Anàlisi d'Estats Comptables
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,98 KB
El compte de pèrdues i guanys
És un estat comptable amb l'objectiu de calcular el resultat que una empresa ha obtingut durant un exercici econòmic, a més explicita la composició del resultat i les operacions que s'han hagut de fer per arribar a aquest resultat. És un estat dinàmic, ja que reflecteix els fluxos econòmics al llarg de l'exercici econòmic.
Estructura del compte de pèrdues i guanys
Ha de contenir els ingressos o les despeses de l'exercici i, a més, el resultat (benefici o pèrdua).
Abans de mostrar el model que cal utilitzar s'ha de tenir en compte el següent:
- Compte de pèrdues i guanys, imports periode.
- Compres o grups de comptes amb saldo en l'exercici actual i precedent.
- Es poden fer subdivisions detallades, encara que no apareguin en el model del PGC.
- Les partides amb números aràbics es podrien agrupar quan el seu valor esdevingui insignificant per mostrar la imatge real de l'empresa.
Hi ha 2 models de comptes de pèrdues i guanys: normal i abreujat.
DEURE HAVER:
- Resultat d'explotació: ingressos i despeses producte de l'activitat a la qual es dedica l'empresa.
- Resultat financer: resultat de la diferència entre ingressos i despeses financeres, és a dir, ingressos que ha obtingut l'empresa en fer inversions financeres i les despeses que s'han generat a causa del finançament aliè per part de l'empresa.
- Resultat de les activitats ordinàries: S'obté de sumar el resultat de l'explotació i els finançaments. Si és positiu s'anota al deure, si és negatiu a l'haver.
- Resultats extraordinaris: ingressos i despeses que no estan relacionades amb l'activitat de l'empresa i són de caràcter extraordinari.
- Resultats abans d'impostos: En aquest espai s'escriu la suma dels resultats d'activitats ordinàries i resultats extraordinaris. Positiu -> deure / Negatiu -> haver
- Resultat de l'exercici: En cas que hi hagi beneficis, s'haurà de restar l'impost de societats de la quantitat dels beneficis (35% generalment) així s'obtindrà el resultat final.
La memòria
Té com a finalitat ampliar, completar i comentar la informació que contenen el balanç i el compte de pèrdues i guanys. És necessària per entendre millor l'empresa. És un document de caràcter explicatiu, amplia el contingut d'altres comptes anuals.
Contingut: activitat de l'empresa, bases de presentació dels comptes anuals, distribució resultats, normes de valoració, actiu immobilitzat, capital social, deutes, empreses del grup i associades, despeses, altra informació.
Altres estats financers
- Estat d'origen i aplicació de fons: integració de totes les variacions que s'han registrat entre l'actiu i el passiu d'un balanç d'una empresa en un exercici, respecte del de l'any anterior.
- Informe de gestió: Només el fan les empreses que facin el balanç mitjançant el model normal. Exposició de l'evolució dels negocis, del grau de compliment d'objectius, situació de la societat quant a l'economia i la tecnologia general del sector al qual pertany.
- Estat del moviment de tresoreria: Estat provisional molt útil, sobretot per a l'anàlisi financera. Es fa afegint el saldo inicial del disponible (caixa i bancs), els cobraments previstos i restant-li els pagaments previstos del període. Hi ha dos tipus de fluxos de caixa: 1 -> El financer, 2 -> econòmic.
Etapes de l'estudi dels estats comptables
- Manipulació de la informació que és objecte de l'estudi i elaboració de càlculs adients.
- Anàlisi de les dades obtingudes amb ajuda de tècniques com ara el càlcul de percentatges i variacions, la representació gràfica o el càlcul de mesures relatives (ratios).
- Interpretació i comparació dels resultats per treure'n conclusions útils.
- Previsió i propostes de millores d'acord amb les conclusions a què s'ha arribat.
Tipus d'anàlisi d'estats comptables
- a) Anàlisi patrimonial de l'empresa: estudia l'estructura i composició de l'actiu i passiu, la relació entre les diferents masses patrimonials i equilibri financer i de les inversions.
- b) Anàlisi financera dels estats comptables de l'empresa: té com a finalitat estudiar la solvència i liquiditat de les seves inversions.
- c) Anàlisi econòmica: tracta l'estudi dels resultats de l'empresa a partir del compte de pèrdues i guanys per obtenir una visió conjunta de la rendibilitat, productivitat, creixement i expectatives de futur de l'empresa.
L'objectiu d'això és verificar si l'empresa es troba en una situació equilibrada:
- Equilibri patrimonial
- Equilibri financer
- Equilibri econòmic
Tècniques i procediments d'anàlisi de balanços
Es pot dur a terme per mitjà de dues orientacions: anàlisi estàtica i anàlisi dinàmica. A més, cal tenir en compte una sèrie d'aspectes abans de fer l'anàlisi:
- Variacions dels preus
- Incidència de les variacions estacionals
- Incidències de les variacions accidentals
- Diferències sectorials
Variacions absolutes i relatives
Es determinen les variacions en termes absoluts i relatius com a l'anàlisi vertical, i es comparen amb les variacions d'un altre exercici econòmic com a l'anàlisi horitzontal.
Estudi de l'estructura economicofinancera del balanç
Es tracta de verificar si la condició elemental de l'equilibri patrimonial es complementa amb altres condicions necessàries:
- Equilibri de l'estructura econòmica
- Equilibri de l'estructura financera
- Correlacions patrimonials
Fons de maniobra
Part de l'actiu circulant (inversions a curt termini) que es finançada amb fons del passiu fix (recursos permanents i a llarg termini).
És la diferència entre l'actiu circulant i el passiu circulant.
Perquè hi hagi un equilibri patrimonial en la relació entre l'actiu i el passiu s'han de complir les condicions bàsiques següents:
- Els recursos financers permanents i a llarg termini s'han d'emprar per a les inversions a llarg termini i per a una part de l'actiu circulant (fons de maniobra).
- Els recursos financers a curt termini han de finançar una part de les inversions a curt termini.
El fons de maniobra té doble sentit:
- És l'actiu circulant necessari per sostenir el ritme de l'activitat de l'empresa.
- És la quantitat de recursos permanents que l'empresa ha de destinar per assolir l'estabilitat del funcionament de la seva activitat.
Val a dir que el fons de maniobra és un concepte molt genèric i que es pot fer servir per a una anàlisi patrimonial com per dur a terme una anàlisi financera.