Alimentació, Agricultura, Ramaderia i Pesca

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,66 KB

La necessitat d'alimentació

L'ésser humà té la necessitat d'alimentar-se per poder desenvolupar amb normalitat les seves activitats quotidianes. L'energia que es desprèn quan es duen a terme aquestes activitats es recupera mitjançant la ingestió d'aliments.
Bàsicament hi ha dos tipus d'aliments: els frescos i els elaborats. Els frescos, com ara les fruites, les verdures, la carn i el peix, no necessiten passar per cap tipus de procés per ser consumits. Els elaborats, com el pa, l'oli d'oliva, el vi, les conserves, etc., sí que passen per un procés.

  • Necessitat d'alimentar-se
  • Aliments
    • Frescos
    • Elaborats
  • Comerç
  • Consum

L'agricultura

L'agricultura és l'art de conrear la terra. Consisteix en un seguit d'intervencions que es duen a terme a la terra per tal de fer-la fèrtil i obtenir-ne plantes útils per a l'ésser humà.

  1. Productes adquirits
  2. Preparació del sòl
  3. Sembra
  4. Protecció del conreu
  5. Collita
  6. Productes obtinguts

La ramaderia

És el conjunt d'activitats humanes relacionades amb la cria i el comerç del bestiar, i té l'objectiu d'obtenir-ne matèries primeres com la carn, la llet, els ous, les pells, etc.
La cria intensiva del bestiar es du a terme en granges, on se'ls alimenta amb farratge o pinso.
El farratge es pot consumir fresc o sec.
El pinso és un compost obtingut de diferents matèries primeres.

TipusAnimalsProductes
BovinaVaques, vedells i bousLlet, carn i pell
OvinaOvellesCarn, llana i llet
PorcinaPorcsCarn i pell
CabrumaCabresCarn, llet i pell
AvícolaPollastres, gallines, etc.Carn i ous
CuniculturaConillsCarn i pell


Per obtenir la carn i la pell dels animals, abans s'ha de sacrificar el bestiar a l'escorxador.

La pesca

La tècnica a través de la qual s'obté peix i marisc del mar, dels llacs i dels rius s'anomena pesca. És fonamental en l'àmbit de la pesca marina, on la indústria pesquera du a terme les seves activitats a gran escala amb mitjans tecnològics moderns, com el palangre, la xarxa de deriva, la xarxa d'encerclament, la xarxa de ròssec i la pesca a alta mar.

La indústria alimentària

Des de l'aparició de la vida humana a la Terra, l'ésser humà ha anat aprenent a transformar els aliments que troba a la natura amb la finalitat de fer-los més duradors, millorar-ne el gust, l'aparença, i fins i tot convertir-los en productes diferents.
La transformació de les matèries primeres (agrícoles, ramaderes i pesqueres) en productes aptes per al consum humà i animal es du a terme en la indústria alimentària.

Sector primariSector secundariSector terciari
Matèria primera
  • Transformació
  • Elaboració
  • Envasament
  • Conservació
Distribució i consum

Mètodes de conservació dels aliments

Els aliments frescos, en condicions normals, es deterioren. Per evitar-ho, es pot:

  • Destruir-los completament: s'introdueixen els aliments en un recipient hermètic i se sotmet a temperatures elevades.
  • Crear-los un ambient desfavorable: això es pot fer, per exemple, mitjançant l'eliminació d'aigua o amb la utilització de baixes temperatures.


Tècniques tradicionals

  1. La dessecació
  2. El fumatge
  3. Salaó
  4. Conservació amb sucre
  5. Escabetxada

Tècniques modernes

  1. Conservació amb augment de temperatura
    • Pasteurització
    • Esterilització
  2. Conservació en fred
    • Refrigeració
    • Congelació
    • Ultracongelació

Additius

  1. Conservants
  2. Colorants
  3. Antioxidants
  4. Estabilitzants

Procés d'obtenció de l'oli d'oliva

  • Preparació del sòl
  • Conreu
    • La poda
    • L'abonament
    • Eliminació de males herbes
    • Sistemes de reg
  • Collita
  • Transport
  • Recepció, neteja i emmagatzematge del fruit
  • Tècniques d'extracció
    • Tècniques tradicionals i tècniques modernes
    • La pinyolada
    • La morca
    • L'oli
  • Tècniques tradicionals d'extracció
    • Preparació de la pasta: la mòlta
    • Separació de la fase sòlida de la líquida: la premsada
    • Separació de les fases líquides: la decantació
  • Sistema continu
    • Preparació de la pasta: la mòlta
    • Preparació de la pasta: la batuda
    • Separació de les tres fases al decantador
    • Separació de les fases líquides a la centrifugadora vertical
  • Emmagatzematge, envasament i etiquetatge

Definicions

Fil·loxera: Petit insecte que mesura de 0,5 mm a 1 mm, s'alimenta de la saba de les plantes i les pot arribar a matar. Va formar una plaga a França per primera vegada.

Granja: Terreny on es fan créixer i s'alimenten els animals.

Pinso: Tipus d'aliment per a animals.

Farratge: Tipus d'aliment que s'emmagatzema després de ser recollit.

Escorxador: Lloc on es sacrifiquen animals per obtenir la pell i aliments del seu cos.

Palangre: Corda llarga amb braçols.

Xarxa de deriva: Xarxa vertical.

Xarxa d'encerclament: S'envolta un banc de peixos.

Xarxa de ròssec: Tècnica per pescar al fons marí.

Alta mar: Es fa a partir de mitjans tecnològics.

Piscicultura: Tècnica que es pot utilitzar en aigua dolça i salada.

Vaques boges: Aquesta malaltia s'atribueix al contagi a través del consum de productes d'animals infectats rics en teixits nerviosos que, al seu torn, han consumit pinso d'origen animal contagiat amb prions.

Entradas relacionadas: