Aparell Reproductor: Funcionament i Reproducció Assistida
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,36 KB
Aparell Reproductor Masculí
L’aparell reproductor masculí produeix els espermatozoides, les hormones sexuals i el semen, i participa en la fecundació. Consta de les parts següents:
- Els testicles: Les glàndules que produeixen els espermatozoides i la testosterona.
- Els conductes genitals (l’epidídim, el conducte deferent i la uretra).
- Les glàndules annexes: la pròstata i les vesícules seminals. Produeixen secrecions que, amb els espermatozoides, formen el semen.
- Penis: Òrgan que permet dipositar els espermatozoides a la vagina femenina.
Els espermatozoides es produeixen en els túbuls seminífers dels testicles. La seva producció comença a la pubertat i continua durant tota la vida. Un espermatozoide té un cap, amb els cromosomes, i un caputxó amb enzims, una peça intermèdia, amb mitocondris que produeixen energia, i una cua. Amb cada ejaculació s’expulsen de 200 a 300 milions d’espermatozoides.
Aparell Reproductor Femení
L’aparell reproductor femení produeix els òvuls i les hormones sexuals femenines. Està format per les parts següents:
- Els ovaris: Produeixen els òvuls i les hormones sexuals femenines (els estrògens i la progesterona).
- Els conductes genitals: Són les trompes de Fal·lopi (transporten l’òvul a l’úter), l’úter (acull l’embrió en desenvolupament) i la vagina (comunica l’úter amb l’exterior).
- La vulva: Formada pels llavis que protegeixen els orificis vaginal i uretral i el clítoris.
Els òvuls són cèl·lules grans. Consten d’un nucli i un citoplasma amb reserves per a l’embrió. Es produeixen als fol·licles dels ovaris. A partir de la pubertat, les hormones sexuals produeixen la maduració d’un fol·licle cada mes, que finalment es trenca i allibera un òvul.
Cicle Sexual Femení
El cicle sexual femení dura uns 28 dies i comprèn dues fases:
- Fase preovulatòria (del dia 1 al 14): Madura un fol·licle. Acaba amb l’expulsió d’un òvul.
- Fase postovulatòria (del dia 15 al 28): Les restes del fol·licle formen el cos groc i la paret de l’úter es va engruixint.
Si en arribar al dia 28 no s’ha produït la fecundació, té lloc la menstruació, anomenada regla o període. La capa engruixida de l’úter es destrueix i surt a l’exterior. Si es produeix la fecundació, la paret de l’úter continua engruixida i s’interrompen les menstruacions.
Fecundació, Embaràs i Part
La fecundació és la unió d’un òvul i un espermatozoide. Només un espermatozoide dels milions dipositats a la vagina pot penetrar a l’òvul.
Mentre l’embrió descendeix per les trompes, es divideix i creix. S’alimenta de reserves i secrecions fins que s’implanta a l’úter al cap de set o vuit dies.
Òrgans de Protecció de l'Embrió
- L’amni: Una membrana que conté el líquid amniòtic. Protegeix dels cops l’embrió.
- La placenta: Connecta l’embrió a l’úter matern a través del cordó umbilical. Proporciona oxigen i nutrients a l’embrió i en recull els materials de rebuig. Actua com a barrera entre la sang de l’embrió i la de la mare, però la poden travessar alguns virus, l’alcohol, la nicotina...
El part és el procés de sortida del fetus a l’exterior. Consta de tres etapes: dilatació del coll de l’úter per contraccions de l’úter i ruptura del sac amniòtic, expulsió del fetus a través de la vagina i expulsió de la placenta.
La cesària és una intervenció quirúrgica que consisteix a extreure el fetus a través d’una incisió feta a l’abdomen de la mare.
Malalties de Transmissió Sexual (MTS)
Les malalties de transmissió sexual (MTS) són malalties infeccioses que es contagien durant les relacions sexuals. Les MTS principals són la sida, l’hepatitis B, la sífilis, la gonorrea, l’herpes genital i la candidiasi.
La sida és causada pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). Destrueix les defenses de l’organisme i afavoreix així les infeccions de qualsevol tipus. Es contagia per via sexual, sanguínia, maternofilial o per la lactància.
Sexualitat i Reproducció
La sexualitat és una part integrant de la personalitat de l’individu i representa una manera d’expressar l’afectivitat entre la parella. En canvi, la reproducció té com a finalitat la procreació.
L’adolescència és el pas de l’edat infantil a la maduresa. És una època de canvis psicològics i emocionals profunds. Durant l’adolescència es desvetlla l’interès pel sexe.
Reproducció Assistida
La reproducció assistida és el conjunt de procediments mèdics que fan possible la fecundació quan no és possible per mitjà del procés natural.
Tècniques de Reproducció Assistida
- La inseminació artificial: consisteix a procurar la fecundació de l’òvul introduint esperma en l’úter de la mare.
- La fecundació in vitro: consisteix a extreure òvuls de la mare i fecundar-los al laboratori amb espermatozoides de la parella o d’un donant.
- La microinjecció espermàtica: consisteix a introduir el nucli d’un espermatozoide a l’interior d’un òvul.
Les tècniques de reproducció assistida han ajudat en els casos d’infertilitat, però plantegen problemes de caràcter ètic o moral. Les lleis solen regular aspectes com ara l’ús d’embrions per a fins diferents de la procreació, la clonació humana, la tria del sexe, etc.
Fases del Cicle Menstrual
Fase preovulatòria
- Primers 14 dies.
- Es produeix la maduració d’un fol·licle.
- Acaba amb l’ovulació i l’expulsió de l’òvul cap a l’úter.
- Si a la trompa de Fal·lopi es troba amb un espermatozoide pot produir-se la fecundació.
Fase postovulatòria
- Del dia 15 al 28 del cicle.
- El fol·licle degenera, acumula greix i es converteix en el cos groc o luti.
- La capa més interna de l'úter es va engruixint i adquireix un aspecte esponjós amb nombroses glàndules i vasos sanguinis, per nodrir el futur embrió.
- La capa engruixida (endometri) es destrueix i s’expulsa a l’exterior (si no hi ha hagut fecundació).
- Produeix una hemorràgia (menstruació, regla o període).
- Si es produeix fecundació, la capa més interna de l’úter es manté engruixida, el cos luti es mantindrà per produir hormones per al fetus i els cicles menstruals s’aturaran.
Mètodes Anticonceptius
De Barrera
- Preservatiu o condó: funda prima que es col·loca al penis. Reté el semen. Aconsellable a relacions esporàdiques. Doble protecció: anticonceptiu i prevé contra malalties de transmissió sexual. Eficàcia molt alta.
- Diafragma: Disc de cautxú que es col·loca al fons de la vagina per tapar el coll de l’úter. Es necessita l’ajuda del metge. Eficàcia mitjana.
Hormonals
- Píndoles anticonceptives: contenen hormones femenines que impedeixen l’ovulació. S’han de prendre cada dia. S’han d’utilitzar amb prescripció i seguiment mèdic. Molt eficaces si es prenen cada dia.
Mecànics
- Dispositiu intrauterí (DIU): objecte petit de plàstic i metall que es col·loca a l’úter i impedeix la implantació del zigot. L’ha de col·locar el metge i es pot mantenir a l’úter durant 3 o 4 anys. Pot afavorir infeccions. S’ha de revisar periòdicament. Eficàcia molt alta.
Químics
- Espermicides: són cremes, gels o escumes que contenen substàncies químiques que destrueixen els espermatozoides. S’han d’introduir a la vagina abans de l’acte sexual. Eficàcia baixa.
Quirúrgics
- Lligadura de trompes, vasectomia: són operacions que impedeixen el pas dels òvuls o dels espermatozoides. Mètode permanent i irreversible. Eficàcia total.
Mètodes Naturals (eficàcia reduïda)
- Mètode Ogino i de la temperatura basal: es basen a esbrinar quan pot produir-se l’ovulació. Desaconsellable.
- Coit interromput o “marxa enrere”: retirar el penis de la vagina just abans que es produeixi l’ejaculació. No es recomanable.
Què és la Píndola de l'Endemà?
És una solució d’emergència que no s’ha d’utilitzar d’una manera habitual, sinó únicament en aquells casos inesperats en els quals s’ha mantingut una relació sexual completa sense utilitzar anticonceptius, hi ha hagut un accident amb el mètode o en el cas d’una agressió sexual.