Aranzel Canovas

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,99 KB

 

EL PROBLEMA CUBÀ


Conveni de Zanjón → van pactar mesures destinades a facilitar la gradual autonomia cubana, l’abolició de l’esclavitud i la presència de diputats cubans al Parlament espanyol.


El sector més intransigent va formar el Partido Uníón Constitucional


Els grups més progressistes van fundar el Partido Lideral de Cuba.


Sagasta → no va poder aconseguir l’abolició de l’esclavitud fins el 1888.


Pla de Reformes Colonials → elaborat pel ministre Maura: va ser rebutjat a les Corts per l’oposició del seu propi partit (el conservador).


Es va produïr un malestar a la població cubana quan Espanya va introduir un impost a la importació de productes no procedits d’Espanya (Aranzel Cánovas).


Va molestar als Estats Units que adquiria sucre i tabac.L’ESCLAT DE LA GUERRAReinici del conflicte Cubà a conseqüència de l’incompliment del Conveni de Zanjón, el nou aranzel i el suportat estatunidenc.


S’inicia a Grito de Baire.


José Martí → fundador del Partido Revolucionario Cubano


Espanya va intentar posar fi al conflicte pero no ho va conseguir.


La població civil va patir fam i epidèmies.


Espanya va enviar quasi 200000 soldats a l’illa però van ser derrotats (molts van morir per malalties) als cubans ja que estaven molt més adaptats a la lluita en zones tropicals i a la guerra de guerrilles.


Espanya → assassinen a Cánovas del Castillo i Sagasta ocupa el seu lloc.


Sagasta → inicia una estratègia de conciliació: va destruir el general Weyler i va decretar l’autonomia a Cuba, el sufragi universal masculí, la igualtat de drets entre insulars i peninsulars i l’autonomia aranzelària.LA INSURRECCIÓ FILIPINA


Descontentament de la població amb els mètodes de l’administració espanyola i l’excessiu poder dels ordes religiosos.


Independentisme → va formar la Liga Filipina fundada per José Rizal: exigia l’expulsió dels espanyols i la confiscació dels seus latifundis


Capità general Camilo García Polavieja va dur a terme una política repressiva i va condemnar a mort Rizal.


Nou govern liberal amb capità general Fernando Primo de Rivera que va promoure una negociació indirecta amb els principals caps de la insurrecció, cosa que va donar com a resultat una pacificació temporal de l’arxipèlag.Entradas relacionadas: