Aparells del cos humà: digestiu, respiratori i més
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,66 KB
L'aparell digestiu
S'encarrega de digerir els aliments i de convertir-los en substàncies més simples, que passen a la sang i poden ser assimilades per les nostres cèl·lules.
L'aparell respiratori
S'ocupa de l'intercanvi de gasos, és a dir, d'aportar oxigen i d'eliminar diòxid de carboni.
L'aparell circulatori
Es fa càrrec, a través de la sang, de transportar l'oxigen i les substàncies aprofitables dels aliments a les diferents cèl·lules del nostre cos perquè aquestes els puguin utilitzar. D'altra banda, també recull i transporta el diòxid de carboni i les substàncies de rebuig produïdes per les nostres cèl·lules.
L'aparell excretor
S'encarrega d'eliminar les substàncies de rebuig que transporta la sang.
El tub digestiu
És un conducte d'uns deu metres de longitud, constituït per la boca, la faringe, l'esòfag, l'estómac, l'intestí prim, l'intestí gros i l'anus.
Les glàndules digestives
Són un conjunt de glàndules annexes que secreten diferents substàncies que són necessàries per descompondre els aliments. Són les glàndules salivals, el fetge i el pàncrees.
La ingestió
És l'entrada d'aliments al tub digestiu a través de la boca. Durant la ingestió els aliments són triturats per les dents i mesclats amb la saliva.
La digestió
És la transformació dels aliments en substàncies més senzilles, anomenades nutrients, perquè les cèl·lules els puguin aprofitar.
- Mecàniques: Consisteixen a tallar, triturar i mesclar els aliments. Es duen a terme, principalment, a la boca i a l'estómac.
- Químiques: Consisteixen en la transformació dels aliments en compostos més senzills, gràcies a l'acció de substàncies que provoquen canvis químics en els aliments.
L'absorció
És el procés per mitjà del qual els nutrients obtinguts en la digestió travessen la paret del tub digestiu fins als vasos sanguinis.
L'egestió
És l'eliminació a l'exterior de les substàncies no digerides o no aprofitables dels aliments.
La masticació
És una acció mecànica per mitjà de la qual els aliments s'esmicolen gràcies a la participació de les dents i dels músculs que mouen els maxil·lars on estan situades les dents.
La insalivació
Els aliments es mesclen amb la saliva, que produeix una acció química sobre els aliments. La saliva és elaborada per tres parells de glàndules: les paròtides, les sublinguals i les submaxil·lars.
L'aparell respiratori està format pels pulmons i per les vies respiratòries. Les vies respiratòries són conductes i cavitats per les quals passa l'aire des de l'exterior fins a l'interior dels pulmons, i viceversa; estan formades per les fosses nasals, la faringe, la tràquea, els bronquis i els bronquíols.
El diafragma
És un múscul que es troba per sota dels pulmons, i separa el tòrax de l'abdomen. El moviment ascendent i descendent del diafragma fa que variï la capacitat de la caixa toràcica, on estan situats els pulmons, i que s'hi duguin a terme els moviments respiratoris.
Els músculs intercostals
Són els que uneixen unes costelles amb altres. Quan aquests músculs es contrauen i es relaxen, mouen les costelles i fan que variï el volum dels pulmons.
L'aparell digestiu s'encarrega, d'una banda, de transformar els aliments en substàncies més senzilles perquè les cèl·lules els puguin absorbir i utilitzar i, d'una altra, d'eliminar les restes no digerides.
- Boca: Cavitat d'entrada dels aliments al tub digestiu. Conté la llengua, un òrgan musculós que mou l'aliment i el mescla amb la saliva, i les dents, que serveixen per mastegar els aliments. A la boca hi ha les glàndules salivals, que elaboren la saliva.
- Fetge: Glàndula productora de bilis, substància que s'emmagatzema a la vesícula biliar i s'aboca al duodè.
- Pàncrees: Glàndula productora del suc pancreàtic, que s'aboca al duodè i completa la digestió dels aliments.
- Intestí prim: Tub d'uns sis metres de longitud que està plegat a la cavitat abdominal. Les parets internes de l'intestí prim formen plecs anomenats vellositats intestinals.
- Faringe: Conducte comú a l'aparell digestiu i a l'aparell respiratori, per on passa l'aliment de la boca cap a l'esòfag.
- Esòfag: Tub musculós que comunica la faringe amb l'estómac. El moviment de les parets de l'esòfag permet que l'aliment avanci fins a l'estómac.
- Estómac: Eixamplament del tub digestiu. L'entrada s'anomena càrdies i la sortida pílor.
- Intestí gros: Última porció del tub digestiu que es comunica amb l'exterior per l'anus. A través de les parets de l'intestí gros s'absorbeixen l'aigua i les sals minerals.
A l'estómac es produeixen dues accions
- Una acció química: produïda pels sucs gàstrics secretats per les parets internes de l'estómac.
- Una acció mecànica: que consisteix en moviments peristàltics de les parets de l'estómac, que mouen els aliments i els mesclen amb els sucs gàstrics.