propietaris, violència. 

Arriba al poder:

Octubre 1922, Marxa sobre Roma: Van anar cap a Roma per fer una Demostració de disciplina, ordre, suport de la població en definitiva volien Mostrar que eres els “salvadors” d’Itàlia (manifestació feixista).Els caps del exercit van aconsellar al rei que donés el poder a Mussolini. El rei era Víctor Manuel III.

1922 - 1924:

Va haver la  “preparació de la dictadura”Mussolini. Matteoti:
Era un diputat socialista que va dir al Parlament qui eren el feixistes, va denunciar els crims dels feixistes. Va ser Assassinat per els feixistes això va servir com a excusa per implantar la Dictadura definitivament. 

L’Itàlia feixista:

Política: Un partit polític.
PNF (Partit Nacional Feixista): No hi havien eleccions, el Partit i el govern no S’identificaven, eren una uníó, no hi havia Parlament.

Economia

Autarquia econòmica (no importar res, no dependre de res, Ser autosuficients) batalla de blat.

Infraestructures:

autopistes, Industria d’armament. Societat:
Control de la ideologia tothom havia de pensar que Mussolini era el salvador D’Itàlia. Els professors havien de ser del Partit. Mussolini intentava que el Catolicisme i el feixisme es “portessin bé” ja que a Itàlia hi havia molta gent Catòlica. 

NAZISME: Nazisme: La República De Weimar (1918 - 1933):

Inestabilitat Política: Successió de governs, intents de cop de d’Estat (un protagonitzat per Hitler 1923)
, revoltes la més Coneguda “revolta espartaquista 1919” ( revolucionaris alemanys, comunistes) van matar els líders perquè triunfes el Comunisme. Crisis econòmica: Molt greu, deutes elevadíssims, inflació1923.
Ocupació Ruhr: Era una zona molt Rica, minera.
1924 els Estats Units Van ajudar a Alemanya: Li disminueixen el deute, es a dir, han de pagar menys.

1924 - 1929:

certa estabilitat i els Nazis no tenen tan de poder, es a dir, disminució de la influencia nazi. 

Parit nazi:

Inicialment hi havia una vinculació amb la classe obrera desprès ja no. Racisme especialment Contra els jueus = antisemitisme (semita → jueu). Forces per defensar Als nazis: La S.A primera i després S.S perquè protegissin a Hitler. Antidemocràtics. Raça ària: la seva raça era la millor, superioritat. Ultranacionalista defensa el País → patriotisme. 

Arribada al poder:

Crac del 29: Va crear empobriment a Alemanya (atur, tancament de Fàbriques…).Es fan dos eleccions: Les primeres eleccions al 1932 com que no surt majoria absoluta i No es poden d’acord es van fer unes segons eleccions al 1933 tampoc va sortir majoria absoluta però Hindemburg li va cedir El poder. Hitler es va fer canceller (president del govern).Quan mor Hindemburg, Hitler assumeix tot el poder i passa a ser president i Canceller (president del govern i president de la república) ell es va fer dir Füher (1934)
. Va haver-hi l’incendi del Reichstag (Parlament): Els nazis ho van fer per Crear la sensació de perill en el país i ells poder ser els salvadors. Ho van Fer servir d’excusa per imposar la dictadura.

Autarquia econòmica:

Autosuficient (no importacions) : Volien tenir els seus productes i no dependre de cap altre País. La planificació de l’economia i intervenció de l’Estat (preus, estímul D’algunes industries, obres públiques).Indústria Pesant: armament.

Espai vital:

Conquerir territoris de races inferiors per no haver d’importar. Des del punt de vista econòmic el nazisme va Beneficiar a la majoria de la població ja que hi havia menys atur. 

Entradas relacionadas: