Al principi fou el mite

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,83 KB

3.Explica el pas de la trophé a la paideia.
Quina relació té amb l'actual diferenciació entre ensenyament i educació?

La trophé és una tradició mil•lenària. Adorno i Horkheimer creien que la manera amb que els humans s’han relacionat amb lo desconegut és a partir de: la màgia, el mite i la il•lustració. Per tant, podríem parlar de FET EDUCATIU només en la darrera etapa, que segons els autors s’inicia el s. VI a.C. I configura la Modernitat en sentit ampli. La criança grega pertany al regne del mite, parla de l’antiga màgia i ens anuncia el futur de la il•lustració:

-Màgia: pensament mimètic sotmès a l’ús immediat del llenguatge, anomenar o representar alguna cosa significa fer-la present, ens apropem allò desconegut.

-Mite: les persones i les formes expressives tenen el deure de correspondre, pel que fa a la criança això es fa patent en les narracions orals i lluites de personatges i fets heroics que s’expliquen de generació en generació i recorden que cal imitar. Allò desconegut passa a anomenar-se a través del mite.

-Il•lustració:

Del pas de la trophé a la paideia hi ha una ruptura, però també hi ha rastres de família, realitats a les quals ambdues paraules es refereixen: que els infants creixen.

La paideia té origen a Grècia, durant el s. V a.C., a mans dels Sofistes. Aquesta provocava una mirada revolucionaria: la possibilitat de considerar que podem influir en l’ésser humà i no només en allò que sap fer, és a dir, es pot influir en allò que és (caràcter, virtuts, valors...).  Per tant, són els primers a veure l’home com un material susceptible de creació i modificació, comença a esdevenir lliure i escultor de si mateix.

Resumint: la trophé era la criança, la disciplina i l’aristocràcia, en canvi, la paideia era l’instrument per a la construcció i el manteniment de la ciutadania i la polis


4.Quines són les principals crítiques que fan els defensors de la trophé a la paideia? Aquestes crítiques, tenen alguna actualitat o són coses del passat? Raona la resposta.

L’aparició de la Paideia provoca un escàndol a  l’época del Trophé, ja que aquesta tenia l’intenció de crear persones cl`niques i rebutjar tots els ideals naturals i divins. La trophé defensa que les persones són com som per naturalesa i que els Déus ens han creat com hem de ser i per tant quan apareix la paideia amb la idea de que les persones podem influenciar en nosaltres mateixos i modicar el nostre coneixement s’escandalitzen. Ho podem relacionar amb l’actualitat amb la idea de la modificació genètica, ja que aquesta idea pot generar incertesa en el futur que ens ve pel davant respecte al que pot influir en l’educació.



Entradas relacionadas: