Amor entre Tirant i Carmesina
Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura
Escrito el en catalán con un tamaño de 7 KB
EL SEGLE D’OR
El Segle XV ha sigut qualificat com el
Segle d’Or de la nostra literatura. La ciutat de València esdevinguera una de
Les ciutats més importants de la Mediterrània des del punt de vista econòmic i
Cultural. Les
Pestes, la crisi econòmica i les guerres internes del Principat de Catalunya
Van fer que el centre polític, econòmic i cultural de la Corona d’Aragó, que
Comprenia a més el Regne d’Aragó i el Regne de València, es traslladara de
Barcelona aValència.
Unaburgesiavalenciana, més Forta que la del Principat, mantingué una intensa activitat comercial amb la Resta d’Europa i d’altres territoris de la Mediterrània. Fou així com elcomerç marítimvalencíà Adquirí prestigi i solidesa.
Ja en el Segle XIV València gaudeix d’una gran Importància dins de la Corona. Destaca, per exemple, el paper de sant Vicent Ferrer en elcompromís de Casp(1412), pel Qual la dinastia castellana dels Trastàmara va ocupar al po- der de la Corona Després de la mort sense successor directe de Martí l’Humà el 1410.
L’humanisme naix a Itàlia com a moviment culturalFran- cesco Petrarca i Giovanni Boccaccio Destacaren en el món de la literatura. La influència de l’humanisme a Castella va ser més tardana. Es van introduir, a través de Valèn- cia, a La Corona d’Aragó mentre s’escampaven per la resta d’Europa. Així, s’ha pogut Constatar que autors com Jordi de Sant Jordi o Ausiàs March, en els viatges per Itàlia, pogueren estar en contacte amb humanistes destacats. Un altre Element fonamental en la nova difusió de la cultura és l’aparició de laimpremta de tipus mòbil per part de Gutenberg
Autors més destacats
Antoní Canals naix a València el 1352. De ben jove ingressà a l’ordre dels domi- nics. Estudià teologia i fou deixeble de Vicent Ferrer.
Bernat Metge naix aproximadament cap el 1346. Esdevingué notari de professió la seua millor obra Losomni.L’obra es Divideix en quatre llibres.
Ausiàs March
Ausiàs Marchés el poeta més rellevant de la nostra Literatura. Va nàixer el 1397 al si d’una família noble. Començà la carrera Militar el 1420. Més endavant, el 1425, el rei Alfons el Magnànim el nomenà Falconer major reial. A més a més, li concedí alguns privilegis jurisdiccionals Sobre els senyorius rurals. El 1430 cessà com a falconer major i passà a Ocupar-se, fonamentalment, de l’administració dels seus senyorius i de la Defensa dels privilegis feudals, enfront del poder de la burgesia i de la Monarquia. El 1437, Ausiàs March es casà ambIsabel Martorelli un any Després va fixar la residència habitual a València, encara que sense arribar a Abandonar totalment les possessions de Gandia i Beniarjó.
L’obra
És autor d’una obra extensa que aplega cent vint-i-huit poemes, que han arribat als nostres dies En diversos manuscrits dels segles XV i XVI. Destaca l’abandó que fa, des del Primer moment, de l’occità per a les composicions, fent Servir exclusivament la nostra llengua. De la lírica trobadoresca manté L’estructura del decasíl·lab (4+6) i l’ús del senyal per amagar la identitat de la dona.
Podem classificar l’obra en diferents cicles temàtics, cada un dels quals forma una unitat de sentit:
Els cants d’amor
El tema amorós és fonamental, amb una destinatària D’aquest amor, una dona que és una persona real, humana i individual i per això La relació entre home i dona serà la uníó d’amor sensual (relacionat amb els Sentits) i l’amor intellectual (basat en la contemplació i el pensament). En Aquest cicle els poemes encara es poden classificar en funció dels cinc senyals Diferents que corresponen a cinc etapes en la vida de l’autor: plena De seny, llir entre cards, amor amor, mon darrer bé i oh, foll amor.
Els cants de mort
Està format per sis poemes sense senyal Dedicats a plànyer la mort d’una sola dona, que potser siga la segona esposa, Joana Escorna.
El cant espiritual
Per contra, és una llarga oració Adreçada a Déu on el poeta es mostra preocupat per aconseguir el camí de Déu, Ja que té por de ser condemnat per haver caigut en el «foll amor», de la qual Cosa es penedeix.
TIRANT LO BLANC
Durant el Segle XII apareixen per tot Europa narracions o històries llegendàries, amb cavallers que viuen aventures Extraordinàries.
Aquests textos, coneguts com novel·les de cavalleries, es caracteritzen per l’enamorament Entre el cavaller i la dama, i la presència d’elements meravellosos, gegants, Dracs, fenòmens màgics i personatges sobrehumans. En el Segle XV va haver un canvi De mentalitat, comencen a aparéixer les novel·les Cavalleresques que pretenien Reflectir el món real dels cavallers de l’època, amb personatges més humans i resultaven Més versemblants.
Joanot Martorell
D’un llinatge de la noblesa mitjana, apareix el 1433 amb el tractament de Mossèn, que significa que havia estat adobat cavaller. El 1437 canvià lletres De batalla amb el seu cosí Joan de Montpalau, que acúsà d’haver trencat paraula De matrimoni a Damiata Martorell, germana de Joanot. L’epistolari entre els dos Cosins durà vuit mesos i és escrit, dins els cànons jurídics i militars D’aquest gènere epistolar, amb encertats trets d’ironia i de sarcasme, que Revelen, en tots dos adversaris, un enginy agut i un cert domini de la prosa.
Aquest magnífic llibre narra les Aventures d’armes i d’amor del cavaller Tirant des del moment en què és nomenat Cavaller a Anglaterra fins a la mort en terres bizantines. Amb gran varietat Temàtica com escenes fantàstiques, esdeveniments històrics, estratègies Militars, escenes cortesanes, episodis erò- tics i tocs humorístics.
Des del primer moment Tirant es presenta Com un cavaller valent, fort, hàbil amb les armes però al mateix temps és humà, Li costa guanyar i és un personatge psicològicament complex.
La novel·la pot ser dividida en cinc parts:
·La primera part, greu i seriosa, narra el viatge de Tirant per Anglaterra per assistir a la boda reial i rebre l’ordre de Cavalleria.
·En la segona part es narra l’aventura del setge de Rodes
·En la tercera part, la més coneguda i llarga, Tirant Viatja a Constantí- noble per alliberar l’Imperi grec dels turcs. A Grècia, Coneix l’amor de Carmesina, filla de l’emperador. Els episodis militars i Amorosos amb escenes cortesanes i bèl·liqües, humor, sensualitat i erotisme.
·La quarta part se centra en la campanya militar de Tirant en terres musulmanes. Conté molta informació sobre l’art militar Medieval
·En l’última part, Tirant torna a Constantinoble, venç Els turcs i allibera l’Imperi. Després emmalalteix I mor.